Luc Van den Bergh

Luc Van den Bergh genoot begin jaren 80 van "een zalige tijd" op de hotelafdeling van PIVA. Na zijn studies werkte hij in restaurants in Londerzeel en Moerzeke. In de jaren 90 maakt hij de overstap naar horeca groothandel ISPC Gent en nog eens 15 jaar later naar Unilever. Sinds 2014 werkt hij als culinair raadgever voor Didess.

PIVA oud-leerling Luc Van den Bergh
Oud-leerling Luc Van den Bergh

Luc Van den Bergh maakt de overstap naar PIVA na vier jaar humaniora in Boom omdat hij kok wou worden. Hij herinnert zich legendarische leerkrachten uit zijn tijd op PIVA: Chef DeWegher, Chef Lescouhier, Mr Somers, Chef Verstraete, Chef ‘Tsjeftjen’ Verfaillie. Hij volgt ook een extra jaar “experimenteel” bij PIVA-grootheden Mr Vindelinckx, Mr Gillet, Mr Bourguignone, Mr De Wilde. "Wat een zalige tijd, al besef je dat pas wanneer je weg bent."

Vertrouwen

Na verschillende stages gaat Luc Van den Bergh in 1985 aan de slag bij Ter Wilgen in Londerzeel: "Het was een harde tijd. Ik begon de dag in de keuken en eindigde in de zaal. Het waren lange werkdagen. En daar heb ik ook mijn vrouw leren kennen. Waar horeca al niet goed voor is."

In 1988 verhuist Luc naar Wilgenhof in Moerzeke. "Yep, ik bleef in de bomen hangen." Samen met de zaakvoerder staat hij er in de keuken tot die na een tijdje ernstig ziek wordt en de organisatie van de keuken toevertrouwt aan Luc. "Met dank aan wijlen Johan Rupus en Linda Moens om mij die kans te gunnen en heel veel bij te leren."

Gent en Seychellen

In 1993 maakt Luc de overstap naar horeca groothandel ISPC Breda die een nieuwe vestiging opent in Gent. 15 jaar lang proeft hij er van allerhande taken: chef, culinair raadgever, organisatie interne en externe evenementen, perscontact...

Luc Van den Bergh: "Een memorabele opdracht bij ISPC Gent was het mee verzorgen van de opening van ISPC Seychellen met o.a. Yves Mattagne als gastchef in deze offshore vestiging. Later ben ik nog teruggekeerd naar de Seychellen om workshops te organiseren voor de lokale chefs. Ik heb mijn kennis en ervarig gevoelig kunnen uitbreiden dankzij de verscheidenheid aan taken, de excellente samenwerking met de inkoopdienst van ISPC en de contacten met vakmensen, klanten en leveranciers."

Een nieuwe uitdaging volgt in 2008 bij voedingsgigant Univelever als head chef België en coordinating chef BeNeFra. In zijn nieuwe functie legt Luc contacten met internationale headchefs, wordt hij betrokken bij de ontwikkeling van producten, leert hij samenwerken met uiteenlopende profielen, strategisch denken, opleidingen geven… 

"Ik heb heel veel opgestoken van de leerkrachten, één voor één vakmensen met een passie die ze ook wisten over te brengen op hun leerlingen. Nog altijd kom ik enkele van hen tegen op beurzen en evenementen en het is steeds een zeer leuk weerzien."

Culinair raadgever

Luc Van den Bergh: "Sinds 2014 en tot op heden ben ik culinair raadgever bij Didess. Hier komt mijn opleiding, opgedane ervaring en kennis tot zijn recht bij het adviseren van chefs in het gebruik van onze producten en het creëren van beleving in ons vak. Het is een heel afwisselende job met veel contacten met chefs en aankopers. Ik ben ook aanwezig op vakbeurzen in binnen- en buitenland. Zaakvoerder Dirk Peeters heb ik leren kennen toen ik bij ISPC werkte en hij zijn producten kwam voorstellen aan de aankoopdienst. Hij heeft me vanaf de eerste dag vertrouwen gegeven en initiatief gestimuleerd."

Trotse Pivanees

Luc Van den Bergh: "PIVA was in 1980 misschien niet zo'n logische keuze in mijn toen nog jonge leven maar ik heb het me nooit beklaagd. Ik heb heel veel opgestoken van de leerkrachten, één voor één vakmensen met een passie die ze ook wisten over te brengen op hun leerlingen. Nog altijd kom ik enkele van hen tegen op beurzen en evenementen en het is steeds een zeer leuk weerzien. Ondertussen zijn de leerkrachten van toen vervangen door jongere collega’s maar de leerkrachten die ik tegenkom hebben nog steeds diezelfde passie en begeestering. Ze kunnen hun leerlingen overtuigen van de pracht van dit beroep. Ik ben trots een Pivanees te zijn!"