Opendeurdag 22 april

Deelnemers Young Master Chef 2023
Deelnemers Young Master Chef 2023

Het was misschien een druilerige aprildrag maar 22 april werden bezoekers warm ontvangen in PIVA voor de Opendeurdag. Noteer in je agenda zaterdag 9 maart 2024 voor individuele rondleidingen en zaterdag 20 april 2024 voor de volgende Opendeurdag.

Succesvolle editie 2023

De Opendeurdag van PIVA is hét moment om de school in actie te zien en om een eerste ervaring op te doen tijdens workshops. Zaterdag 22 april kon je ook inschrijven voor het 2e tot 7e jaar. Wens je nog in te schrijven voor het 2e tot 7e jaar, bel ons op het nummer 03 242 26 00 om een moment af te spreken. Eerstejaars schrijven we in met een 'Meld je aan'-ticket vanaf 16 mei.

Wat? Opendeurdag PIVA
Wanneer is de volgende? Zaterdag 20 april 2024 van 11u tot 17u.
Locatie? PIVA, Desguinlei 244 in 2018 Antwerpen

Op het programma:

 • kennismaking met onze opleidingen bakkerij, slagerij, hotel en toerisme
 • workshops bakkerij, slagerij, hotel en toerisme
 • wedstrijd Young Master Chef met tweedejaars
 • lunchen in restaurant FreeFlow of genieten van het lekkers van bakkerij en slagerij op het terras
 • een blik op de toekomst van PIVA met 10 splinternieuwe keukens in de afdeling hotel
 • JOBINFO voor geïnteresseerde (potentiële) leerkrachten voor de dagschool en/of het volwassenenonderwijs. Noteer ook 12 mei in je agenda voor de Open Scholendag.
 • inschrijven voor het 2e tot 7e jaar PIVA (10u tot 16u)

 

PIVA Young Master Chefs 2023

Young Master Chef 2023

Tijdens de Opendeurdag strijden tweedejaars om de titel van Young Master Chef. Ze kunnen kiezen of ze zich willen meten met medeleerlingen in de afdeling bakkerij, slagerij of hotel.

Young Master Chef 2023 slagerij

Alle deelnemers hebben schitterend werk geleverd. De jury - Ruud Martinus en Bert Vogels - was dan ook erg onder de indruk van hun prestaties. De titel Young Master Chef slagerij gaat naar het duo Liam Roggeman en Nand Van den Broeck voor hun gourmetschotel. 

Young Master Chef 2023 bakkerij

Alle taartjes van de deelnemers bakkerij konden zo de toog in van een bakkerszaak. Juryleden Jan Van Herp en Christa Muyldermans waren zeer onder de indruk. Alle vijf de tweedejaars mogen dus trots zijn op hun werk, maar Robbe Lauwrys neemt ook de beker mee naar huis.

Young Master Chef 2023 hotel

Ook de deelnemers hotel waren aan elkaar gewaagd en leverden heerlijke gerechten in bij juryleden Jos Roovers en Frédéric Vandermeer. De jury geraakte er niet uit en kroonde daarom twee leerlingen tot Young Master Chef hotel: Daan Bruyenne en Angelica Van Zantvoort.

PIVA opendeurdag 2023 Lancering Antwerps Gebak
Lucas (3BT) werkt Antwerps gebak af

Lancering nieuw Antwerps Gebak

De leerlingen van PIVA hebben een nieuw Antwerps Gebak bedacht met Elixir d'Anvers. Dat deden ze op vraag van de Antwerpse Bakkersunie, naar aanleiding van de 160e verjaardag van Elixir d'Anvers. Het is een "gâteau de voyage", met de typische Antwerpse likeur als één van de hoofdingrediënten. 

Het was een bijzondere opdracht voor de leerlingen van PIVA in Antwerpen. "We kregen de vraag van de Antwerpse Bakkersunie om een nieuwe versie te ontwerpen van het Antwerps Gebak, naar aanleiding van de 160e verjaardag van Elixir d'Anvers", vertelt Kris Van Rysselberghe aan Radio 2. "We hebben het oude gebak omgetoverd tot een gâteau de voyage, die komt van het principe dat je hem zou moeten kunnen meenemen op reis omdat die lang goed blijft en niet stuk gaat onderweg. Het gebak bestaat uit een aantal lagen biscuit, met daartussen een smeuïge ganache met Elixir d'Anvers en een botercrème met Elixir."

Lees meer over het nieuw Antwerps Gebak

PIVA opendeurdag 2023 workshop slagerij
Workshop in de afdeling slagerij

Workshops tijdens de Opendeurdag

PIVA organiseert tijdens de Opendeurdag verschillende workshops voor jongeren van 10 tot 18 jaar. We laten geïnteresseerde ouders niet in de kou staan; zij kunnen workshops voor volwassenen volgen georganiseerd door CVO Vitant.

 • Hotel: workshops zaalbereidingen, grensverleggend koken en dessertkok
 • Bakkerij: workshops koekjes en chocolade
 • Slagerij: een blik achter de schermen
 • Toerisme: ervaar toegankelijk toerisme in een rolstoel of met een visuele beperking
 • CVO Vitant: workshops koekjes en sushi voor volwassenen 

Photobooth op de vakantiebeurs van toerisme

Tijdens de opendeurdag kon je in de afdeling toerisme snuisteren op de vakantiebeurs met bestemmingen van de eindwerken van 6 toerisme: Vietnam, Japan, Indonesië, Cyprus en India. Daar voegen we de reizen van dit schooljaar aan toe: IJsland, Tenerife, Napels & Sorrento en Parijs. 

Je kon er ook een leuke vakantiefoto laten nemen in de fotobooth. De foto's vind je terug op Facebook.

 

 

 

PIVA opendeurdag 2023: asperges in Bistro Vermeersch
Asperges op het menu in Bistro Vermeersch

Lekkers tijdens de opendeurdag

 • Driegangenmenu in Bistro Vermeersch met 5RK met op het menu asperges als voorgerecht, tongschar entrecôte of papardelle als hoofdgerecht en panna cotta als dessert voor €35 per persoon, drankenpakket €19. Enkel met reservatie! (Volzet)
 • FreeFlow: warme lunch met o.a. steak met frietjes, kipfilet, spaghetti en ander lekkers
 • Food fair op de binnentuin met barbecue, churros, oliebollen, Brusselse wafels, ijscoupe...
 • Winkel Bakkerij en De Slagerijwinkel in de aula
PIVA opendeurdag 2023 Oud-leerlingenvereniging
PIVA Oud-leerlingen serveerde pizza en mocktails

PIVA Oud-leerlingen

Ook nadat onze leerlingen zijn afgestudeerd blijven we graag op de hoogte van hun reilen en zeilen. De vereniging van PIVA Oud-leerlingen houdt vroegere leerlingen op de hoogte, verenigt ze op evenementen en serveert graag een hapje tijdens de Opendeurdag. 

Surf ook eens naar de site van PIVA oud-leerlingen of like PIVA Oud-leerlingen op Facebook en Instagram.

 

Jobinfo

Zaterdag zetten we de deuren open voor nieuwe leerlingen maar ook voor potentiële leerkrachten. Heb je zin om les te geven in PIVA? Overweeg je de switch naar het onderwijs? Kom langs op de Opendeurdag en volg een rondleiding in de school.

Of noteer 12 mei in je agenda voor de Open Schooldag. Wil je graag eens proeven van het lerarenberoep? Een dagje meelopen met een ervaren leraar? Schrijf je dan in voor Open Scholendag in PIVA.

PIVA Brochures

PIVA brochures 2023-2024