Daan Beirnaert

Daan Beirnaert studeerde af in juni 2015 in het 7de jaar restaurantbedrijf en drankenkennis. Na zeven jaar school lopen in PIVA wou hij meteen voltijds aan de slag gaan en was hij niet meteen geïnteresseerd in een extra jaar studeren in het buitenland. Zijn ouders dachten er anders over...

Oud-leerling Daan Beirnaert

Welles of nietes?

Daan Beirnaert: “Ik had wat info over Erasmus mee naar huis genomen maar zonder al te veel interesse. Na zeven jaar op PIVA wou ik full time aan het werk, wou ik mijn opgestoken kennis gaan gebruiken in het vak. Mijn ouders daarentegen zagen een Erasmusstage als een mooie belevenis, als extra ervaring en een kans die je maar één keer krijgt.

“Na wat nadenken begon het Erasmusproject toch aantrekkelijker te klinken. Ik kon terecht in München; dicht bij huis maar toch zo anders. Ik kon verblijven bij een gastgezin, naar een Duitse school gaan en nadien in een Duits restaurant aan de slag.”

Mooie aanbeveling

Daan: “De eerste weken op school zijn echt genieten. Je gaat naar de lessen en na de uren op ontdekking in München... Prachtig.

“Ik mocht gaan werken in restaurant Tantris, een 2 sterrenzaak. Voor mij was dit de eerste keer in een sterrenzaak voor een lange periode. Ik kwam terecht in een groot team en dat was nodig want het werk was zwaar en de druk was enorm. Na enkele weken had ik mezelf opgewerkt; vanuit de keuken met de borden lopen tot echt in het restaurant staan en de gasten verwennen.

“De dagen waren best zwaar: het werk op zich combineren met een taal die je niet volledig begrijpt... Naast ervaring leverde het mij ook een jobaanbieding op in het restaurant en een mooie aanbevelingsbrief. Bovendien heb ik er enkele vrienden aan overgehouden, inclusief mijn gastgezin.”

“Erasmus+? Dat brengt onmiddellijk een glimlach!”
Oud-leerling Daan Beirnaert
Daan (links) in München

Verder doorgroeien

Daan: “Ik besloot om terug te keren naar België en heb nog enkele maanden op mijn vorige stageplaats gewerkt. Vervolgens heb ik gereageerd op een vacature op de website van Hertog Jan. Ik stuurde gelijk een e-mail en enkele weken later was ik fulltime in dienst.

“Ik wou steeds blijven groeien en na een kleine twee jaar besloot ik over de grens te trekken naar Nederland, om mijn wijnkennis te verbreden. Ik had de eer om maître-sommelier te mogen zijn van Bottles, een prachtig restaurant met één van de beste wijnkaarten van Nederland. Daarna volgden nog enkele hotels en cruiseschepen en een opleiding tot butler. Momenteel geef ik consulting aan hotels en restaurants en werk ik op vraag van een privéfamilie als food and beverage manager/butler.”

7BRD in 2015 met oud-leerling Daan Beirnaert
De klas van 2015: 7 Restaurantbedrijf en drankenkennis met Daan uiterst rechts

Dankjewel

Daan: “Mijn carrière begon bij PIVA en met Erasmus+ is daar een verlengstukje bijgekomen dat de voorzet was naar alles wat volgde. Erasmus+ is een ervaring die ik iedereen kan aanbevelen. Behalve het Erasmusproject ben ik ook de leerkrachten van PIVA dankbaar. Tijdens mijn 7 jaren ben ik verschillende leerkrachten tegengekomen, velen deden fantastisch werk en sommige waren gewoon wereldtop. Oh wat zou ik graag nog eens teruggaan om enkele lessen te volgen. Ik passeer langs andere hotel- en hospitality scholen als gastspreker. Er zijn maar weinig leerkrachten die aan de PIVA-leerkrachten kunnen tippen.”

 

Grensverleggend

PIVA organiseert stages voor onze pas afgestudeerde leerlingen. Zij trekken voor 5 maanden naar een Europese bestemming.
PIVA is internationaal zeer actief in samenwerking met Erasmus+.

PIVA oud-leerlingen, laat van je horen!

Ben je zelf net afgestudeerd? Blijf op de hoogte van reünies, evenementen en demonstraties en geef je gegevens door via mail naar info@oudleerlingenpiva.be.

Wil je als oud-leerling graag je verhaal met ons delen? Mail naar communicatie@piva.be en beantwoord enkele korte vraagjes:

  • Kan je in enkele zinnen je traject schetsen: van je studierichting in PIVA tot je carrière nu?
  • Kan je wat meer vertellen over de job die je nu doet en hoe je opleiding in PIVA hierbij aan bod komt?
  • Wat is je vooral bijgebleven van je tijd in PIVA?
  • Heb je tips om nieuwe leerlingen over de streep te halen? Waarom moeten nieuwe leerlingen voor PIVA kiezen?

We plaatsen je verhaal zo snel mogelijk op de website.