Persinfo AEHT Cornet Trophy

10 Belgische hotelscholen nemen deel aan de 11de editie van ‘AEHT Cornet Trophy’. Dinsdag 7 februari komen de deelnemers samen bij hoofdsponsor Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach in Steenhuffel. Tijdens deze contactdag volgen de studenten infosessies en workshops als voorbereiding op de nationale wedstrijd, die dit jaar op 2 en 3 maart in PIVA plaatsvindt. 

Logo AEHT

Wat is AEHT Cornet Trophy?

‘AEHT Cornet Trophy’ is een wedstrijd voor Belgische hotel- en toerismescholen en is de preselectie voor de Europese AEHT-wedstrijd en conferentie in Vilnius Litouwen in het najaar van 2023 (eind oktober, begin november).

AEHT - Association Européenne des écoles d'Hôtellerie et de Tourisme - is ontstaan in 1988 en verenigt meer dan 400 hotel- en toerismescholen in 40 Europese landen. Het hoofddoel van AEHT is het bevorderen van een Europees bewustzijn onder hotel- en toerismescholen met uitwisselingen van studenten en docenten, bundelen van onderwijsmethoden en de jaarlijkse competitie.

België is één van de weinige landen die ook een nationale preselectie organiseert en voor deze 11de editie is PIVA de gastschool. Daar waar de Europese AEHT-wedstrijd 11 disciplines telt, beperkt AEHT Cornet Trophy zich tot 4 disciplines: Culinary Art, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination. Tien hotelscholen - aangesloten bij AEHT - hebben zich ingeschreven voor de ‘AEHT Cornet Trophy’ op 2 en 3 maart 2023 in PIVA.

In de wedstrijden van AEHT én Cornet Trophy draait het niet enkel om de eigen vakkennis en creativiteit van de studenten. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school – een school met een andere manier van werken. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt niet alles zelf in handen maar deelt verantwoordelijkheden en werkt als team. Communicatie en kennis van Engels zijn zeer belangrijk en een extra uitdaging. De loting van de teams gebeurt op 2 maart in PIVA.

Meer info: http://www.aeht.eu/en/presentation-of-the-aeht

Bier pairing

Wat is de Contactdag?

Op dinsdag 7 februari komen de deelnemers aan de ‘AEHT Cornet Trophy’ een eerste keer samen bij hoofdsponsor Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach in Steenhuffel.

Tijdens de contactdag krijgen de leerlingen een workshop en inspiratiesessies met lokale producten, een essentieel onderdeel van de Cornet Trophy.

De nationale wedstrijd telt vier disciplines. Partners van AEHT Cornet Trophy voorzien workshops in de verschillende disciplines:

 • Restaurant Service: workshop bier tappen en serveren en een inspiratiesessie 'Beer & Cheese pairing' door Peter Buelens van Palm en Frederic Van Tricht van Kaasaffineurs Van Tricht
 • Culinary Art: inspiratiesessies van VLAM/Lekker van bij ons met Luc De Laet (vlees) en Maarten Dubois (vis)
 • Pastry: inspiratiesessies met Dré Eversteijn van Debic en Christa Muyldermans van Callebaut
 • Tourist Destination: infosessies met Vincent Nijs van Toerisme Vlaanderen en Gaston Maes van Provincie Antwerpen
Viki Geunes
Viki Geunes, peter van AEHT Cornet Trophy

Viki Geunes is peter van AEHT Cornet Trophy

Driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) is trotse peter van de AEHT Cornet Trophy.

Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”  

Partners van AEHT Cornet Trophy

In 2011 engageerde Brouwerij Palm &  De Hoorn en Rodenbach zich om haar schouders onder het Belgisch AEHT project te steken. Door een gebrek aan middelen was de Belgische AEHT werking uitgedoofd maar onder impuls en met de financiële ondersteuning van Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach kende AEHT België in 2011 een doorstart.

De AEHT Cornet Trophy die jaarlijks door een Belgische Hotel- en toerismeschool wordt georganiseerd is een preselectie op deelname aan de Europese wedstrijd en conferentie. Als hoofdsponsor financiert de brouwerij jaarlijks de participatie van de geselecteerde Belgische leerlingen en docenten aan de Europese Hotel- en Toerismescholenwedstrijd in het buitenland en garandeert ze op deze manier de aanwezigheid van een Belgische delegatie op deze Europese hoogmis

"Voor Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd. Ook het maatschappelijk aspect is een belangrijke motivator voor de brouwerij, dat de teams worden samengesteld uit leerlingen van verschillende scholen is een van de positieve elementen binnen de organisatie.  Niet alleen wordt de culinaire kennis rond bier versterkt maar ook de sociale vaardigheden worden door het samenwerken in teamverband extra ontwikkeld." volgens Peter Buelens PR & Communication manager van Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach.

Voor partner VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is de wedstrijd een prachtig initiatief om getalenteerde, toekomstige professionals te inspireren rond al het lokale lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft. “Deze studenten zijn onze toekomstige chefs”, steekt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, enthousiast van wal. “We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord. Jaarrond werken we naar horeca via onze website www.lekkervanbijons-horeca.be. Ons partnership van deze wedstrijd geeft daarnaast de kans om in de diepte te inspireren en te informeren”, besluit Filip Fontaine. 

