TOERISME

Toerisme

TSO - Dubbele finaliteit (doorstroom / arbeidsmarkt)

Je middelbare opleiding Toerisme bij PIVA maakt van jou een flexibele, inzetbare wereldburger en werkkracht. Met je basisvorming voor talen, bestemmingen, cultuur en kennis van de toerismesector kun je de wereld in. 

Wie ben jij?

Droom jij ervan om de wereld te ontdekken? Om reizigers in een reisbureau, bij een online reisaanbieder, tijdens een vakantiebeurs of evenement warm te maken voor de mooiste reizen? Of misschien wil jij wel excursies regelen op de bestemming, of het onthaal verzorgen in een congrescenter, een recreatiecentrum, hotel of vakantiedomein. 

Wat leer je zoal in het secundair toerisme?

De opleiding Toerisme bij PIVA geeft je een warme inkijk in de toerisme- en evenementensector. Cultuur, geografie, talen, organisatievaardigheden en onthaal; het komt allemaal aan bod. We gaan regelmatig buitenshuis op excursies, stages en studiereizen want het meeste leer je wanneer je zelf ervaringen kan opdoen.

We werken elk jaar rond een thema: schooljaar 2023-2024 zetten we actieve vakanties in de verf, maar ook duurzame en toegankelijke vakanties liggen ons altijd nauw aan het hart.

 • Je talenknobbel wordt aangescherpt! Nederlands, Frans, Engels, Duits én Spaans. Een vlotte babbel in verschillende talen? Het is in de toerismesector een belangrijke meerwaarde. 
 • Om reizen in elkaar te steken heb je specifieke kennis nodig over landen, culturen, kunst en geschiedenis. Die krijg je tijdens de lessen ‘toerisme en cultuur’ en ‘toerisme en geografie’. 
 • Je leert hoe je een reis samenstelt, hoe je de reservaties maakt voor vliegtuig- en treintickets. Hoe je een hotel boekt, een huurauto of excursie regelt, bij welke touroperators of reisorganisatoren je terecht kan en nog veel meer!
 • Je leert hoe je je klant met vuur overtuigt om te kiezen voor jouw reis, bestemming, verblijfsformule of activiteit. 
 • Je leert welke verantwoordelijkheden je hebt wanneer je reizigers informeert in het reiskantoor of op de bestemming. 
 • We trainen je in het voortreffelijk onthalen van reizigers en bezoekers. Een warme glimlach opent veel deuren! Net zoals een mooi ingerichte en uitnodigende onthaalruimte. Ook daar gaan we mee aan de slag.
 • Tijdens onze excursies en studiereizen ben jij regelmatig zelf de gids of reisleider. Je oefent daarmee je communicatieve vaardigheden en organisatietalent.
 • Bij reisorganisatie en onthaal horen een correcte registratie en het werken met backoffice systemen. 
 • Tijdens projecten en opdrachten breng je de theorie in praktijk. Je leert organiseren en samenwerken. Teamwerk vinden we heel belangrijk. 
 • Klik hier om de lessentabel te bekijken.

Onze troeven:

 • De theorie toetsen we aan de praktijk tijdens opdrachten, excursies, studiereizen en stages:

In het 5e jaar maak je een buitenlandse studiereis. Je doet voorstellen voor bestemmingen, stelt de reis samen en je leert rekening te houden met budgetten. We reisden in 2022 af naar Lissabon, in 2023 naar Napels en de Amalfikust en voor 2024 staat Madrid met excursies naar Toledo, Avila en Segovia op het programma.

In het 6e jaar ga je op taalexcursie. Parijs, Keulen & Düsseldorf en Londen stonden al op het programma. Dit schooljaar? Berlijn!

In het 6e jaar werk je een volledige reis uit als eindwerk. Tijdens de vakantiebeurs op de opendeurdag presenteer je jouw reis en bestemming aan de jury en bezoekers.

Dankzij Erasmus+ organiseren we in de 3e graad stages naar het buitenland. De bestemming is telkens een verrassing, maar IJsland en Tenerife stonden al enkele keren op het programma.

 • We organiseren onthaalopdrachten en ministages om je onthaal- en informatievaardigheden in de praktijk te oefenen. Je gaat ook zelf aan de slag om een event te organiseren en te begeleiden. 

Wat kan je ermee?

 • De opleiding Toerisme is een brede opleiding. Je kunt meteen het werkveld in of verder studeren. Studierichtingen zoals ‘Toerisme- en recreatiemanagement’, ‘Travel support’, ‘Hotel- of eventmanagement’, ‘International Tourism & Leisure’, 'Sport- en cultuurmanagement', ‘Communicatie en marketing’ en educatieve opleidingen sluiten aan bij de opleiding Toerisme. 
 • Een greep uit de mogelijke jobs na een opleiding Toerisme: reisagent in een reisbureau of bij een online reisaanbieder, gastheer of gastvrouw voor een reisorganisator op een bestemming of op een (reis)evenement; onthaalmedewerker in een vakantie-, recreatiedomein, een hotel of in een museum.  Je kunt aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij: hoog in de lucht, op de luchthaven of in het administratieve centrum. In een informatiecentrum of dienst voor toerisme help je bezoekers dan weer vlot de weg te vinden, hotels of excursies te boeken. Of misschien word je wel reisjournalist of een leerkracht toerisme. 

Oud-leerlingen toerisme:

 • “Dit avontuur blijft ons voor altijd bij!” Hoe enthousiast leerlingen over de opleiding toerisme zijn, lees je hier
 • PIVA-leerlingen werken nu o.a. als HR assistant voor Sportpaleis Antwerpen en als flight attendant bij Tui Fly. Meer nieuws over oudleerlingen vind je hier.

Een leerkracht aan het woord

Mevrouw Van Beeck is oud-leerkracht Geschiedenis, Kunst & cultuur en Communicatie.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.