Jens Van Bouwel

Oud-leerling Jens Van Bouwel heeft een eigen zaak in Oelegem, Jens Patisserie, en heeft de UNIZO-prijs voor Starter van het Jaar 2019 ontvangen samen met Serge Lamoral van Pastry Solutions.

Oud-leerling Jens Van Bouwel

PIVA tot nu

Jens Van Bouwel: “Mijn PIVA-carrière is begonnen in het 3de jaar technisch bakkerij. Na het 1e jaar ASO en het tweede jaar TSO was ik het 3de jaar gestart in een technische richting fotografie. Na enkele weken voelde ik dat deze opleiding en school niet de juiste keuze voor mij waren.

“Omdat ik als kind al droomde van een job als bakker of kok ben ik in PIVA gaan vragen of er nog plaats was. Na een korte rondleiding koos ik voor de opleiding bakkerij. Na enkele praktijklessen bij gepassioneerde leraren had ik de microbe te pakken. Ik wou nóg meer praktijklessen. Om die reden koos ik voor het beroepsonderwijs.

“Na PIVA heb ik eerst een aantal jaren gewerkt in gerenommeerde zaken, zowel bakkerijen als restaurants. Ik raad het elke student bakkerij aan om ook eens te gaan kijken – of stage te volgen - in restaurants. Bakkers en koks werken zo verschillend, maar we kunnen zeer veel leren van elkaar.

“Het kriebelde al snel om zelfstandige te worden. Samen met mijn vrouw, die ook haar studies genoot aan PIVA in de richting hotel, startten we onze eerste bakkerij op in 2015. Was dit te snel? Misschien wel. Ik had in ieder geval niet genoeg mijn huiswerk gemaakt. Na slechts één maand besliste ik om de zaak weer te sluiten. We hadden problemen met machines en elektriciteit en we konden het financieel niet aan om alles te vernieuwen. Gelukkig konden mijn vrouw en ik snel terecht bij een vorige stageplek.

“Na 3 jaar met meer ervaring en kennis en met de juiste opportuniteit op ons pad waagden we opnieuw de sprong en namen een bestaande koude bakkerij over waar we wel de nodige aanpassingen moesten uitvoeren.”

"‘Respect geven, is respect krijgen’, dat is één van de zaken die ik ontdekt heb tijdens mijn opleiding. Leerkrachten zijn zelfs na de uren bereid - en nu nog steeds - om vragen te beantwoorden over alles wat met bakkerij te maken heeft.”
Oud-leerling Jens Van Bouwel

Rasechte patissier

“Ik ben een rasechte patissier, brood daarentegen is niet echt mijn dada. Daarom spits ik mij toe op patisserie, koffiekoeken, pistolets en drooggebak. Het brood wordt geleverd door een bakkerij die zelf geen eigen winkel heeft. Naarmate de zaak groeide, zocht ik een helpende hand in de bakkerij en kon ik mijn broer in dienst nemen die ook gestudeerd heeft aan PIVA. Dit was zeer makkelijk omdat onze basis hetzelfde is: dezelfde leerkrachten, dezelfde lokalen, dezelfde cursus 😊.

“Maar de ondernemer in mij bleef zoeken naar nieuwe uitdagingen. Ik had een fantastisch product ontwikkeld om andere bakkers te helpen. Mijn plan kon ik niet in mijn eentje realiseren en daarom heb ik toenadering gezocht tot een kennis die ook bakker is maar een heel andere richting is uitgegaan. Terwijl ik voornamelijk bij kleine en grotere bakkerijen ging werken, ging mijn vennoot in de industriewereld aan de slag. Hij heeft in die wereld kennis opgedaan die bij mij ontbrak. Samen richtten we PASTRY SOLUTIONS op.

“Bij Pastry Solutions maken we in grote massa binnenkanten van taarten en verkopen die diepgevroren als halffabricaat door aan andere bakkers. In 2019 werden we bekroond met de titel Starter van het jaar door Unizo. Ondertussen heb ik een stap terug gezet uit dit project om meer tijd te kunnen spenderen aan mijn eigen zaak Jens Patisserie. Hier ligt mijn passie en creativiteit, eerder dan in de wereld van de grote cijfers.

“Samen met mijn vrouw zit ik verder te broeden op ons volgend project. Dit najaar willen we 100% onze eigen productie in handen hebben, jaja ook brood! Door nieuwe kennis en technieken is gebleken dat brood niet enkel in de nacht gemaakt hoeft te worden. Met de juiste voorbereidingen en toestellen kan je heel de bakkerij laten draaien met een dagproductie.”

Een zalige schooltijd

“Mijn schooltijd was zalig! Mijn beste vrienden heb ik leren kennen op PIVA en mijn passie voor patisserie is ontstaan en gegroeid tijdens mijn opleiding! Dikwijls zeggen we nog tegen elkaar dat we alles zouden geven om terug naar PIVA te mogen gaan.

“De sfeer op school en het contact met de leerkrachten was super aangenaam. ‘Respect geven, is respect krijgen’, dat is één van de zaken die ik ontdekt heb tijdens mijn opleiding. Leerkrachten zijn zelfs na de uren bereid - en nu nog steeds - om vragen te beantwoorden omtrent alles wat met bakkerij te maken heeft. Het respect dat ik krijg van leerkrachten op de producten die ik nu maak doen mij zeer veel deugd. Ik heb het hen nochtans niet altijd makkelijk gemaakt.”

Kies ook voor PIVA want…

“PIVA heeft een zeer grote rol gespeeld in mijn leven. Naast passie, een zeer goede opleiding, vrienden én een vrouw, heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds zeer veel aan PIVA! Als oud-leerling word je steeds met open handen verwelkomt op zowel de opendeurdagen als demonstraties. Maar ook het gehele jaar door kan ik nog steeds al mijn oud-leerkrachten telefonisch bereiken met vragen en raad.

“Daarom raad ik studenten PIVA sterk aan als het kriebelt om met voeding te werken. Werk met plezier en werk met passie en alles komt vanzelf. PIVA helpt je in de goede richting. Je leert van echte vakmensen en je bouwt een mooie band op met deze mensen, een connectie die in de toekomst nog veel van pas zal komen!

"Ik ben nog altijd super blij en fier dat ik het mooiste beroep ter wereld elke dag mag uitvoeren. Bedankt PIVA - en dat meen ik echt - voor de passie die ik van de leerkrachten heb gekregen!"

Lornoir by Jens

Update: Juanita Van Craeynest en oud-leerling Jens Van Bouwel hebben een winkel geopend in Schilde voor ambachtelijke chocolade, confiserie en patisserie: Lornoir by Jens. 

Lees er meer over in Het Laatste Nieuws