Contactdag AEHT Cornet Trophy

Dinsdag 7 februari kwamen de deelnemers samen bij hoofdsponsor Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach in Steenhuffel. Tijdens deze contactdag volgden de studenten infosessies en workshops als voorbereiding op de nationale wedstrijd die dit jaar op 2 en 3 maart in PIVA plaatsvindt.

Beer - Cheese pairing Van Tricht
Frederic Van Tricht

Tijdens de contactdag kregen de leerlingen workshops en inspiratiesessies met lokale producten, een essentieel onderdeel van de Cornet Trophy. Driesterrenchef Viki Geunes (Zilte***) is peter van de wedstrijd en was ook aanwezig in Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach.

Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach

Restaurant Service

De kandidaten voor het onderdeel Restaurant Service werden door Bert Buggenhout van Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach getraind in het perfect tappen en serveren van bier. Frederic Van Tricht van Kaasaffineurs Van Tricht en Peter Buelens inspireerden met een 'Beer & Cheese pairing', eveneens een onderdeel op de wedstrijd.

“Voor Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd.” volgens Peter Buelens PR & Communication manager van Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach.

Ajan Pockelé van PIVA tijdens het fileren van Tongschar
Filip Seghers en Ajan Pockelé van PIVA

VLAM / Lekker van bij ons

Culinary Art

De kandidaten voor de competitie Culinary Art kregen van Luc De Laet een uiteenzetting over het 'Lekker van bij ons' vlees dat op het menu staat tijdens de wedstrijd: varkensribstuk. 
 
Enkele tips van de vakman:
- Kies voor vlees dat gekweekt wordt met respect voor de planeet en dier. Werk met kwaliteitsvlees zoals Duroc d'Olives - lekker, mals en sappig varkensvlees.
- Bakken doe je best in eigen vet. Op het einde van het bakproces kan je het vet mooi in brunoise snijden om krokant te bakken en als krokantje toe te voegen aan één van je gerechten.
- Anatomische kennis van het dier is als slager en kok heel belangrijk: de ligging van de vleesdelen bepaalt namelijk de bereidingswijze van het vlees.

Filip Seghers van vishandel Quisquater en visser Pedro Rappé hielden dan weer een gepassioneerd betoog voor tongschar.

Dré Eversteijn
Dré Eversteijn

Debic en Callebout

Pastry

Het was een leerrijke dag met twee zeer interessante demo's voor de deelnemers van het onderdeel Pastry. Eerst was er de demo van Debic. Hier lag de focus op vegan pastry. Dré Eversteijn is een ervaren demonstrateur met veel vakkennis. Hij beantwoordde alle vragen met gemak en kon veel alternatieven geven om de huidige grondstoffen te vervangen door een vegan alternatief. De deelnemers konden ook twee voorbeelden degusteren. Met een mooi receptenboek met nieuwe ideeën in de hand konden de leerlingen naar de lunch.

Met een gevulde maag konden we starten aan de twee demo van Callebaut met Christa Muyldermans. Christa demonstreerde in het kader van de wedstrijd twee dessertborden met enkele interessante technieken. Ze maakte ook gebruik van twee nieuwe producten: NXT chocolate (allergeen- en zuivelvrij) en Wholefruit chocolate (de volledige cacaovrucht). We konden verschillende toepassingen van de nieuwe chocolades degusteren en de nieuwe smaken leren kennen. Bij deze demo kregen de deelnemers nog een mooi pakket met recepenboek, stalen van de nieuwe chocolades en werkmateriaal.

Vincent Nijs Toerisme Vlaanderen
Vincent Nijs van Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen & Provincie Antwerpen

Tourist Destination

Op de contactdag werden de leerlingen en leerkrachten in de voormiddag helemaal ondergedompeld in de nieuwe visie en thema’s van 'Reizen naar Morgen' door Vincent Nijs, strateeg van Toerisme Vlaanderen. In de namiddag onthulde Gaston Maes de toeristische regio’s en bijzondere plekken in de provincie Antwerpen. Een fantastische voorbereiding op de wedstrijd. Nu is het aan de leerlingen om een origineel en boeiend vakantiepakket uit te werken. 

9.00 Ontvangst en verwelkoming
9.30 Welkomstwoord en toelichting in aanwezigheid van Viki Geunes (Zilte***), Sanne Huygens (AEHT België), Peter Buelens (Palm), Ward Verberck (VLAM) en Toon Veelaert (PIVA)
10.00   Start inspiratiesessies en toelichting wedstrijdreglement
- Worshop bier tappen en serveren door PALM
- Inspiratiesessie vlees met Luc De Laet voor VLAM/Lekker van bij ons
- Pastry inspiratiesessie met Dré Eversteijn van Debic
- Infosessie Toerisme Vlaanderen door strateeg Vincent Nijs
12.00 Lunch
13.00 Workshop 2
- Workshop 'Beer & Cheese pairing' met Peter Buelens van PALM en Frederic Van Tricht van Kaasaffineurs Van Tricht
- Inspiratiesessie vis met Filip Seghers en Pedro Rappé voor VLAM/Lekker van bij ons
- Pastry inspiratiesessie met Christa Muyldermans van Callebaut
- Infosessie toerisme door Gaston Maes van Provincie Antwerpen
14.30 Rondleiding brouwerij Palm
16.00 einde