A-stroom

Eerstejaars gaan op meerdaagse naar Mol
Op meerdaagse in Mol

Eerste graad A-stroom

Heb je een getuigschrift van het lager onderwijs dan start je in de A-stroom.

In het 1ste leerjaar krijg je 27 lesuren algemene vakken. Dit geldt zowel voor A-stroom als B-stroom. De 5 lesuren differentiatie gaan in PIVA naar 4u voedinstechnieken en 1u leeslabo in het 1ste jaar. In het 2de leerjaar krijg je 25u algemene vakken aangevuld met een uur labo vreemde talen en 6 uren waarin je kennismaakt met voeding, horeca en toerisme. Dankzij die kennismaking met de 4 richtingen die PIVA aanbiedt, kan je een gemotiveerde keuze maken naar de tweede graad toe.

Eerstejaars aan het woord

Leon: "Ik voel mij thuis op PIVA omdat je altijd terecht kan bij de leerkrachten. Ze zijn altijd vriendelijk."

Janne: "De eerste schooldag was heel spannend omdat ik niemand kende. Per toeval stapte ik de school binnen met een meisje, die nadien ook in mijn klas bleek te zitten en die intussen een goede vriendin geworden is. We hadden veel tijd om de school en elkaar te leren kennen, want de eerste dagen kregen we nog geen les."

Mauro over de meerdaagse in Mol: "Ik had het wat moeilijk in Mol omdat ik best wel veel heimwee had. Mijn klasgenoot Tom heeft me toen echt geholpen, dat was het mooiste moment."

Janne over Mol: "Er waren heel veel leuke momenten (eigenlijk vond ik alles leuk), maar als ik er dan toch eentje moet kiezen, kies ik voor de wateractiviteiten. Er hing een zipline boven het water, waarbij je op het einde moeite moest doen om niet met je voeten in het water terecht te komen."

Flor maakte onderstaande powerpoint voor het vak STEM: "Ik heb mijn ouders overtuigd door mijn enthousiasme te tonen tijdens de Doedag van PIVA. Toffe leerkrachten, mooie omgeving en veel lekkers te vinden op de schoolsite."

Lessentabel A-stroom 1e en 2e jaar

In het tweede jaar maken de leerlingen van de A-stroom in de uren 'voeding/horeca + toerisme' kennis met alle opleidingen van PIVA: bakkerij, slagerij, hotel en toerisme.

  1e jaar 2e jaar
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
Leeslabo 1  
Frans 3 3
Engels 1 2
Wiskunde 4 4
Natuurwetenschappen 3 2
Techniek 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 2
Informatica / Economie 1 2
Artistieke vorming 2  
Atelier 1  
Voedingstechnieken 4  
voeding/horeca + toerisme   6
Totaal aantal uren 32 32

Onder voorbehoud van wijzigingen en typfouten

Atelier is een vak waar leerlingen regelmatig begeleid zelfstandig aan de slag gaan. Ze worden hierin uitgedaagd na te  denken over maatschappelijke thema's. Ze ontdekken hun creatieve vermogens en ervaren verschillende kunstvormen. Vanaf de tweede graad scherpen ze hun ICT-competenties aan. Samenwerken en 'out of the box' denken zijn hierbij sleutelvaardigheden.