Pieter-Jan De Cuyper

Pieter-Jan De Cuyper deed in het 6e jaar stage in het befaamde Hof van Cleve (3 Michelinsterren). Vijf jaar later werkt hij nog steeds in Hof van Cleve. Hij heeft er de gehele keuken doorlopen, van amuses naar koude voorgerechten tot chef de parti, aan vis-vlees en sauzen en warme garnituren.

Oud-leerling Pieter-Jan De Cuyper

PIVA-start

Pieter-Jan De Cuyper: "Ik ben voor het eerst in contact gekomen met PIVA toen ik op zoek was naar een middelbare opleiding die me interesseerde na de lagere school. Ik ben toen met mijn ouders naar de school gekomen om een eerste keer kennis te maken met jullie. Mijn ouders hadden echter liever dat ik eerst 2 jaar een algemene opleiding volgde zodat ik tijd had om goed na te denken over mijn keuze. Zo heb ik dan eerst gedurende 2 jaar algemene wetenschappen gevolgd. Naar het einde van dit 2e middelbaar moest ik een specifiekere studierichting kiezen om hier in verder te gaan, en wederom ben ik dan naar de PIVA Opendeurdag gekomen om eens rond te kijken en me uiteindelijk in te schrijven voor de richting TSO Hotel."

Stage met ster

"Het 3e en 4e middelbaar was een perfecte initiatie in het hotelvak met duidelijke, gerichte praktijk- en theorielessen over de sector. In het 5e jaar mocht ik op stage. Ik werkte al een tijdje in een brasserie in de buurt van mijn thuis en wou dus iets hoger mikken voor mijn stage. Mijn voorkeur ging naar stage in restaurant De Tuinkamer in Beerzel, deze had destijds 1 Michelinster. Mijn praktijkleerkracht regelde dat ik hier stage kon doen en begeleidde me ook tijdens deze stage op de juiste manier en op de juiste momenten. Na deze stage werd ik echt verliefd op de horeca-sector, en kreeg ik ook weekendwerk aangeboden in dit restaurant."

Goud

"Ook in dit 5e schooljaar kreeg ik de kans om via school deel te nemen aan de wedstrijd Jong Keukengeweld voor leerlingen. Na begeleiding van mijn praktijkleerkrachten werd ik verkozen tot winnaar van deze wedstrijd, en won een etentje voor 4 personen in een restaurant."

China

"Naar het einde van het 5e middelbaar kwam ik in contact met het Heart-to-heart project waar PIVA aan deelneemt, een uitwisseling met leerlingen van een Chinese school. Dit is wellicht de meest onvergetelijke kans die ik via de school heb gekregen. De reis was tot in de puntjes geregeld: de uitvoering van de school in Peking, de voorbereidingen hier, de opvang van de Chinese medestudent toen die naar België kwam. Dit alles geregeld door PIVA. Het was een ervaring die ik voor de rest van mijn leven zal meedragen."

Hof van Cleve

"Het 6e jaar stond vaak in het teken van de voorbereiding en uitvoering van de 4 weken stage. Omdat ik een beetje ervaring had door mijn weekendwerk met een 1-sterrenzaak vroeg ik me af waar mijn limieten lagen en vroeg zo aan mijn stagebegeleiders - de heer Bonte en de heer Godon - of het mogelijk was om stage te doen in het befaamde Hof van Cleve (3 Michelinsterren). Via de connectie van de stagebegeleiders was dit mogelijk, en zo werd ik dus gedurende een maand ondergedompeld in de wereld van het Hof van Cleve. 

"Na de wederom goede begeleiding van mijn stage door de praktijkleerkrachten, werd ik een job aangeboden in dit restaurant. 

"Nu, meer dan 5 jaar later, ben ik nog steeds tewerkgesteld in Hof van Cleve. Ik heb er de gehele keuken doorlopen, van amuses, naar koude voorgerechten, tot chef de parti, aan vis-vlees en sauzen en warme garnituren. Dit alles had ik nooit kunnen bereiken zonder de begeleiding en opleiding van PIVA, en daar ben ik de school zeer dankbaar voor. Daarom probeer ik nog steeds minstens 1 keer per jaar, in het didactisch restaurant te gaan lunchen waar ik zelf zoveel mooie herinneringen aan heb, om enkele ex-leerkrachten te spreken en weer te zien."

PIVA haalt het beste uit je

"Als ik nu terugkijk op mijn tijd in PIVA is dit echt een tijd om met enkel maar positieve herinneringen op terug te kijken. Dus als nieuwe leerlingen zouden twijfelen om voor deze school te kiezen, kan ik alleen maar mijn verhaal tonen en bevestigen dat deze school echt het beste uit jezelf kan halen, je helpt dingen te bereiken die je zonder hun misschien nooit zou kunnen bereiken."

>> Hof van Cleve