Partners AEHT Cornet Trophy

PIVA gastschool in 2023

Heb je een passie voor voeding of toerisme? Dan ben je bij PIVA op de goede plek voor een opleiding bakkerij, slagerij, hotel of toerisme – dubbele finaliteit of finaliteit arbeidsmarkt. Onze bevlogen leerkrachten delen graag hun vakkennis en ervaring. Vanaf het eerste jaar geniet je hier van een topopleiding. Samenwerken vinden we heel belangrijk. We willen dan ook grensverleggend zijn in teamwerk. Samen zorgen we ervoor dat PIVA een veilige thuishaven wordt waar je talent kan groeien en waar jij een mooie toekomst tegemoet gaat. Je leert bij ons op een boeiende en leuke manier. Je krijgt hier kansen om heel wat buitenlandse ervaringen op te doen.

Eén van die buitenlandse opportuniteiten hier op PIVA is de AEHT-wedstrijd. PIVA neemt van bij de start in 1988 jaarlijks deel aan de nationale en internationale wedstrijd AEHT voor studenten.

Benjamin Bergs, deelnemer AEHT in Italië in 2022: “Het was wel super leuk, de samenwerking met mijn teamgenoten uit Portugal en Oostenrijk liep vlot. We waren vrij goed op elkaar ingespeeld op korte tijd. Het was leerrijk om met studenten uit andere landen samen te werken en te kijken hoe het in hun land staat qua niveau. Ik had goede teammates en heb er wel wat van kunnen leren. Een mooie kans voor PIVA.”

Toon Veelaert, algemeen directeur PIVA: “PIVA moedigt leerlingen aan om deel te nemen aan wedstrijden en hun grenzen te verleggen. Ook de school wordt dit jaar uitgedaagd. Een wedstrijd als AEHT Cornet Trophy is een hele organisatie waar we als team naartoe leven. En teamwerk is ook wat de AEHT-wedstrijden zo speciaal maakt. In de wedstrijden van AEHT én Cornet Trophy draait het niet enkel om de eigen vakkennis en creativiteit van de studenten. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school – een school met een andere manier van werken. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt niet alles zelf in handen maar deelt verantwoordelijkheden en werkt als team. Het is steeds geweldig om zien hoe bevlogen de leerlingen aan de slag gaan. Ze stralen passie uit voor hun vak!”

PIVA maakt deel uit van Provinciaal Onderwijs Antwerpen en betrek de gebouwen aan de Desguinlei sinds 1965, maar het prille begin situeert zich al in 1938. PIVA telt 800 leerlingen.

Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs: “Ik ben bijzonder fier dat PIVA in 2023 gastschool is voor de nationale preselectie van de prestigieuze AEHT-wedstrijd. Het geeft het PIVA-team de kans om niet alleen als deelnemer maar ook als organisator kennis en kunde te tonen. Het deelnemen aan internationale wedstrijden zorgt voor gedreven leerlingen die al op jonge leeftijd onder begeleiding leren omgaan met prestatiedruk. De invloed van onze leerkrachten is daarbij niet te onderschatten. Zij brengen de leerlingen niet alleen vaardigheden maar ook werkattitude bij en maken van hen trotse ambassadeurs van het provinciaal onderwijs.”

 

Wedstrijddagen AEHT Cornet Trophy

2 en 3 maart 2023 in PIVA

Op de eerste dag - donderdag 2 maart - worden de teams bij loting gevormd; leerlingen uit verschillende scholen moeten gaan samenwerken. Teamleden kennen elkaar niet en dat maakt het wedstrijdconcept zo uniek. Na het samenstellen van de teams starten de voorbereidingen.

De wedstrijd bestaat uit vijf onderdelen: een individuele schriftelijke test, een theoretische groepsvoorbereiding, een vaardigheidsproef en een budgetopdracht. De praktische proeven vinden plaats op de tweede dag van het event, op vrijdag 3 maart.

Ook tijdens deze 11de editie gaan de studenten aan de slag gaan met lokale producten, onder andere tongschar en varkensrug. Het evenement wordt ondersteund door Cornet, VLAM / Lekker van bij ons en tal van horecagerelateerde producenten en leveranciers. 

Leerlingen zullen in gemengde teams moeten samenwerken en een volledig concept uitwerken aan de hand van een opdracht. Ze kunnen deelnemen in 4 disciplines: Culinary Art, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination.

De prijsuitreiking is voorzien om 16u.

34 deelnemers uit 10 verschillende hotel- en toerismescholen:

 • Ensorinstituut Oostende
 • TechniGO! Aalst
 • Hotelschool Hasselt
 • Talentenschool Turnhout
 • Hotelschool Gent
 • COOVI Anderlecht
 • Colomaplus Mechelen
 • Campus Wemmel
 • VTI Spijker Hoogstraten
 • PIVA Antwerpen

Programma donderdag 2 maart 2023

 • Loting ploegen
 • Schriftelijke proef
 • Teamoverleg
 • Vaardigheidsproef
 • Galadiner

Programma vrijdag 3 maart 2023

 • Wedstrijd
 • Prijsuitreiking en receptie

Perscontact PIVA:
Heidi Wittevrongel, communicatie PIVA
T 0471 67 22 34
E heidi.wittevrongel@provincieantwerpen.be
E aeht@piva.be