Yannis Wens

Voor Yannis Wens was PIVA een thuishaven. Behalve een degelijke basiskennis, unieke eindejaarsreizen en leerrijke stages onthoudt hij het goede contact met opvoeders en leerkrachten. Hij is nu zaalverantwoordelijke in Cuichine in Antwerpen.

Oud-leerling Yannis Wens

PIVA tot nu...

Yannis Wens: "Mijn PIVA-carrière begon in het 3e jaar beroeps restaurant en keuken. Er ging een totaal nieuwe wereld voor mij open na mijn eerste 2 jaren in het middelbaar. Passie voor de keuken was er vroeger al wanneer ik meekeek terwijl mijn grootvader of vader aan het koken was. Al snel werd duidelijk dat de zaal toch meer mijn ding was en helemaal na les te hebben gehad van Dhr. Van Kerckhove. Echt een unieke kans.

"Nadat ik alles mooi had afgerond tot en met het 6e jaar besloot ik om voor mijn 7e jaar voor banketaannemer-traiteur te gaan. Een enorm leuk specialisatiejaar met tal van nieuwe technieken, geweldige leerkrachten en het mooie Antwerp Diner als hoogtepunt dat jaar. Dan denk je het is goed geweest, maar de PIVA-microbe had me goed te pakken. Ik besloot er nog een tweede 7e
jaar bij te doen, namelijk hotelonthaal. Supertof jaar gehad met enorm leuke momenten in een kleine groep. Uiteindelijk afgestudeerd in het jaar 2014-2015.

"Na mijn PIVA-jaren besloot ik verder te studeren aan Artesis Plantijn in de richting Hotelmanagement maar dit bleek geen voltreffer. Zo begon ik met vast werken kort daarna in Restaurant De Schalk te Willebroek, eerst als kelner en nadien als zaalverantwoordelijke. Ik ben enorm dankbaar voor die eerste stappen als verantwoordelijke.

"Wegens stopzetting van de zaak ben ik door hun aanbeveling nu reeds 4 jaar tewerkgesteld als zaalverantwoordelijke in Restaurant Cuichine op Zurenborg. Een modern Chinees restaurant waar ik me helemaal kan ontplooien en de nodige verantwoordelijkheid heb. Ik heb enkele mooie werkaanbiedingen gehad, zoals Kommilfoo, maar als je ergens goed zit, dan is de keuze snel gemaakt."

Vlotte dienst

"In mijn huidige job ben ik zaalverantwoordelijke en zorg dus voor een vlotte verloop van de dienst; het inboeken van reservaties alsook het opvolgen ervan. De studenten die bij ons tewerkgesteld zijn leid ik op. Ik bepaal de wijnsuggesties en dergelijke. Door mijn opleiding aan PIVA ging alles uiteraard veel vlotter. Je hebt de nodige basis alsook een mooie ervaring dankzij de stages die je tijdens je traject hebt doorlopen. Zeker de lessen dranken- en wijnkennis kwamen van pas om de gasten wat informatie te kunnen geven over de wijn die ze kiezen. Om nog meer kennis op te doen, heb ik dankzij mijn werkgever twee opleidingen kunnen volgen bij WineWise zowel Level 1 als 2 Awards in Wine."

"Als je ergens mee zit of ergens over wil praten zijn er zoveel mensen bij wie je terecht kan. Als je enkele jaren op PIVA zit, bouw je echt een band op met bepaalde mensen. PIVA is een mooie keuze waar je al je talenten kunt ontdekken en ontplooien."

Om nooit te vergeten: de zorg, de reizen, de stages...

"Als ik eerlijk mag zijn: wat mij vooral is bijgebleven, is Mevr. Van Laer, mijn opvoedster gedurende heel mijn PIVA-carrière. Zij heeft mij bijgestaan en enorm veel geholpen met allerlei zaken. Ik ben haar daar enorm dankbaar voor.

"Ik onthou zeker ook de eindejaarsreis in het 6e jaar naar Bordeaux en naar Berlijn in mijn 7e jaar Hotelonthaal. Alle praktische GIP-proeven waren een unieke ervaring om mezelf te tonen aan mijn leerkrachten. Het zijn de unieke en leerrijke momenten die je niet snel vergeet. Mijn stages zal ik ook nooit vergeten. De kansen die ik heb gekregen om mezelf te bewijzen, hebben mezelf sterker gemaakt en mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik ben Restaurant Condacum, Hilton Hotel en Ramada Hotel daar zeer dankbaar voor."

Leuke samenhang

"PIVA is in mijn ogen één van de beste, zoniet dé beste hotelschool van Vlaanderen. Je kan hier werkelijk alle kanten uit en je hebt altijd een stevige basis om na je schoolcarrière aan het echte leven te beginnen. Het is heel fijn om te zien dat er dan wel vier richtingen zijn - Hotel, Bakkerij, Slagerij en Toerisme - toch is er leuke samenhang tussen de leerlingen. Je beleeft
zeer leuke momenten en leert zoveel bij op korte tijd.

"Ook als je ergens mee zit of ergens over wil praten zijn er zoveel mensen bij wie je terecht kan: opvoeders, leerkrachten en - het klinkt misschien raar - maar ook magazijniers en mensen van de afwas. Als je enkele jaren op PIVA zit bouw je echt een band op met bepaalde mensen. Kortom PIVA is een mooie keuze waar je al je talenten kunt ontdekken en ontplooien."