Eerste graad

A-stroom en B-stroom

Wie ben je?

Ben je gepassioneerd door voeding en toerisme? Dan ben je bij PIVA op de goede plek. Onze leerkrachten delen graag hun vakkennis en ruime ervaring met jou. Vanaf het eerste jaar geniet jij van een topopleiding.

De 1ste graad is opgesplitst in de A-stroom en de B-stroom, maar dat is geen keuze die je zelf maakt. Dit is bepaald op basis van het getuigschrift dat je wel of niet ontvangt op het einde van het lager onderwijs.

Ontving je kind een getuigschrift lager onderwijs?

  • Ja? Je kind gaat naar de A-stroom.
  • Nee? Je kind gaat naar de B-stroom.

In het 1ste leerjaar krijg je 27 lesuren algemene vakken, zowel in de A-stroom als in de B-stroom. De 5 lesuren differentiatie gaan in PIVA naar 4u voedinstechnieken en 1u leeslabo. Tijdens de uren voedingstechnieken in het eerste jaar maak je kennis met bakkerij, slagerij en hotel.

Wat leer je zoal?

  • Tijdens Voedingstechnieken werken we rond actuele thema’s. In onze lessen rond “gezondheid” bekijken we aan de hand van de ingrediënten hoe we bijvoorbeeld een hamburger gezonder kunnen maken.
  • “Meten en wegen” leren we met bloem en suiker in onze praktijklokalen.
  • Je ontwikkelt je creatieve talenten tijdens artistieke vorming.
  • Je maakt via techniek kennis met andere beroepen. Zo bouw je bv een bijenhotel, vogelhuisje of een verticale tuin. Je leert strijken en metsen.
  • Je leert met andere mensen omgaan.
  • Je leert je problemen zelf oplossen.
  • Bekijk de lessentabel.
    "Ik voel me thuis op PIVA omdat we een hechte vriendengroep hebben en er voldoende aandacht is voor elke leerling. We kunnen lekkers gaan kopen in de bakkerij. En vooral ook omdat we al praktijklessen krijgen." - Janne 1A

Wat leer je zoal in de les voedingstechnieken?

  • Je leert verschillende soorten vlees kennen. Dit kan variëren van satés tot vleesfakkels en van schnitzel tot kip curry.
  • Je leert gerechten bereiden en serveren; gerechten zoals minestronesoep, macaroni met kaas en hesp, flensjes mikado (de specifieke invulling wordt bepaald door de leerkracht).
  • Je maakt kennis met basisbereidingen uit de bakkerij en patisserie zoals rozijnenbrood en sandwiches, fruittaartjes, speculaas of koekjes.

Leerlingen eerste jaar in actie

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

8 redenen om voor PIVA te kiezen:

  1. Onze leerkrachten staan klaar om je te ontmoeten en van jou een vakspecialist te maken. Ze hebben zelf al jarenlange ervaring in hun vakgebied en wonnen al heel wat nationale en internationale wedstrijden.
  2. Leren doe je best samen. Een onthaalweek, meerdaagse teambuildings, spelletjesmiddagen,... Bij PIVA ben je goed omringd.
  3. PIVA is jouw veilige thuishaven. Met een sterk antipestbeleid zetten we in op jouw welbevinden.
  4. Jouw ouders zijn onze belangrijkste partners. Speciaal voor hen organiseer jij bijvoorbeeld het peterschapsdiner en tover je de school om tot een restaurant voor je familie. En de sterrenchefs en maîtres? Dat zijn jullie. Je ouders zijn ook welkom op de ouderraad om samen school te maken.
  5. Dankzij stages in binnen- en buitenland ben je prima voorbereid op je toekomst als vakspecialist of op eventuele hogere studies.
  6. PIVA is een groene school. Vlak bij een gezellig park en dicht bij het openbaar vervoer kan jij veilig en gezond opgroeien.
  7. Je krijgt les in goed uitgeruste praktijklokalen.
  8. Kwalitatief onderwijs tegen de beste prijs: daar staat PIVA voor. Je weet op voorhand wat je schooljaar maximaal zal kosten.

Ervaringen van leerlingen:

  • “Jammer dat onze meerdaagse maar 1 week duurt.” - Gabriëlla Goncalves da Cruz, 2B
  • “Heel leuk dat we veel praktijk krijgen.” - Gioia Broeckx, 2B
  • “Onze Young MasterChef-wedstrijd op de opendeurdag is top!“
     

Eerste stap inschrijven: Meld je aan

Wil je (kind) volgend schooljaar starten in het eerste jaar in PIVA? Surf naar Meld je aan Antwerpen en duid PIVA aan als je favoriete school. De aanmeldingsperiode loopt drie weken omstreeks maart 2024.

 

Lessentabel eerste jaar

  A-stroom B-stroom
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
Frans 3 2
Engels 1  
Maatschappelijke vorming   2
Wiskunde 4 4
Natuurwetenschappen 3 3
Techniek 2 2
Aardrijkskunde 1  
Geschiedenis 1  
Informatica / Economie 1 2
Artistieke vorming 2 2
Atelier 1 1
Leeslabo 1 1
Maatwerk   1
Voedingstechnieken 4 4
Totaal aantal uren 32 32

* Onder voorbehoud van wijzigingen en typfouten

Klik verder om de lessentabel van het tweede jaar te bekijken: