Vier nieuwe leskeukens officieel in gebruik genomen

publish date
05.09.2023

De nieuwe leskeukens in PIVA zijn paradepaardjes op vlak van duurzame horeca en hedendaagse lesaanpak. Dinsdag 5 september werden de nieuwe leskeukens, verbruikerszalen en wijnkennislokaal voor PIVA en CVO Vitant officieel in gebruik genomen.

Opening keukens PIVA en CVO Vitant
Nieuwe keukens officieel in gebruik genomen door gedeputeerde Luk Lemmens

Vanaf dit schooljaar koken de leerlingen van PIVA en de cursisten van het volwassenenonderwijs CVO Vitant op inductievuren in vier gloednieuwe leskeukens. De provincie Antwerpen investeert in totaal 8,7 miljoen euro in de vernieuwing van 10 keukens, verbruikerszalen en het wijnkennislokaal.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen licht toe: “De horecasector heeft dringend nood aan vakkundig opgeleide personeelsleden die mee zijn met alle nieuwe technieken. Door extra, goed uitgeruste praktijkruimte voor horeca-opleidingen te voorzien, komt het Provinciaal Onderwijs Antwerpen tegemoet aan deze vraag. Bij het ontwerp van de keukens hebben we dan ook samengewerkt met partners met veel ervaring in de inrichting van horecakeukens op hoog niveau.”

Chef Van den Broeck, leerkracht  in het volwassenenonderwijs : “Dit is de top van Europa!”
Nieuwe keukens in PIVA

Vandaag werden de eerste vier nieuwe keukens, verbruikerszalen en het wijnkennislokaal op campus PIVA in gebruik genomen. In totaal zullen 10 keukens gerenoveerd worden, naast de verbruikerszalen en het wijnkennislokaal. De provincie Antwerpen investeert in totaal 8,7 miljoen euro in de vernieuwing. De werken gebeuren verspreid over twee schooljaren. Vanaf april 2024 start fase 2 met de renovatie van nog eens 6 leskeukens.

Gedeputeerde Luk Lemmens: “Begin april 2023 startte de eerste fase waarin vier nieuwe keukens op de 2de verdieping werden geïnstalleerd. Ook de drie verbruikerszalen en het wijnkennislokaal op deze verdieping werden in deze fase aangepakt. De werken gingen van start in de paasvakantie en er werd stevig doorgewerkt, ook tijdens de zomervakantie, weekends en feestdagen. Maar de deadline van 1 september werd gehaald. Vanaf dit schooljaar krijgen de eerste leerlingen en cursisten les in deze nieuwe infrastructuur. In april 2024 start dan de tweede fase van het project waarin zes keukens op de eerste en de gelijkvloerse verdieping zullen worden aangepakt.”

Nieuwe keukens in PIVA

Vernieuwend architecturaal concept

Architectenbureau Stramien en bouwbedrijf dhulst’ werkten een vernieuwend architecturaal concept uit dat de bestaande ruimte transformeerde naar een professioneel, functioneel en onderhoudsvriendelijk geheel. Voor het ontwerp van de keukens werd vertrokken vanuit het didactisch pedagogisch concept van PIVA en CVO Vitant.

Stijn Jammaers, technisch adviseur hotel PIVA: “Eén van de meest opmerkelijke voordelen van deze keukens is de doordachte opstelling. De kookplaten en werktafels zijn zodanig geplaatst dat leerlingen in kleine groepen kunnen samenwerken en optimaal kunnen leren. Bovendien is er bewust gekozen voor een minimalistisch design met zo min mogelijk kasten om de ruimte rustig te houden. Leerlingen worden minder afgeleid tijdens de les en bovendien kan een leerkracht in één oogopslag zien of al het materiaal keurig gesorteerd is aan het einde van de les. Het zijn het vooral de leerlingen van het 3e en 4e jaar hotel die dit schooljaar kunnen genieten van de nieuwe keukens.”

Alle leslokalen zijn uitgerust met multimedia-apparatuur zodat de lessen verrijkt kunnen worden met beeldmateriaal. Ook de nieuwste ICT-toepassingen omtrent voedselveiligheid, voorraadbeheer, kostprijsberekening e.d. zijn voorzien. Grote raampartijen zowel tussen de keukens onderling als naar de restaurants en park Hof Van Leysen zorgen voor een open atmosfeer. Een geïntegreerde gebogen wand tussen de keukens en de gang zorgt voor grotere keukens en een kortere link met de verbruiksruimtes. In deze wand zijn open doorgeeftogen voorzien. Door het open luik en het glas in de wand hebben de verbruikers zicht op wat er zich in de keukens afspeelt.

Nieuw wijnkennislokaal in PIVA
Wijnkennislokaal

Wijnkennislokaal als blikvanger

Ook het wijnkennislokaal kreeg een totaal nieuwe look en interactieve uitrusting voor een hedendaagse lesaanpak. De ruime ‘wijn-inloopkast’ in blauw afgewerkt met achtergrondverlichting en glazen deuren fungeert als een toonkast voor wijnflessen en kan worden ingericht volgens thema. Ze heeft zowel een educatieve als een decoratieve functie.

Circulair verbouwen

Dat de provincie ook bij renovatieprojecten kiest voor duurzame, energiezuinige bouwtechnieken en de principes van circulair bouwen mag niet verbazen. “Ze passen binnen ons provinciaal klimaatplan ‘Plan Vandaag’, waarmee we naar klimaatneutraliteit streven”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens. “Naast de keukenelementen waren namelijk ook de achterliggende technieken uit de jaren ’70 aan een volledige vernieuwing toe. Deze nieuwe keukens met energiezuinige toestellen zijn een inspiratiebron voor onze leerkrachten hotel en geven een extra boost aan de lessen.”

De aan- en afvoerleidingen van de ventilatiekanalen en radiatoren werden allemaal vervangen. In de verbruiksruimte is nu mechanische ventilatie voorzien om een gezond binnenklimaat te creëren voor de gebruikers. Ook de elektrische voorzieningen werden aangepast aan de hedendaagse vereisten wat betreft duurzaamheid en veiligheid. En de bestaande verlichting werd vervangen door energiezuinigere oplossingen.

Gerenoveerde verbruikszaal in PIVA
Ook de verbruikerszalen werden gerenoveerd

Leskeukens voor leerlingen en cursisten

De nieuwe leskeukens worden gebruikt zowel voor de leerlingen van het secundair onderwijs PIVA als het volwassenenonderwijs CVO Vitant.

Directeurs Toon Veelaert van PIVA en Dirk De Wilde van CVO Vitant zijn opgetogen over de nieuwe keukens voor hun leerlingen en cursisten. “Bij PIVA leggen we de lat hoog. Deze goed uitgeruste en kwalitatief hoogstaande keukens laten ons toe om nog meer leerlingen in opperbeste omstandigheden op te leiden tot de topchefs van morgen” zegt Toon Veelaert, directeur van PIVA.

We zijn ook erg tevreden met de keuze voor inductievuren”, voegt Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant nog toe. “Daardoor zullen we minder gas verbruiken en dat is niet alleen duurzamer maar op lange termijn ook goedkoper.”