ACTUA: PIVA leert leerlingen broodverspilling tegen te gaan!
Volgens een studie van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) gooit de Vlaming zo'n 46 miljoen broden per jaar in de vuilbak. Dat doet pijn als je weet dat onze gepassioneerde leerlingen veel tijd en liefde in het broodbakken steken en je oud brood makkelijk een tweede leven kan geven. PIVA hecht veel belang om de volgende bakkersgeneratie te leren hoe je "oud" brood kan verwerken in andere gerechten om zo verspilling tegen te gaan.

Te veel brood wordt weggegooid
Elk jaar gooit de Vlaming zo'n 37 miljoen ton brood weg wat overeenkomt met 46 miljoen broden. Dat doet pijn als je weet dat leerlingen en bakkers veel tijd, energie en liefde in het broodbakken steken. Als grootste bakkersschool van België, vindt PIVA het heel belangrijk dat de volgende bakkersgeneratie leert hoe ze zo weinig mogelijk brood verspillen.
Wat doet PIVA om verspilling tegen te gaan?
- Inspelen op vraag en aanbod:
Bij PIVA leer je hoe je inspeelt op vraag en aanbod. Wanneer je niet veel klanten verwacht, moet er minder brood gemaakt worden. Op deze manier krijgt elke klant vers brood en wordt er niet te veel gebakken. - Verwerken in andere gerechten:
Is het brood toch te "oud" voor verkoop of op te eten, dan moet het niet meteen de vuilbak in. Verwerk het brood op creatieve wijze in andere gerechten om het een tweede leven te geven!
Zo kan je brood roosteren om lekkere, krokante toast te krijgen. Neem een pan, eieren, melk en room en dompel je brood erin om klassieke wentelteefjes te maken. Maal je brood fijn om paneelmeel te verkrijgen. Misschien de bekendste verwerking is broodpudding! Hierbij meng je allerlei lekkers om een zoet dessert te creëren! - Kunstwerken maken:
Brood is meer dan alleen om op te eten bij PIVA. Je kan er de coolste kunstwerken mee maken waar je echt trots op kan zijn! - Tijdens de middagpauze voorziet PIVA gratis brood en soep voor leerlingen en personeel.
- PIVA doneert overtollig brood aan goede doelen zoals Moeders voor Moeders.
PIVA Bakkerijwinkel
Onze leerlingen bakken niet enkel om te leren, maar ook om te verkopen! De leerlingen worden begeleid door leerkrachten in onze bakkerijwinkel. Zo leren ze de toog schikken, verkopen en klanten op professionele wijze bedienen.
De bakkerijwinkel is elke weekdag open tot het einde van het schooljaar van 10.30 uur tot 16.30 uur. Uitzonderlijk op maandag zijn we open vanaf 9.30 uur.
Wat kan JIJ doen tegen verspilling?
Er zijn verschillende manieren om broodverspilling tegen te gaan!
- Zoals hierboven vermeld, kan je je brood verwerken in andere gerechten zoals broodpudding, croutons, paneermeel, enz.
- Bewaar brood in de diepvries om het langer vers te houden.
- Vraag of iemand anders je oud brood kan gebruiken!
Weet je echt niet wat te doen met je oud brood? Gooi het dan bij het GFT-afval.
PIVA in het nieuws
Bekijk de volledige reportage van het VRT NWS journaal hieronder.