Space Expo met 7BBC: Ruimtevaart in chocolade

publish date
20.04.2022

SPA©E – The Human Quest is een ruimtevaarttentoonstelling die je vanaf 23 april kan bezoeken in Antwerp Expo. Je vindt er levensgrote replica’s van historische ruimtevaart en maakt de maanlanding zelf mee! Op deze tentoonstelling kan je ook de chocolade raket bewonderen vervaardigd door de leerlingen van het 7de specialisatiejaar banketbakkerij en chocoladebewerking.

Chocolade raket voor Space - The Human Quest

PIVA lost het op

Hoe komt dit mooie project - de creatie van een raket en ruimtevaarder in chocolade - terecht bij de leerlingen van PIVA?

Kris Van Rysselberghe, technisch adviseur bakkerij: “De organisatie van de tentoonstelling Space Xpo is te rade gegaan bij bedrijven binnen de chocoladewereld. Het zijn deze professionals die PIVA als oplossing naar voren hebben geschoven. Na overleg met Space Expo hebben we dit leuke project ingepland voor 7BBC.”

Emmer en bloempot

Is de raket voor SPACE Xpo een welkome opdracht voor de leerlingen?

Praktijkleerkracht en Belgian Chocolate Master Jurgen Baert: “Het is een leuke en uitdagende opdracht voor de leerlingen van 7BBC. Het zou leuk zijn als we elk jaar zo’n grote opdracht kregen als Space Expo of de kastelen in Chocolate Nation. Ik laat de leerlingen vrij bij de invulling van de opdracht, maar ik heb wel geholpen bij de realisatie van de raket. Je kan voor zo’n project mallen op maat laten maken, maar dat is kostelijk en tijdrovend. Het is leuker om op zoek te gaan naar vormen hier in huis die je kan gebruiken. We gebruiken de pot van een keukenrobot voor de kop van de raket, de buizen zijn twee emmers en de vormen onderaan zijn bloempotten. We hebben voor deze opdracht vier weken vrijgemaakt in het lessenpakket. We maken meteen twee raketten: eentje voor de expo en eentje voor de Opendeurdag op 23 april.”

Een praktisch vraagje: hoe vervoer je zo’n groot chocolade kunstwerk?

Jurgen Baert: “De raket wordt in verschillende stukken naar de locatie gebracht en ter plaatse gemonteerd. En jawel, alles kan door de deur (lacht).”

Culinary art

Wat is de grootste uitdaging?

Lucas Laceur-Belon van 7BBC: “Voor ons is het nieuw natuurlijk. Je weet ook niet van bij de start waar je zal uitkomen. We vertrekken van een schets, maar onderweg worden er nog zaken aangepast en toegevoegd. Tijdens de productie mogen we suggesties doen, zo hebben we de ruimtevaarder een rugzakje gegeven dat oorspronkelijk niet op de schets stond. De fijne afwerking vind ik het leukste aan het project.”

Space - The Human Quest is vanaf 23 april te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur in Antwerp Expo. Plan je een bezoek met de trein, koop dan je ticket online en ontvang 50% korting op je treinreis. Wegens succes verlengd tot 16 oktober.

Space Expo met 7BBC
Ella Lenjou, leerkracht Jurgen Baert en Siebe Vermeeren

Je kan deze chocolade raket en astronauten ook aanschouwen tijdens de Opendeurdag van de school op 23 april.