De PIVA Opendeurdag was een topdag!

publish date
25.04.2022

De Opendeurdag op 23 april was een topdag voor PIVA. Liefst 3.200 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen op de school. Er waren zeventig inschrijvingen voorzien, maar er meldden zich meer dan honderd kandidaat-scholieren.

PIVA Opendeurdag 2022 - Young Master Chef hotel
Young Master Chef wedstrijd hotel voor tweedejaars

“De deuren gingen open om 11u. Maar om 10.30u heb ik mensen al moeten vragen om nog even te wachten”, zegt een tevreden directeur Toon Veelaert. “We hadden er wel op gehoopt na twee jaar zonder opendeurdag. Al hadden zich op voorhand veel mensen ingeschreven voor workshops.”

Na de opendeurdag vertaalde die vroege belangstelling zich ook in een fenomenaal aantal inschrijvingen, zowat de helft meer dan normaal. “Men had me verteld dat er op een normale opendeur vijftig tot zeventig inschrijvingen zijn”, zegt Toon Veelaert aan Gazet van Antwerpen. “Maar na afloop bleken zich 94 nieuwe scholieren te hebben ingeschreven. Meer nog, ik heb circa vijftien jongeren moeten ontgoochelen en op een wachtlijst plaatsen. Ik hoop hen de komende week nog goed nieuws te kunnen brengen. We hebben natuurlijk maar zoveel plaatsen als er klassen zijn. En voor elke klas moet ik voldoende leerkrachten hebben, vandaar. Al bij al mag onze afdeling Toerisme nog een duwtje krijgen. De mensen weten intussen dat er een toekomst zit in de afdelingen beenhouwerij, bakkerij en hotel-restaurant. De inschrijving van een jongere is dan ook vaak een gezinszaak.”

Meer info over de wachtlijsten vind je op de pagina Schrijf je in.

"Yes! Ik ben ingeschreven voor het 1ste middelbaar! Superleuk! Ik zie jullie 1 september!." - Yune D.
PIVA Opendeurdag 2022 - workshop bakkerij
Workshop bakkerij tijdens de Opendeurdag

Workshops tijdens de Opendeurdag

Tijdens de Opendeurdag kon je de leerlingen van alle afdelingen - bakkerij, slagerij, hotel en toerisme - aan het werk zien, maar je kon ook zelf aan de slag. De afdelingen bakkerij, slagerij en hotel organiseerden workshops voor jongeren tussen 10 en 16 jaar.

 • De afdeling bakkerij organiseerde een workshop koekjes bakken en een workshop chocolade met studentenhaver en truffels.
 • In de afdeling slagerij kon je meedraaien achter de schermen en - afhankelijk van je leeftijd - een hamburger maken of vlees uitbenen.
 • In de keukens van de afdeling hotel had je de keuze tussen een workshop dessert en een workshop vegetarisch. In de zaal van Hof van Leysen konden toekomstige leerlingen een virgin mojito leren maken.
PIVA Opendeurdag 2022 - Young Master Chef bakkerij
Young Master Chef wedstrijd bakkerij met in de jury Regula Ysewijn

Young Master Chef

Leerlingen van het tweede jaar toonden hun talent tijdens de Young Master Chef wedstrijd in de afdelingen bakkerij, slagerij en hotel. In de jury zetelden Regula Ysewijn (Baker Off Vlaanderen), Jan Buytaert (Njam!) en oud-leerkrachten Jos Roovers en Ruud Martinus.

De tweedejaars mogen trots zijn op hun prestaties tijdens de Young Master Chef wedstrijden. Een dikke proficiat aan de winnaars Silke De Sobri (bakkerij), Thomas Ruccione (hotel) en het duo Des Dua en Luuk Luijkx (slagerij).

"Ik ben echt blij dat ik heb gewonnen! Dikke merci aan de leerkrachten die allemaal tips en goeie commentaren hebben gegeven." -  Silke De Sobri
PIVA Opendeurdag 2022

Lunchen tijdens de Opendeurdag

Tijdens de Opendeurdag van PIVA valt er altijd allerlei lekkers te proeven van de afdelingen bakkerij, slagerij en hotel. Je kon er genieten van

 • ijsjes van bakkerij en barbecue van slagerij op de binnentuin
 • wafels, ijsjes en pannenkoeken in de Tearoom
 • in de FreeFlow serveerden we stoofvlees van varkenswangetjes en Rodenbach, zalm Wellington of een veggie stoofpotje
 • in Bistro Vermeersch serveerden we een aspergemenu aan € 35,00    

 

PIVA Opendeurdag 2022 - PIVA Echo Club

PIVA Echo Club

Ook nadat onze leerlingen zijn afgestudeerd blijven we graag op de hoogte van hun reilen en zeilen. PIVA Echo Club houdt oud-leerlingen op de hoogte, verenigt ze op evenementen en trakteert graag op een hapje tijdens de Opendeurdag. Je vindt de foodtruck van de PIVA Echo Club op de speelplaats van de eerste graad.

Surf ook eens naar de site van PIVA Echo Club of like de PIVA Echo Club op Facebook.

 

Volwassenenonderwijs

Ouders die tijdens het bezoek aan PIVA net als de kinderen goesting krijgen om te leren bakken of koken konden zich informeren en inschrijven bij CVO Vitant. Het volwassenenonderwijs biedt op onze campus volgende opleidingen aan:

 • Horeca: zaal en keuken
 • Bakkerij
 • Slagerij
 • Sommelier
 • Gids/reisleider

 

PIVA Opendeurdag - afdeling toerisme

We zien je volgend jaar graag terug op de Opendeurdag op zaterdag 22 april 2023!