Slagerij tijdens de opendeurdag

publish date
03.05.2023

Ondanks het minder mooie weer was er een warme opkomst voor de opendeurdag van PIVA op zaterdag 22 april 2023.

PIVA opendeurdag 2023
Barbecue op de binnentuin

Na enkele dagen voorbereiding was iedereen klaar om de bezoekers een blik te gunnen in de afdeling slagerij. Wat vooral opviel was het mooie teamwerk van zowel de leerlingen als de leerkrachten in de afdeling slagerij. Tof om dit team te mogen leiden.

PIVA opendeurdag 2023

Versnijden van varkensvlees en rundsvlees

In het lokaal waar de leerlingen van de tweede graad stonden, konden de mensen in de voormiddag het versnijden van varkensvlees bewonderen en in de namiddag het versnijden van rundsvlees. De bezoekers plakten bijna met hun neus tegen het raam bij deze werkzaamheden. De bezoekers vonden het verrassend om te zien hoeveel voorbereiding er aan te pas komt vooraleer hun favoriet stukje vlees bij hun favoriete slager in de toonbank ligt.

PIVA opendeurdag 2023
Winnende gourmetschotel Young Master Chef

Young Master Chef

In het volgende lokaal waren de leerlingen van de eerste graad bezig met de wedstrijd “Young Master Chef”. De spanning was er te snijden. Leerlingen van het tweede jaar konden deelnemen in één van de drie afdelingen; slagerij, bakkerij of hotel. In de slagerij waren drie groepjes van twee personen die hun kunsten lieten zien in het maken van een gourmetschotel met garnituren van fruit en groenten. Samen met Ruud Martinus had ik de moeilijke opdracht om te beoordelen wie met de trofee naar huis mocht gaan. Het duo Nand Van den Broeck en Liam Roggeman mocht uiteindelijk de trofee op het podium in ontvangst nemen.

Gerijpt in boter

In lokaal 2373 stond een mooi gevulde toonbank met panklare producten van de eerste graad. De leerlingen van het zevende jaar lieten er zien wat ze doorheen het jaar allemaal hebben geleerd. Hun eigen producten zoals porchetta, salami, mortaldelle en paté en croute werden hier mooi gepresenteerd. Daarnaast presenteerden ze paella, bami goreng, nasi goreng en babi pangang. Als showstuk prijkten er nog de stukken rundvlees gerijpt in boter waaronder  endvogel  met schouderblad en niet te vergeten het “old school” opgevuld speenvarken op een mozaïek van melkgelei.

PIVA opendeurdag 2023
Bovenaan rundvlees gerijpt in boter

Medaillehammen

Tegenover dit lokaal presenteerde de leerlingen van 5STa hun lekkernijen waarmee ze op de wedstrijd kookhammen op de beurs Saveurs & Métiers in de prijzen vielen. Daarnaast konden ze proeven van traaggegaard buikspek, Antwerpse ringworst en paté met gin.

In de keuken waren de leerlingen van 6STa bezig met hun masterproef culinair. Gerechtjes zoals kalfszwezerik met mosterdsaus, kip op z’n Marokkaans, kalfsentrecôte, … vielen in de smaak bij de juryleden.

Daarnaast was er nog een promotiestand van het volwassenenonderwijs om hun opleidingen slagerij voor te stellen. Hier was veel belangstelling voor en leverde verschillende inschrijvingen op.

Nadien konden de bezoekers hun honger stillen aan de barbecue op de binnentuin waar ze terecht konden voor een hamburger, barbecueworst, traaggegaard buikspek en pulled chicken met de befaamde PIVA-saus.

Kort samengevat: een topdag! Een dikke pluim voor al onze leerlingen en leerkrachten voor hun inzet voor het welslagen van de opendeurdag.

Bert Vogels, technisch adviseur slagerij

PIVA opendeurdag 2023
Aansnijden van de 'medailleham'