Pastry Lions plaatsen zich voor het WK

publish date
24.01.2024

Maandag 22 januari was superspannend in Parijs maar het Belgisch team met PIVA-leerkracht Raoul Andriessen en CVO Vitant-leerling Djordy Van Kemseke heeft een wild card te pakken voor Coupe du Monde de la Pâtisserie in 2025.

Het WK voor patisserie gaat in januari 2025 door in Lyon. Afgelopen zondag en maandag had de Europese preselectie plaats voor Coupe du Monde de la Pâtisserie. Zondag 21 januari streden Italië, Zweden en Denemarken voor een felbegeerd ticket voor het WK. Maandag 22 januari was het de beurt aan thuisland Frankrijk, maar ook het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en... België. Want na 4 jaar afwezigheid streed nog eens een Belgisch team mee.

Dat Belgisch team werd in Parijs vertegenwoordigd door PIVA-leerkracht en suikerspecialist Raoul Andriessen en ijsspecialist Djordy Van Kemseke. Op het WK wordt het team uitgebreid met teamaanvoerder en chocoladespecialist Marijn Coertjens.

Raoul Andriessen won in 2023 de Dutch Pastry Award, de meest prestigieuze wedstrijd in Nederland, met een prachtig suikersierstuk en een heerlijk gebak. Raoul komt oorspronkelijk uit Nederland en studeerde aan Ter Groene Poorte te Brugge, maar geeft ondertussen al vele jaren les in PIVA. Alvorens hier in PIVA zijn passie door te geven aan de nieuwe lichting patissiers werd hij chef patisserie op een vijfsterren cruiseschip en werkte hij voor Herman Van Dender en De Baere in Knokke.

Djordy Van Kemseke is de benjamin van het ploeg met zijn 27 jaar. Hij is afkomstig uit Schilde bij Antwerpen en sinds 2023 Belgisch ijskampioen. In het ijssalon van zijn moeder maakt hij chocoladedecoraties voor ijstaarten en pralines in verschillende smaken. Djordy perfectioneert zijn vaardigheden voortdurend door avondcursussen en masterclasses chocolade te volgen, onder andere bij CVO Vitant op Campus PIVA.

In Parijs werden Raoul en Djordy gesteund, gecoacht en aangemoedigd door Marijn Coertjens. In Lyon staat Marijn mee in de wedstrijdbox als teamaanvoerder en chocoladespecialist. In 2011 bracht hij België naar de 3e plaats op het podium van Coupe du Monde de la Pâtisserie en in 2007 won hij de titel van Belgisch kampioen op de World Chocolate Masters.

Marijn wist al op jonge leeftijd dat zijn liefde voor patisserie en chocolade hem naar verre landen zou brengen. Het was ook onder het mentorschap van Marc Ducobu in Waterloo dat Marijn de chocolatier werd die hij vandaag is. Stages in Japan gaven een beslissende boost aan zijn creatieve ontwikkeling en gedurende 5 jaar was hij chef chocolatier voor het vijfsterren hotel The Peninsula te Hong Kong. Ornamenten ontwerpen voor merken als Louis Vuitton en Rolex en werken voor internationale sterren als Sir Elton John en Cindy Crawford getuigen van Marijns talent. Over de hele wereld wordt hij gevraagd door chocolade-academies om master classes op hoog niveau te geven, doch legt hij nu de focus op zijn winkel te Gent.

Met Jean-Philippe Darcis is het plaatje compleet. Hij is één van de meest gerespecteerde en gerenommeerde chocolatiers van België wordt het team 2024/2025 aangevoerd door een coach die beschikt over een onschatbare expertise. Om een competitieve comeback te maken, heeft het team een coach nodig die hen kan motiveren om eventuele moeilijkheden te trotseren.

PIVA is techinische partner en voorziet het Belgisch team van oefenruimte, een nagebouwde wedstrijdbox.

In Parijs behaalde thuisland Frankrijk een zeer hoge score van 3.424 punten. Zilver was voor Italië met 2.905 punten en brons voor UK met 2.629 punten. Allereerst kregen Zweden (2.471 punten) en Zwitserland (2.449 punten) een wild card voor het WK in Lyon. Maar ook toen was het nog niet gedaan want ook België kreeg nog een laatste wild card voor de score van 2.428 punten. Dat was spannend! Het team is heel tevreden met hun kwalificatie voor het WK en kan nu beginnen werken aan een nieuw chocolade- en sierstuk, ijstaart, Paris-Brest en dessert op bord. OP NAAR HET WK! Go Belgium!

Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
Djordy Van Kemseke en Raoul Andriessen
Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
Sierstukken in suiker en chocolade
Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
IJstaart van het Belgisch team
Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
Paris-Brest van het Belgisch team
Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
Dessert van het Belgisch team
Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
Slak in suiker van Raoul Andriessen
Europese selectie voor Coupe du Monde de la Pâtisserie
Raoul Andriessen in actie in Parijs

Links:

"De jury kan een wildcard toekennen aan niet-gekwalificeerde teams. “Ik heb teams met veel potentieel gezien. Dit land ligt me na aan het hart omdat ik er ook werk: België”, aldus Stéphane Leroux, erevoorzitter van de competitie. Hij gaf de laatste toekenning voor het kampioenschap in Lyon aan België, dat 2.428 punten had behaald." - Het Nieuwsblad

"Stel je voor: in amper 5u30 tijd een sierstuk in chocolade en suiker maken, maar ook acht desserts op bord, drie revisited klassiekers in ‘Paris-Brest-stijl’ en drie ijstaarten, rond het thema “Belgian Autumn’s delights”. Die uitdaging kregen onze onklopbare leeuwen deze maandag in Parijs voorgeschoteld. Ze beten zich meteen vast in de zoete opdracht en wisten de klus met panache en glans te klaren. Daarmee treden ze toe tot de selecte kring van twintig finalisten teams in deze prestigieuze internationale wedstrijd. Onze Lions voelen zich de koning te rijk in patisserie land en bulken van ambitie om begin 2025 op jacht te gaan naar de ultieme trofee in … Lyon." - Gault & Millau