Eerste editie van Kookscouts een succes

publish date
15.04.2024

Jaarlijks bieden we jongeren verschillende mogelijkheden om PIVA te leren kennen met workshops tijdens de opendeurdag en individuele rondleidingen. Dit jaar hebben we voor het eerst ook een kamp georganiseerd tijdens de paasvakantie, Kookscouts.

Kookscouts in PIVA
Feestelijke afsluiter van Kookscouts op vrijdag

‘Kookscouts' is een initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die er ook de nodige financiële ondersteuning voor voorziet. “We willen kinderen en jongeren laten proeven van de horeca en onze fantastische horecaopleidingen”, zegt Weyts in Het Laatste Nieuws. “Zo kunnen ze letterlijk de smaak te pakken krijgen.”

‘Kookscouts’ mikt op kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar. Het biedt hen de kans om laagdrempelig kennis te maken met vaardigheden als bakken, desserts maken en mocktails samenstellen. “In het slechtste geval hebben de deelnemers nog altijd een spannende en leerrijke middag”, luidt het. “In het beste geval ontdekken ze hun roeping voor de horeca.”

 

Kookscouts in PIVA
Op dag 1 kneden de Kookscouts de hamburger buns

Jong geleerd 

Je kan nooit vroeg genoeg starten met jongeren warm te maken voor een opleiding in PIVA. Al vanaf 8 jaar konden 24 jongeren zich inschrijven voor een week les in PIVA. Binnen de kortste keren was het kamp volgeboekt met enthousiaste jongens en meisjes.

Op dag 1 maakten de kookscouts kennis met de afdeling bakkerij waar ze hamburger buns en American cookies leerden maken. Op dag 2 gingen ze aan de slag in de slagerijafdeling met het maken van kippenburgers, wraps met kip en kipsalade. Ze leerden zelfs PIVA-saus maken, nochtans top secret! 

Dag 3 stond in het teken van de zaal met het decoratief vouwen van servetten en bereiden van een Tropendroom iced tea. En daar horen dan lekkere aperitiefhapjes bij zoals minipizza's en worstenbroodjes. 

Op een gezellig PIVA-etentje mag uiteraard dessert niet ontbreken. Daar werd op dag 4 voor gezorgd met taartjes en chocolade truffels.

Kookscouts in PIVA

Alles komt mooi samen

Tijdens het kamp werden de leerkrachten en kookscouts bijgestaan door assistenten, Massimo van 1Bc en Mil van 3SLa. “Het was een fantastische ervaring,” vertelt assistent Massimo Deckers (12) enthousiast. “We hebben deze week verschillende gerechten leren maken. Vandaag laten we de ouders zien wat we hebben gemaakt. Op het menu staat een kippenburger met verse frietjes en mayonaise. We hebben alles zelf gemaakt. Ik heb meegedaan omdat ik van koken houd en later bakker wil worden."

Vrijdagmiddag werden de ouders verwelkomd in Hof van Leysen met een Tropendroom iced tea en aperitiefhapjes. De buns die de kookscouts maandag uitstekend gekneed hadden werden belegd met de kippenburgers die ze dinsdag hadden voorbereid. De frietjes werden vrijdag vers gebakken en voor de mayonaise konden ze rekenen op de hulp van minister Ben Weyts. 

De kookkampen die PIVA en ook andere hotelscholen organiseren, worden betaald door de Vlaamse overheid en zijn dus volledig gratis. Zo wil ze meer jongeren warm maken voor de horeca. Want in de sector zijn maar liefst 6.450 vacatures. “Ik wil Vlaamse hotelscholen met deze kampen meer op de kaart zetten,” vertelt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan Gazet van Antwerpen. “We hopen met dit initiatief een grotere instroom in de horecaopleidingen te creëren. Bovendien gebruiken we op deze manier de infrastructuur van de scholen ook tijdens vakanties.”

Teamwerk

Het mocht zelfs wat meer zijn; een voormiddag kookles was voor sommige nog te weinig. "Nog beter was een hele dag Kookscouts geweest. En ook twee weken!" Maar we gunnen onze leerkrachten ook hun paasvakantie natuurlijk. Jelle, Evelien, Bert, Jurgen, Nihad, Jelle, Marjolein en Tim hebben de scouts een onvergetelijke week bezorgd én ze warm gemaakt voor een opleiding in bakkerij, slagerij of hotel. 

Kookscouts in PIVA
Minister Ben Weyts en gedeputeerde Mireille Colson helpen bij het bereiden van verse mayonaise