Opendeurdag

Opendeurdag 2022

PIVA Opendeurdag 2022

De Opendeurdag op 23 april was een topdag voor PIVA. Liefst 3.200 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen op de school. Er waren zeventig inschrijvingen voorzien, maar er meldden zich meer dan honderd kandidaat-scholieren.

“De deuren gingen open om 11u. Maar om 10.30u heb ik mensen al moeten vragen om nog even te wachten”, zegt een tevreden directeur Toon Veelaert. “We hadden er wel op gehoopt na twee jaar zonder opendeurdag. Al hadden zich op voorhand veel mensen ingeschreven voor workshops.”

Na de opendeurdag vertaalde die vroege belangstelling zich ook in een fenomenaal aantal inschrijvingen, zowat de helft meer dan normaal. “Men had me verteld dat er op een normale opendeur vijftig tot zeventig inschrijvingen zijn”, zegt Toon Veelaert aan Gazet van Antwerpen. “Maar na afloop bleken zich 94 nieuwe scholieren te hebben ingeschreven. Meer nog, ik heb circa vijftien jongeren moeten ontgoochelen en op een wachtlijst plaatsen. Ik hoop hen de komende week nog goed nieuws te kunnen brengen. We hebben natuurlijk maar zoveel plaatsen als er klassen zijn. En voor elke klas moet ik voldoende leerkrachten hebben, vandaar. Al bij al mag onze afdeling Toerisme nog een duwtje krijgen. De mensen weten intussen dat er een toekomst zit in de afdelingen beenhouwerij, bakkerij en hotel-restaurant. De inschrijving van een jongere is dan ook vaak een gezinszaak.”

Meer info over de wachtlijsten vind je op de pagina Schrijf je in.

 

PIVA Opendeurdag 2022 - workshop bakkerij
Workshop bakkerij tijdens de Opendeurdag

Workshops tijdens de Opendeurdag

Tijdens de Opendeurdag kon je de leerlingen van alle afdelingen - bakkerij, slagerij, hotel en toerisme - aan het werk zien, maar je kon ook zelf aan de slag. De afdelingen bakkerij, slagerij en hotel organiseerden workshops voor jongeren tussen 10 en 16 jaar.

 • De afdeling bakkerij organiseert een workshop koekjes bakken en een workshop chocolade met studentenhaver en truffels.
 • In de afdeling slagerij kan je meedraaien achter de schermen en - afhankelijk van je leeftijd - een hamburger maken of vlees uitbenen.
 • In de keukens van de afdeling hotel heb je de keuze tussen een workshop dessert en een workshop vegetarisch. Of je kiest voor een workshop restaurant en dan ga je aan de slag in de zaal van Hof van Leysen.
PIVA Opendeurdag 2022 - Young Master Chef bakkerij
Young Master Chef wedstrijd bakkerij met in de jury Regula Ysewijn

Young Master Chef

Leerlingen van het tweede jaar tonen hun talent tijdens de Young Master Chef wedstrijd in de afdelingen bakkerij, slagerij en hotel. In de jury zetelen Regula Ysewijn (Baker Off Vlaanderen), Jan Buytaert (Njam!) en oud-leerkrachten Jos Roovers en Ruud Martinus.

De tweedejaars mogen trots zijn op hun prestaties tijdens de Young Master Chef wedstrijden. Een dikke proficiat aan de winnaars Silke De Sobri (bakkerij), Thomas Ruccione (hotel) en het duo Des Dua en Luuk Luijkx (slagerij)

PIVA Echo Club

Ook nadat onze leerlingen zijn afgestudeerd blijven we graag op de hoogte van hun reilen en zeilen. PIVA Echo Club houdt oud-leerlingen op de hoogte, verenigt ze op evenementen en trakteert graag op een hapje tijdens de Opendeurdag. Je vindt de foodtruck van de PIVA Echo Club op de speelplaats van de eerste graad.

Surf ook eens naar de site van Piva Echo Club of like de PIVA Echo Club op Facebook.

 

Volwassenenonderwijs

Ouders die tijdens het bezoek aan PIVA net als de kinderen goesting krijgen om te leren bakken of koken konden zich informeren en inschrijven bij CVO Vitant. Het volwassenenonderwijs biedt op onze campus volgende opleidingen aan:

 • Horeca: zaal en keuken
 • Bakkerij
 • Slagerij
 • Sommelier
 • Gids/reisleider

Bekijk hier het programma van de opendeurdag van CVO Vitant

 

MEER INFO?

Je kan ons tijdens de schooldagen bereiken op het nummer 03 242 26 00.
Of contacteer de school via mail op info.piva@provincieantwerpen.be

Noteer alvast in je agenda:

Wat? Opendeurdag 2023
Waar? PIVA Antwerpen, Desguinlei 244, 2018 Antwerpen
Wanneer? Zaterdag 22 april 2023 van 11 tot 17u.

Virtuele rondleiding

Snuif de sfeer op van onze ruime, aangename en moderne school. Wandel door een 3D-voorstelling van de school langs de verschillende speelplaatsen, praktijklokalen, didactische restaurants en meer.

Klik op de knop hieronder om je wandeling doorheen de school te starten:

 • Klik vervolgens op de foto en beweeg de muis van rechts naar links om 'rond te kijken' en zo meer te zien van de ruimte of het lokaal.
 • Klik op de pijltjes om naar de volgende ruimte te 'wandelen'.
 • Klik op i om meer informatie te lezen over het lokaal.

Een fijne rondleiding!

8 meestgestelde vragen

Moet ik al iets kunnen koken? PIVA-leerkrachten beantwoorden deze en andere veelgestelde vragen in onderstaande video.

Heb je nog vragen? Hier vind je meer antwoorden op veelgestelde vragen en kan je ook een vraag insturen.

Smakelijk leren! Volg de leerlingen van het 1e jaar in PIVA.

Filmpjes

Onze leerkrachten, leerlingen en oud-leerlingen vertellen je graag zelf wat je precies kan studeren op PIVA. Klik op de richting die je interesseert en bekijk wat ze je te vertellen hebben.

Eerste graad

Slagerij

Hotel

Bakkerij

Toerisme

PIVA brochures schooljaar 2022-2023

Ben je gepassioneerd door voeding en toerisme? Dan ben je bij PIVA op de juiste plek. Vanaf het eerste jaar geniet jij op PIVA van een topopleiding. In onderstaande brochure vind je meer info. Je kan ze online doorbladeren.

Heb je nog vragen?

Mail info.piva@provincieantwerpen.be of bel 03 242 26 00 tijdens de schooluren. We bezorgen je zo snel mogelijk een antwoord op je vragen.