Vadim Vesters

Vadim Vesters volgde de opleiding Hotel in PIVA en een specialisatiejaar Wereldkeuken. Hij heeft veel ervaring opgedaan in verschillende keukens en in het buitenland. Vadim heeft een eigen zaak gehad, Gazette, en kon als head chef één van de eerste BBQ-concepten openen in de Benelux, Black Smoke. Nu is hij head chef voor restaurantgroep Taste! waartoe Black Smoke behoort.

Vadim Vesters

PIVA tot nu...

Vadim Vesters: “Toen ik 7 jaar oud was maakte ik al tekeningen van mijn eigen restaurant. De microbe had me te pakken en is altijd gebleven. Logischerwijze ben ik de opleiding Hotel gestart aan PIVA. Je zou kunnen zeggen dat het altijd al in mijn bloed heeft gezeten om chef te worden.

"In mijn 5e middelbaar kon ik er maar niet genoeg van krijgen en heb ik in avondschool eveens de opleidingen “Vis” en “Specialiteitenkeuken” gevolgd. Tijdens mijn 7e jaar heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan een internationale kookwedstrijd. Met onze klas deden we ook mee aan de wedstrijd “Smakelijkste Klas” van Culinaire Ambiance en konden we mooie prijzen bemachtigen.

"Door de mooie en kwaliteitsvolle opleidingen die PIVA biedt, heb ik de kans gekregen om stage te lopen bij Roger Van Damme van Het Gebaar en Tom Fluit van toenmalig restaurant Dock’s Café en momenteel chef van zijn eigen restaurant Bistro Vin d’Où.”

“Als vakschool kan ik PIVA absoluut aanraden. Het is een vakschool waar er materialen en grondstoffen ter beschikking staan helemaal mee met de trends. PIVA is een top vakschool met toppers van praktijkleerkrachten!”

Specialisatiejaar Wereldkeuken

Vadim Vesters: “Net toen ik afstudeerde had PIVA het specialisatiejaar Wereldkeuken ingericht. Door het enthousiasme van leerkrachten als Dirk De Schutter en Luc Walgraeve heb ik dit 7e jaar met heel veel plezier en enthousiasme gevolgd. De leerkrachten hadden een eigen voorkeur. De ene was meer gespecialiseerd in de uitheemse keuken (Japan, China, Vietnam, Thailand, …) en moderne technieken en de andere in de Europese keuken (Spanje, Italië, Griekenland, …). Hierdoor was deze opleiding uiterst interessant en heb ik enorm veel bijgeleerd.

"Dat schooljaar hebben we zowel demo’s als workshops van verschillende sterrenchefs mogen bijwonen. Dit prachtig jaar werd afgesloten met een fantastische citytrip naar Barcelona waar we in verschillende sterrenzaken konden eten.”

Feeling met de werkvloer

“Feeling met de werkvloer is heel belangrijk. Ikzelf heb altijd in het weekend bijgewerkt bij o.a. restaurant Margaux en O’kontreir. Leerkrachten Luc Godon en Maarten Greveling weten dit als geen ander. Ik werk vaak samen met hen en de studenten van het 7e specialisatiejaar Banketaannemer Traiteur op events als Antwerp Diner, Konfijt, Antwerpen Proeft, … Als head chef zou ik dan ook iedereen aanraden om een 7e specialisatie jaar te volgen aan PIVA.

"Ik heb de kans gehad om mee te kunnen doen aan wedstrijden en stages te lopen in het buitenland. De mentoren bij PIVA hebben mij dan ook altijd enorm goed bijgestaan en geholpen. Een echte aanrader!”

Ervaring, ervaring en nog eens ervaring

“Mijn doel als jonge gast was om zoveel mogelijk ervaring op te doen in verschillende keukens en zoveel mogelijk te kunnen proeven van verschillende stijlen. Ik wilde altijd de 4 seizoenen meemaken in een keuken om zo de stijl van het huis te kennen en deze helemaal te doorgronden.

"Ik werkte vaak 7 op 7 en deed twee jobs tegelijkertijd. In O’kontreir, na mijn trip door Europa, kreeg ik de kans om als souschef te beginnen. De chef van O’kontreir zag een opportuniteit om iets nieuws te beginnen en vroeg me om mee in dit avontuur te stappen. Zo werd ik 2e souschef in Conynsberg, een grote luxebrasserie in Boechout. Na een jaar kreeg ik de aanbieding om als souschef te beginnen in Cocozelle, een restaurant met een zuiderse keuken. Hier viel de chef na enkele maanden weg en zo werd ik op zeer jonge leeftijd chef van een restaurant. Vanaf toen lag de wereld aan mijn voeten en kreeg mijn carrière een serieuze boost.

"Ik werkte in Josephine’s in Antwerpen, toen een vernieuwend concept met een verfijnde en klassieke keuken. Ik deed de opstart als chef van de bistrokeuken in Maritime. Zo kon ik na enkele jaren mijn eigen zaak Gazette openen.

"Na een paar jaar mijzelf te bewijzen en te bevestigen in mijn eigen zaak kwam Kasper Stuart terug op mijn pad. Hij vroeg me om head chef te worden van restaurantgroep Taste!, maar hij wilde dat ik mezelf eerst bewees als chef van een nieuw BBQ-concept in de Benelux, genaamd Black Smoke. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb eveneens de pop-ups Summer Josephine en Smokey Jo’s Garage mee geleid als chef.

"Ondertussen ben ik twee jaar head chef van restaurantgroep Taste! waartoe verschillende zaken behoren zoals Brasserie Appelmans, Black Smoke, The Dirty Rabbit en Stuart Catering.”

#itsallaboutpassion

“In mijn functie als head chef ben ik verantwoordelijk voor het aansturen van de keukens van drie zaken. Ik ben medeverantwoordelijk voor het maken van de menukaarten en de suggesties. Waar nodig help ik mee in de dagelijkse werking van de keukens. Ik werk evenementen uit, denk mee na over de menu’s voor grote groepen en ook de aankoop van food voor de groep valt onder mijn taken. In samenwerking met HR ben ik mee verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de keukens. Ik kan mezelf het beste omschrijven als een soort coach voor de chefs. Je zou je bijna kunnen afvragen: slaap ik ooit? 😉 Het is een heel gevarieerde job waar ik elke uitdaging aanga.”

Kies voor PIVA 

“Als vakschool kan ik PIVA absoluut aanraden. Het is een vakschool waar er materialen en grondstoffen ter beschikking staan helemaal mee met de trends. Kortom: PIVA is een top vakschool met toppers van praktijkleerkrachten!”

Links: