Proficiat aan de Klas van 2025
185 leerlingen zwaaien af in hotel, bakkerij, slagerij en toerisme
Op donderdag 26 juni namen 185 leerlingen feestelijk afscheid van PIVA tijdens de proclamatie. Het werd een bijzonder moment voor de afdelingen hotel, bakkerij, slagerij en toerisme, waar niet alleen het diploma centraal stond, maar ook de vele prestaties van het afgelopen schooljaar.
Heel wat leerlingen liepen stage in het buitenland via onze sterke Erasmuswerking. Anderen behaalden mooie resultaten in (inter)nationale wedstrijden. Tijdens de proclamatie blikken we met trots terug op al die ervaringen en successen.

Sterk in internationalisering: PIVA laat leerlingen grenzen verleggen
PIVA blijft sterk inzetten op internationalisering, en dat werpt zijn vruchten af. Afgelopen schooljaar trokken opnieuw heel wat leerlingen naar het buitenland voor stage of wedstrijd, met steun van het Erasmus+-programma. Er zijn maar weinig scholen in Vlaanderen die een dergelijk uitgebreid programma kunnen voorleggen.
Zo gingen volledige klassen samen op Erasmusstage:
✈️ De leerlingen van 6 Toerisme liepen stage op Mallorca
🍷 De leerlingen van 7 Restaurantbedrijf & Drankenkennis werkten mee in topzaken in Bordeaux
Daarnaast waren er ook individuele stages voor leerlingen uit het 7de jaar bakkerij, slagerij en Gastronomie & Events in Letland, Hongarije, Noorwegen en Italië – unieke kansen om vakkennis te verdiepen, andere culturen te leren kennen en zelfstandigheid te versterken.
Ook op internationaal wedstrijdniveau liet PIVA zich zien.
🥇 Twee leerlingen bakkerij trokken naar Riga voor de 'Learn Know Do Can Show'
🌍 Zes leerlingen van de afdelingen hotel, bakkerij en toerisme namen deel aan de prestigieuze AEHT-wedstrijd, eveneens in Letland, waar hotelscholen uit heel Europa elkaar ontmoeten.
Onze leerlingen zetten daar mooie prestaties neer én keerden terug met een rugzak vol ervaring. Het internationale luik van hun opleiding is een enorme meerwaarde – professioneel én persoonlijk.

Wedstrijdwinnaars in de kijker
Laurence Verleyen behaalde zilver in Pastry op de AEHT-wedstrijd in Riga. Lees meer over de Riga-avonturen van onze 6 leerlingen in WRAP 14 - herfst 2024
Op Young Horeca Talents Day van Gault&Millau vielen Emme Mees, Daan Hendrickx, Geike De Backer en Fatma Amadou in de prijzen. Vijfdejaars Olivier Girardin behaald goud in Restaurant Service op AEHT Cornet Trophy.
Bij bakkerij behaalde Stien Moyson goud in de Chocolate Student Challenge en Jana Lenaerts goud op Belgian Students Pastry Awards. Alicia Rojas Garces behaald goud op de LEARN-wedstrijd in Riga.
Lees meer over deze PIVA-toppers in WRAP 15 - zomer 2025

Beste hotelschoolleerling van Vlaanderen
Jelke Bernaerts van 7 Restaurantbedrijf & Drankenkennis kreeg uit handen van Peter Serneels van Horeca Vlaanderen de prijs voor Beste Hotelschoolleerling! De bekroning? Een culinaire inspiratiedag.
Jelke schreef zich dit schooljaar in voor het specialisatiejaar aan PIVA, met een diepe interesse in dranken en wijnen. Zijn passie werkt aanstekelijk: in het gastenrestaurant zorgde hij niet alleen voor een vlotte service, maar ook voor een warme, échte beleving aan tafel. (Soms een tikkeltje té enthousiast – Jelke durft al eens te lang blijven praten met de gasten 😉 – maar die vonden dat helemaal niet erg.)
Zijn inzet is bewonderenswaardig. Zelfs wanneer het openbaar vervoer staakte, reisde hij helemaal van Blankenberge naar Antwerpen om geen les te missen. Ook in de theorielessen viel hij op met zijn ijver, aandacht en doordachte vragen.
Jelke blijft altijd zichzelf – authentiek, oprecht en met de horeca-microbe stevig in het bloed. Met stages bij Restaurant Caillou (Knokke-Heist) en La Pointe (Bordeaux) bouwt hij nu al aan een beloftevolle carrière.
Proficiat, Jelke – dit is méér dan verdiend!

Tijdens de proclamatie konden de afstudeerders - en hun ouders - gebruik maken van een photobooth om nog een laatste keer samen op de foto te staan. De foto's vind je terug op Facebook: www.facebook.com

De feestelijke receptie na de proclamatie van de Klas van 2025 was in handen van de vijfdejaars en bevlogen leerkrachten hotel.

De POL, kort voor PIVA Oud-leerlingenvereniging, bood ijsjes aan ter verfrissing en als reminder om de prille afstudeerders aan te moedigen om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Nog niet ingeschreven? Doe dit dan snel op oudleerlingenpiva.be