Tom Buts

Toen Tom Buts in 2012 afstudeerde in de richting hotel en een 7de jaar Restaurantbedrijf en drankenkennis twijfelde hij over de volgende stap. Voltijds horeca of niet? Hij koos voor een job in de foodservice en heeft al een mooi traject achter de rug. Zijn PIVA-opleiding kwam van pas in alle jobs de afgelopen jaren. 

PIVA oud-leerling Tom Buts

Kwaliteitszoeker

Tom Buts: "Na mijn schoolcarrière heb ik lang getwijfeld om meteen voltijds aan de slag te gaan in de horeca of niet. Ik had al enkele aanbiedingen van oude stageplaatsen maar koos er toch voor om deze aan mij voorbij te laten gaan en een keuze te maken voor een job in de foodservice.

"Mijn eerste ervaring was bij METRO C&C, maar al snel vond ik een nieuwe uitdaging bij Unilever Food Solutions het bedrijf achter de professionele foodservice-producten van oa. Knorr, Hellmans, Solo... Hier was ik als sector manager verantwoordelijk voor de verkoop van deze producten bij restaurants, traiteurs, cateraars en slagerijen. Nadat ik hier 5,5 jaar aan de slag ben geweest besloot ik dat het tijd was om een nieuwe uitdaging aan te gaan, en kwam ik terecht bij Quality Seekers als Sales & External relations manager (op maar 1 straat verwijderd van PIVA!).

"Quality Seekers is een werving- en selectiekantoor gespecialiseerd in het plaatsen van managementprofielen binnen de hospitality sector (hotels, keten restaurants, B&B...). Zij zijn ook de mensen achter dé horeca-jobsites JobKitchen.be en JobHotel.be. Binnen deze job was ik verantwoordelijk voor het commerciële stuk van het bedrijf, ik verzorgde de klantencontacten en ging actief opzoek naar nieuwe opdrachten en klanten.

"Momenteel ben ik aan de slag als Product Group Manager bij Solucious. Solucious is het foodservice bedrijf van Colruyt Group. Wij leveren in zowel grote horecazaken, ketenrestaurants als ziekenhuizen en rusthuizen alle producten die onze klanten nodig hebben in de keuken en daarbuiten (vers, droog diepvries, non-food...). Als PGM ben ik eindverantwoordelijke voor de strategische visie en samenstelling van het hele assortiment van Solucious, dat wil zeggen dat ik de behoeftes van onze verschillende klantgroepen moet kennen en deze omzetten in het juiste assortiment zodat ze bij Solucious alle producten vinden die ze nodig hebben, hiervoor werk ik nauw samen met onze aankopers en de marketingafdeling. Ook ben ik verantwoordelijk voor het opvolgen van de trends binnen de sector en hierop in te spelen."

"Binnen mijn huidige functie als Product Group Manager bij Solucious komt mijn opleiding bij PIVA dagelijks van pas. Het is belangrijk om te weten naar welke producten onze klanten op zoek zijn. Maar ook welke kwaliteit en service ze hierrond verwachten. Die productkennis heb ik kunnen opdoen tijdens mijn opleiding."

Begrip voor de uitdagingen van chefs

Tom Buts: "Binnen alle jobs die ik de afgelopen jaren heb uitgeoefend was er telkens een link met mijn opleiding bij PIVA. Bij Unilever was ik dagelijks op de baan en voerde ik gesprekken met chefs van zowel restaurants als traiteurs en slagerijen. Mijn achtergrond en opleiding bij PIVA hebben me hier enorm geholpen om hun noden en uitdagingen te verstaan en hierop in te spelen, mijn gebrek aan effectieve ervaring in een professionele keuken (tijdens mijn stages koos ik telkens voor de zaal) heb ik ruimschoots kunnen goedmaken door mijn ervaring die ik opdeed bij PIVA.

"In mijn job bij Quality Seekers kwam ik dan weer dagdagelijks in contact met mensen die opzoek waren naar geschoold en kwalitatief personeel in zowel zaal als keuken. Ook hier was het belangrijk dat ik begreep wat de verschillende functies inhielden en wat de uitdagingen waren. Door de diverse opleidingen en stages die ik bij PIVA heb gedaan kon ik makkelijker meepraten met de klant.

"Binnen mijn huidige functie komt mijn opleiding bij PIVA ook weer dagelijks van pas. Het is belangrijk om te weten naar welke producten onze klanten op zoek zijn. Maar ook welke kwaliteit en service ze hierrond verwachten. Die productkennis heb ik kunnen opdoen tijdens mijn opleiding. Bij PIVA konden we werken met kwalitatieve producten alsook werden we door de leerkrachten meegenomen in de trends van het moment. Ook de bezoeken die we deden op beurzen en bij producenten helpen me hier nog steeds bij."

Enorm netwerk

Tom Buts: Wat me is bijgebleven aan mijn PIVA-tijd is de brede waaier aan kennis die je opdoet in de opleiding. De eerste jaren kan je proeven van verschillende richtingen vooraleer je een definitieve keuze moet maken. Toen stond ik er nog niet bij stil, maar ook tijdens deze korte praktijkervaringen in zowel de beenhouwerij als de bakkerij heb ik enorm veel opgestoken. Aangezien ik steeds actief ben gebleven binnen de sector - en dus veel over de vloer kwam en kom bij verschillende horecazaken en op veel events gerelateerd aan de foodservice - is het voor mij steeds een leuk weerzien met oud klasgenoten, jaargenoten. Het netwerk dat je opbouwt bij een opleiding aan PIVA is enorm, ook dat kan en mag je zeker niet onderschatten.

"Maar bovenal heb ik een enorme leuke tijd gehad op deze school. In mijn 6e en 7e jaar voelde het zelfs niet aan als school. We deden enorm veel uitstappen, leerden veel bij en maakten veel plezier met elkaar en de verschillende leerkrachten. Ook aan hen een dikke pluim om van PIVA zo een leerrijke en aangename plaats te maken."