Jeffrey De Weyer

Jeffrey De Weyer kon na een volledige middelbare schooltijd in PIVA meteen aan de slag bij Puratos. Hij is nu chocolade expert voor de internationale markt bij Belcolade, een chocolatier die de klanten en het bedrijf inspireert met nieuwe chocolade-ideeën.

Oud-leerling Jeffrey De Weyer

PIVA tot nu...

Jeffrey De Weyer: "Ik ben in 2014 afgestudeerd na een volle PIVA-carrière, jawel. Vanaf het 1ste jaar tot twee specialisatiejaren - Banketbakkerij en chocoladebewerking en Dieet bakkerij.

"Na mijn schoolcarrière, met een rugzak vol ervaring van stages en weekendwerk, heb ik meteen een jaarcontract gekregen bij Puratos in Groot-Bijgaarden als Trainee Technical Advisor Patisserie. In 2015 heb ik een vast contract gekregen bij Belcolade, een divisie van Puratos die echte Belgische chocolade maakt. Hier ging ik aan de slag als Junior Technical Advisor Int. voor chocolade, hetgeen mij het meest passioneerde. Ik ben namelijk altijd gebeten geweest door het chocoladevirus. Nu ben ik International Chocolate Expert voor Belcolade, of laat ons gewoon zeggen dat ik chocolatier ben binnen ons bedrijf."

Geheimen van de chocolatier

"Belcolade maakt geen afgewerkte producten maar verkoopt het ingrediënt chocolade. Ons bedrijf heeft chocolatiers nodig om afgewerkte producten te ontwikkelen voor de klanten om nieuwe ideeën en inspiratie te verkrijgen. De basis van mijn job blijft dus hetzelfde als een chocolatier die een goede basiskennis moet hebben van alle knepen en geheimen van ons prachtige vak.

"PIVA is hierbij de fundering, de kennis die me tot de dag van vandaag bij blijft. Ik heb gekozen me te specialiseren in voornamelijk chocolade. De leerkrachten die ik had voor het vak chocolade hoor en zie ik nog steeds, niet alleen om ideeën uit te wisselen maar ook voor een leuke babbel tussen pot en pint."

"Als je de kans krijgt, doe dan zeker mee aan wedstrijden, soms de beste leerschool. In PIVA krijg je hier ook de kans toe. Ikzelf heb meegedaan aan Concours Jacques Saey waar ik zilver behaalde met mijn chocolade sierstuk."

Combo theorie & praktijk

"Ik sta op de internationale markt voor ons bedrijf. Ik doe dus alleen buitenlandse klanten. Ik reis 7 à 9 weken per jaar. In België ontvang ik internationale klanten voor collectieve demo’s, events, masterclasses, etc. De basis van de theorievakken is dus ook niet onbelangrijk voor mijn job. Denk maar aan talen en aardrijkskunde, theorie over ons vak zelf. Dit was dus ook een mooie combo in PIVA van theorie en praktijk.

"Mijn tijd in PIVA was een zeer mooie periode. De school is niet alleen goed in sterke leerkrachten maar ook op het sociale vlak, denk maar aan eten, toegankelijkheid, etc. Het uniform was voor sommige leerlingen een gezaag en een probleem, maar komaan jongens, we zitten in een voedingsschool waar het niveau top is en we later de vruchten ervan zullen plukken. Ik kan morgen ook niet met witte pantoffels en korte broek bij klanten binnenkomen. 😉"

Doe mee aan wedstrijden

"Het leren van je passie en er ook de kans toe krijgen, dat koester ik nog steeds. Passie is de belangrijkste pilaar om een opleiding in PIVA te kiezen. Of je nu beroeps of technisch kiest, heb je passie dan kom je er.

"Als je de kans krijgt, doe dan zeker mee aan wedstrijden. Dit motiveert jezelf en je naasten om door te gaan. Een wedstrijd is soms ook de beste leerschool. In PIVA krijg je hier ook de kans toe. Ikzelf heb meegedaan aan Concours Jacques Saey waar ik zilver behaalde met mijn chocolade sierstuk samen met leerkracht Walter Serbruyns. Nog steeds een van mijn mooiste momenten. Het resultaat is één ding maar de ervaring die je er aan overhoudt is veel meer waard. Het kriebelt nu nog steeds om aan competities mee te doen. Vorig jaar won ik zilver op de Dutch Pastry Award voor patisserie en voor een chocolade sierstuk."

“Perfectie is maar net voldoende”

"Health and wellbeing wordt in ons bedrijf ook meer en meer belangrijk, daarom was mijn specialisatiejaar dieetleer zo nuttig, op amper 1 jaar heb ik enorm veel bijgeleerd, met dank aan één van de toppers binnen PIVA.

"Graag sluit ik af met de woorden van meneer Serbruyns: “Perfectie is maar net voldoende”."