Lessentabel

Opleiding toerisme

Taalvakken en vakken toerisme in combinatie met events, cultuur en geografie... Hieronder vind je de lessentabellen van de opleiding toerisme en wat meer uitleg over de vakken. Ga voor een grensverleggende opleiding!

Lessentabel toerisme

De lessentabellen kunnen nog wijzigen in het kader van de onderwijshervormingen.

  3de 4de 5de 6de
AV levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV Nederlands basis 4 4 3 2
AV Frans basis 2 2 2 1
TV Frans specifiek 1 1 1 1
AV Engels basis 2 2 2 1
TV Engels specifiek 1 1 1 1
TV Duits 1 1 2 2
TV Spaans     1 1
AV wiskunde 3 3 2 2
AV aardrijkskunde 1 1 1 1
AV natuurwetenschappen 2 1 1 1
AV geschiedenis 1 1 1 1
AV atelier 3 2 2 2
           
TV communicatie in toerisme 1 1    
TV toeristische organisatie 8 8 6 6
TV toeristische bestemmingen     2 2
TV toeristische geschiedenis     2 2
TV Project en stage       1
           
  Totaal aantal uren 34 32 33 31
           
  blokstage toerisme (weken)       4

AV: Algemeen Vak, TV: Technisch Vak

Inhoud van de vakken 

Taalvakken

Nederlands, Frans, Engels, Duits én Spaans. De taalleerkrachten maken van jou een talenknobbel. Goed communiceren is namelijk heel belangrijk in de toerisme- en evenementensector. Je leert vlot spreken, schrijven, begrijpen luisteren en lezen. In de klas tijdens allerlei opdrachten en gesprekken, maar gelukkig mag jij je talen ook oefenen tijdens excursies en reizen.

Toerisme en Events

In dit vak komen heel wat onderdelen uit de toerisme- en recreatieve sector samen. Je leert hoe je reizigers, gasten en bezoekers goed informeert, begeleidt en adviseert, en dit zowel op een bestemming als op een beurs of evenement.

Je verdiept je in dit vak uiteraard ook in de toerisme- en reissector, want aan het einde van het 6e jaar kun je zelf een reis in elkaar steken, reizen en excursies verkopen.

Kortom: dit is een vak waar je je handen uit de mouwen steekt. De onthaalopdrachten oefen je tijdens opdrachten en evenementen. Je leert ook zelf een evenement, misschien zelfs een festival uitwerken.

Onze toerismeklas is ons labo. Die richt jij zelf mee in om helemaal de smaak van reizen en de wereld te pakken te krijgen. Zo leer je meteen ook hoe je een onthaalruimte, een reisbureau of vakantiebeurs inricht.  In dit labo werk je zelf ook mee de excursies en studiereizen uit.  

Toerisme en Cultuur

Stel dat je voor reizigers een citytrip of een cultuurreis moet uitwerken, dan heb je de flink wat bagage nodig om de reis uit te stippelen. Je wil natuurlijk niet alleen de bekende bezienswaardigheden laten zien, maar de ziel van een stad of land. Daarvoor heb je achtergrondinformatie nodig. Als je begrijpt welke gebeurtenissen er hebben plaatsgevonden, dan kun je een verhaal brengen en een thema uitwerken voor een boeiende reis. We verdiepen ons in deze lessen niet alleen in geschiedenis en architectuur, maar ook in kunst en cultuur. Tijdens de lessen gaan we af en toe ook buitenshuis, want wat je zelf hebt gezien en ontdekt, onthoud je beter.

Toerisme en Geografie

Een reis in elkaar steken zonder geografische kennis is onmogelijk. In dit vak leer je de wereld kennen. Je situeert bestemmingen op een kaart, je leert hoe je kaarten interpreteert. Je bestudeert het klimaat van bestemmingen zodat jij de reiziger juist informeert over de beste reisperiode. Je weet bijvoorbeeld welke bestemming je kan aanraden aan reizigers die houden van sport en avontuur, aan reizigers die op zoek zijn naar een culturele bestemming. Je kunt ook reizigers die minder mobiel zijn een mooie reisbestemming aanbieden.

Communicatie in toerisme

Met goede communicatie kun je ontzettend veel bereiken. We besteden hier veel aandacht aan. Je leert hoe je gasten vriendelijk ontvangt en hoe je goed informatie geeft. Je leert hoe je je stem gebruikt en een boeiend verhaal vertelt. Je geeft tijdens de les presentaties, je gaat ook zelf een groep doorheen de stad gidsen. Je krijgt tips rond etiquette, want niet overal zijn er dezelfde gewoontes en gebruiken. 

Excursies en studiereizen

Tijdens excursies en studiereizen kom je echt in contact met de toerisme- en reissector. Dat begint al bij het vertrek met de keuze van het vervoer naar de bestemming. Eens aangekomen verkennen we de bestemming vanuit alle aspecten. Uiteraard de bezienswaardigheden, maar we analyseren ook de bestemming vanuit het werkveld. Hoe is de infrastructuur? Voldoet deze aan de verwachtingen van bezoekers? Wordt er aandacht besteed aan een duurzame ontwikkeling met oog voor zowel de bezoekers als de bewoners, de plek en de onderneming? Is de bestemming toegankelijk? Is er voldoende toeristische infrastructuur? In het 5e en 6e jaar staat er een buitenlandse reis op het programma.

Eindwerk (6e jaar)

In het laatste jaar stippel je een reis uit naar een toeristische bestemming. Om dit te realiseren breng je al je opgedane kennis samen. Je werkt het vervoer uit, het verblijf, excursies, verzekeringen en je berekent de prijs voor de reis. Vooraf heb je ook nagedacht over je doelgroep, thema,…  Je presenteert jouw reis tijdens de vakantiebeurs aan een jury en bezoekers op de opendeurdag van de school.

Stage

De stage is een unieke kans om ervaring op te doen. Hier kom je terecht in een echt bedrijf of organisatie in de ruime toerisme- en recreatieve sector. Dit kan een hotel zijn, een reisbureau, een excursiebureau, een museum, een congrescenter, dienst voor toerisme, een vervoersmaatschappij. De stage wordt grondig voorbereid tijdens het vak project en stage.

Stage 6 toerisme in IJsland
Stage 6 toerisme in IJsland