Elke De Belder

Elke De Belder is in 2017 afgestudeerd als slager/traiteur. Na haar studies in PIVA kon ze aan de slag bij Butcher's Craft, de groothandel van De Laet & Van Haver. In 2019 is ze naar Sydney vertrokken waar ze nu werkt bij The Village Butchery.

Oud-leerling Elke De Belder

Van PIVA tot nu...

Elke De Belder: "In 2017 ben ik afgestuurd in PIVA als beenhouwer/traiteur. Na mijn studies ben ik beginnen werken bij Butcher's Craft, de groothandel van De Laet & Van Haver.

"Ik wilde iets meer doen dan gewoon afstuderen, beginnen werken en uiteindelijk een appartement of huis kopen. Met de goedkeuring van mijn familie en mijn werk ben ik in 2019 naar Sydney vertrokken.

"De hoeveelheid ervaring en kennis van de slagerijwereld die ik in Australië al heb opgedaan is ongelooflijk! Het is een hele nieuwe wereld en manier van werken. Ik heb de kans gekregen om een tijd bij Victor Churchill te werken die bekend staat als één van de beste beenhouwerijen ter wereld, en bij Mr Baille, een beenhouwer die de uitdaging aangaat om elk stukje te verwerken en te verkopen.

"Ik heb zelfs het geluk gekregen om uitgekozen te worden voor een artikel over vrouwen in de vleessector, waar ze zijn komen filmen. Allemaal op een vrij korte periode heb ik ongelofelijke dingen meegemaakt.

Daarnaast heb ik het geluk om alle mooie dingen te kunnen zien die Sydney te bieden heeft én dat ik maar 10 minuten van het strand verwijderd woon. Ik zou het niet anders gedaan willen hebben."

Het vrouwelijke effect

Elke De Belder werd geïnterviewd door het vooraanstaand Australische vleesmagazine Rare Medium voor een special over vrouwen in de slagerswereld.

Origin is al 13 jaar actief als groothandel in Botany, een buitenwijk van Sydney, en levert aan restaurants, pubs en andere eetgelegenheden in heel Sydney. In februari 2019 openden ze de winkel The Village Butchery in Randwick. Dat is waar je Elke kan vinden.

In het interview vertelt Elke dat ze oorspronkelijk chocolatier wilde worden, maar na een jaar bakkerij overstapte naar de afdeling slagerij, wat ze leuker vond. Ze volgde ook nog een 7de specialisatiejaar slagerij en fijnkosttraiteur.

Elke De Belder: "Toen ik naar Australië kwam, was het alsof er een hele nieuwe wereld voor me openging; alles wordt anders gesneden en ook anders benoemd. Ik leerde over de tri tip, dit mooie kleine stukje aan het eind van de romp. Ik heb het een keer gekookt toen ik voor Mr Baille werkte en het was absoluut geweldig. Het is leuk om over dit soort stukken vlees te leren en ze te promoten als een hele spier in plaats van ze alleen maar bij te snijden.

"Mensen zeggen me 'slagerij is moeilijker voor vrouwen, het is geen job voor een meisje'. Ja, het is moeilijk. Het is fysiek erg zwaar, maar ik kom er wel." 

Elke vertelt ook dat de slagers in België haar gepusht en gemotiveerd hebben om te werken. "Ik werkte bij Butcher's Craft van mijn 17e en ze hebben me altijd alle kansen gegeven en daar ben ik ze echt dankbaar voor."