7de jaar: Meer dan een extra jaartje school!

publish date
26.06.2025

Vanaf volgend schooljaar krijgen de zevende jaren een moderne makeover. Of je nu afstudeert als bakker, wetenschapper of technieker: iedereen krijgt de kans om een extra specialisatiejaar te volgen. Dat jaar is veel meer dan "een extra jaartje school": het is een opstap naar de arbeidsmarkt, een boost voor je vaardigheden én een kans om te groeien, ook als persoon.

Vernieuwde 7de jaren vanaf schooljaar 2025-2026

Bij PIVA bieden we al jaren sterke zevende specialisatiejaren aan, die we nu herwerken tot toekomstgerichte opleidingen met meer gerichte praktijk, internationale stages en ruimte voor ondernemerschap. Je verdiept je in je vak, werkt aan je zelfvertrouwen en maturiteit, en scherpt je skills aan om écht klaar te zijn voor de werkvloer. Werkgevers zijn alvast vragende partij: ze weten dat wie een zevende jaar afrondt, meteen inzetbaar is.

Chocolade sierstuk

CHOCOLATIER: 'Chocolade is een vibe'

In het 7de jaar Chocolatier verdiep je je in de fascinerende wereld van chocolade. Je leert alles over samenstellingen, verwerking, tempereren, en creatie. Van verfijnde pralines tot indrukwekkende showstukken. Je werkt met topmateriaal, krijgt les van ervaren vakexperts en loopt een buitenlandse stage om je internationale blik te verruimen. Een droom voor wie zich wil specialiseren in chocolade of op termijn een eigen zaak wil starten.

CULINAIR SLAGER: 'Meat expert'

In dit specialisatiejaar focus je op kwaliteit, smaak en techniek. Je verdiept je in vleessoorten, versnijdingsmethodes, bereidingen én je eigen recepten. Daarnaast leer je hoe je een eigen concept uitwerkt: van toonbank tot klantenservice. Met een stevige dosis ondernemerschap en creativiteit stoomt deze opleiding je klaar voor een toekomst als moderne, culinaire slager.

SOMMELIER-BARMAN: 'Link tussen keuken en gast'

Cocktails, thee, bier, koffie, wijn... Als Sommelier-Barman word jij specialist in alles wat drinken tot beleving maakt. Je traint je zintuigen, leert presenteren en adviseren, én ontdekt hoe je gastvrijheid naar een hoger niveau tilt. Een opleiding met veel praktijk, wedstrijdkansen en een breed netwerk in de horecawereld. Perfect voor wie wil doorgroeien in de restaurant- of eventsector.

Het 7e jaar serveert hopscheuten met gastchef Wouter Keersmaekers

CHEF KOK: 'De keuken is jouw playground'

Heb jij de smaak te pakken en wil je je skills verfijnen? In dit zevende jaar kook je à la carte, experimenteer je met wereldsmaken en werk je met moderne technieken Je kookt voor gasten, werkt samen met chefs en krijgt de kans om een eigen stijl te ontwikkelen. Klaar voor een carrière als creatief en professioneel kok?

Waarom kiezen voor een zevende jaar in PIVA?

  • Gevraagd op de arbeidsmarkt – Werkgevers waarderen de vakkennis en praktijkervaring van afgestudeerden met een 7de jaar.
  • Groei in maturiteit en zelfvertrouwen – Ideaal als je nog niet helemaal klaar bent voor de arbeidsmarkt.
  • Gerichte praktijkervaring – Veel doen, veel leren, veel groeien.
  • Je passie verdiepen of een extra skill leren – Meer dan herhalen: dit is écht specialiseren.
  • Internationale stages en netwerkopbouw – Je horizon verruimen, letterlijk.
  • Kansen op werk of ondernemerschap – Stap met voorsprong het werkveld in of start je eigen project.
  • Bovendien beschikt PIVA over mooie en goed uitgeruste praktijklokalen.
  • Onze leerkrachten zijn echte specialisten in hun vak!
  • PIVA heeft connecties met heel goede stageplaatsen.

Meer info over de 7de jaren verder op onze website.

VRT: Voor het eerst krijgen zesdejaars beroepsonderwijs al diploma

Specialisatiejaar Chocolatier

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Specialisatiejaar Culinair slager

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Specialisatiejaar Sommelier-Barman

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Specialisatiejaar Kok

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.