Marcus Verret

Marcus Verret volgde de opleiding Hotel in PIVA en niet één maar zelfs twee specialisatiejaren. Na zijn studies werkte hij als souschef in een 5-sterrenhotel in Oostenrijk en voor Kitchenstaff. Ondertussen is hij chef en vennoot van cateringbedrijf Saillart dat op zijn beurt stageplaats werd voor de leerlingen in het 7e jaar Banketaannemer en traiteur.

Oud-leerling Marcus Verret

Van PIVA tot nu


Marcus Verret: "Na 2 jaren ASO besefte ik dat dit het niet ging worden! Op zoek naar iets anders dus en na een bezoek aan PIVA op de Opendeurdag mocht ik mij van m’n ouders meteen inschrijven. Ik had geen culinaire voorgeschiedenis met koks of kelners in de familie, enkel een liefde voor lekker eten.


"Ik kwam in de opleiding Hotel terecht en de liefde voor het vak was meteen geboren. Jaar na jaar kwamen er leerkrachten die mij het vak aanleerden en de passie alleen maar lieten groeien. Het enthousiasme en professionalisme waarmee er op PIVA wordt lesgegeven is zo aanstekelijk dat het onmogelijk was om hier niet elke dag meer en meer van te gaan houden. De kans om stages te doen in gerenommeerde zaken is natuurlijk ook een echte droom. Ik heb deze zien uitkomen in onder andere ’t Ebdiep bij Olivier Van de Meerssche en Julien Burlat in Dôme."

Niet 1 maar 2 specialisatiejaren

"Na de middelbare opleiding had ik nog niet genoeg van PIVA, ik koos voor het 7e  jaar Specialiteiten restaurant bij Chef Dirk De Schutter. Ik kan Chef De Schutter niet genoeg bedanken voor dat ongelofelijke jaar: culinaire trips door onze eigen koekenstad, fantastische masterclasses van top chefs, de nieuwste technieken en materialen, een onvergetelijke culinaire reis naar Barcelona die letterlijke alle verbeelding tartte (het aantal sterren dat we hier gegeten hebben kan je op je 2 handen niet tellen), en last but not least  onbetaalbare vriendschappen voor het leven, waaronder ook met Chef De Schutter zelf!

"En nog was het niet genoeg voor mij, nog een extra jaartje Dranken en Wijnkennis bij Dhr. Delforge heeft ook de liefde voor drank en wijn vervolmaakt, hier ook prachtige wijnreis naar de Bougogne gemaakt en fantastische vriendschappen gesmeed voor het leven!

"Tijdens die schooljaren heb ik verschillende weekendjobs gehad bij verschillende tavernes en restaurants alsook de visafdeling van HANOS. Hier leerde ik alles bij over hoe met vis omgaan en te verwerken. Je leert op school natuurlijk de technieken en producten, maar in het weekend gaan werken is zo zo zo belangrijk om je leerstof om te zetten in “kennen en kunnen”."

Catering & events

"Na PIVA was het tijd voor de werkwereld. Ik vertrok naar Ellmau in Oostenrijk waar ik in een 5-sterrenhotel met 350 bedden een winterseizoen meedraaide als souschef in de keuken. Hier kreeg ik veel maturiteit en leerde ook de werking van grote hotels kennen. Eens terug in België kwam ik al snel terecht bij Kitchenstaff een uitzendkantoor voor professioneel horecapersoneel. Wout gaf me de kans kennis te maken met zowat alle cateraars in ons culinair Belgenlandje en zo ook met vele sterrenchefs samen te werken op events. Ik besefte al snel dat dit mijn echte passie was en verkoos de catering & event wereld boven de restaurants. Na enkele losse opdrachten bij Saillart Catering besloot ik om daar vast te starten in de keuken, nu ondertussen 6 jaar later ben ik Executive Chef en vennoot bij Saillart en hebben we in de afgelopen 4 jaar het bedrijf dat reeds 25 jaar bestaat een volledig nieuw imago en enorme upgrade gegeven, waardoor we nu met veel trots verschillende Belgische kwaliteitslabels dragen in de huwelijks- en B2B sector.

"Waar het echt om draait bij ons en waar ik elke dag hard aan werk is de “Beleving”, de sensatie die de gast op onze events moet beleven, en dit niet enkel culinair smaaktechnisch. Het gaat zoveel verder dan enkel lekker eten op je bord, het moet het juiste bord zijn, de kelners moeten de passende outfit dragen, het meubilair moet representatief zijn voor de locatie en het event, de bloemen en decoratie moeten het geheel compleet maken. De afwisseling van vandaag in een oude kerk te werken en morgen in de pakhuizen van een steenbakkerij of bij mensen thuis in de tuin maken een job in de Eventsector zo fantastisch boeiend!"

"Het enthousiasme en professionalisme waarmee er op PIVA wordt lesgegeven is zo aanstekelijk dat het onmogelijk was om hier niet elke dag meer en meer van te gaan houden."
Oud-leerling Marcus Verret - Saillart

Stageplaatsen

"We werken ook nu heel graag samen met de school om het 7e specialisatiejaar Banketaannemer Traiteur te ondersteunen en de leerlingen kennis te laten maken met de events en werkwijzen. Deze opleiding op topniveau wordt door Chef Godon en Chef Grevelingen op een heel sectorbewuste en realistische wijze gegeven, waardoor de leerlingen na deze specialisatie echt wel volledig klaargestoomd zijn om de event en catering wereld binnen te stappen.

"Daarnaast ben ik ook nog chef bij kruidenkwekerij Sanguisorba in Broechem, samen met kruiden en bloemenkweker Bart Belmans, werken we elk seizoen aan nieuwe smaaksensaties en het kweken van prachtige en lekkere bloemetjes. In de botanische keuken geven we ook regelmatig diners samen met topchefs waar we samen onze producten van Sanguisorba verwerken tot culinaire hoogstandjes.

"En omdat ik nog wat uurtjes vrij had hier en daar nam ik er ook nog bij om demo chef te zijn voor GRUNDIG, een premium merk van huishoudelijke keukentoestellen waar we zeer fijne events mee verzorgen en de mensen thuis bewust willen maken van zero food waste en milieubewust omspringen met producten, dit traject dat ondertussen ook al 3 jaar loopt heeft mij ook zelf heel bewust gemaakt van verantwoord en duurzaam omspringen met producten die we verwerken."

Ondersteuning

"Wat ik vooral onthoud van mijn jaren op PIVA is de ondersteuning die je kreeg van het leerkrachten- en opvoedingsteam. Discipline, correctheid en beleefdheid zijn maar enkele key words waar het om draait op de school. Ook nu zorgt de school er nog steeds voor dat hun oud-leerlingen contacten kunnen leggen binnen hun werkgebied door onder andere de “Meet & Greet”, een event georganiseerd door de school en de leerlingen met een enorme meerwaarde voor de sector."

Springplank

"Waarom voor PIVA kiezen? Een degelijke opleiding, perfecte begeleiding en dé springplank naar de professionele sector. De school lanceert je en begeleid je ook na je schooltraject zodat je zeker op je pootjes terechtkomt!"