Technische afdeling Brood en Banket

Bakkerijtechnieken

Dubbele finaliteit (doorstroom / arbeidsmarkt)

In de richting bakkerijtechnieken* maak je kennis met de basisbereidingen. Hierop bouw je verder voor het vervaardigen van topproducten uit de brood- en banketbakkerij. Het hoe en waarom van deze bereidingen leer je in de lessen vaktechnologie en toegepaste chemie. Het vak bedrijfsorganisatie wijdt je in o.a. in de inrichting van werkplaats en winkel, marketing en verkoopstechnieken en het berekenen van verkoopprijzen.

In vergelijking met de beroepsafdeling gaat er meer aandacht naar algemene vakken als Nederlands, Frans, Engels en wiskunde.

* De richting brood en banket heet vanaf schooljaar 2020-2021 bakkerijtechnieken.

Wie ben jij?

Je wil creëren? Iets bijzonders maken van een beperkt aantal ingrediënten spreekt je aan? Het fijnere werk en decoreren van banketproducten intrigeert je? Je ziet bakken als ambacht dat je met veel passie en creativiteit uitvoert.

Wat leer je zoal?

  • Je leert basistechnieken en -bereidingen: degen en beslagen.
  • Je maakt vullingen voor de banketbakkerij.
  • Je bewerkt marsepein en creëert figuren.
  • Je ontdekt nieuwe trends in het gebruik van desems en in productieplanning.
  • Je leert zelfstandig werken en samenwerken, ook met andere afdelingen.
  • Je kan omgaan met onverwachte bestellingen en bent flexibel.
  • Je leert recepten kennen en toepassen, je herkent fouten en lost deze op.
  • Je hebt aandacht voor veiligheid, milieu- en hygiënebeheersing.
  • Je maakt kennis met de beroepsgebonden wetgeving, met kostprijsberekening en promotie.
  • Je krijgt bovendien een degelijke algemene vorming en talenkennis.
  • Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.

 

PIVA Opleidingen TSO Bakkerijtechnieken Vakleerkrachten

Je krijgt les van

  • Gedreven vakspecialisten
  • Leerkrachten met jarenlange ervaring als lesgever
  • Leerkrachten die zelfstandig zaakvoerder zijn of waren van topbakkerijen en patisserieën
  • Leerkrachten die zelf en met de leerlingen meedingen naar de top in hoogstaande binnen- en buitenlandse wedstrijden

Nog meer troeven:

  • Je werkt in modern uitgeruste werkplaatsen. Bovendien heeft PIVA aparte lokalen voor specifieke bereidingen zoals een chocoladelokaal, suikerwerkplaats, ijsroomatelier…
  • Je bezoekt gerenommeerde zaken en bedrijven in binnen- en buitenland.
  • PIVA werkt mee aan sociale projecten zoals baklessen met blinden en slechtzienden en bakken voor Kom op tegen kanker.
  • De leerlingen doorlopen een blokstage van twee (vijfde jaar) tot vier weken (zesde jaar) in gerenommeerde zaken.
  • Na je studies kan je via Erasmus+ stage lopen van 5 tot 7 maanden binnen Europa.

Wat kan je ermee?

Je kan verder studeren.

  • bachelorstudie voedings- en dieetkunde
  • bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting voedingstechnologie
  • een lerarenopleiding.

Je kan je specialiseren.

  • 7e jaar banketbakkerij en chocoladebewerking
  • Andere 7e jaren in de voeding.

Als afgestudeerde TSO heb je vrijstelling voor theorie en volg je enkel de praktijk- en technologievakken.

Je kan een zelfstandige carrière uitbouwen.

  • Verschillende oud-leerlingen uit TSO Brood en Banket bekleden leidinggevende functies in grote bedrijven.

Oud-leeringen:

  • Jelle De Groof, proefbakker bij Zeelandia, een multinational in bakkerijgrondstoffen
  • Vic Van den Bosch, commercieel directeur Zeelandia
  • Herman Van Dender, jurylid in ‘Bake Off Vlaanderen’ en gebrevetteerd Hofleverancier van België sinds 2008
  • Kristof Bastiaens, Sales Director Gourmet BeNeLux bij Barry Callebaut Group

Leerlingen van 4 en 5 TBB aan het werk

Lessentabel

  3de 4de 5de 6de
           
AV godsdienst/ niet-confessionele zedenleer 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV Nederlands 4 4 2 2
AV Frans 2 2 2 2
AV Engels 2 2 2 2
AV wiskunde 3 3 2 2
AV aardrijkskunde 1 1 1 1
AV natuurwetenschappen 2 2    
AV geschiedenis 1 1 1 1
AV informatica 1 1    
           
TV toegepaste chemie     2 4
TV vaktechnologie bakkerij 1 2 2 1
TV vaktechnologie banketbakkerij 2 2    
TV vaktechnologie banketbakkerij en confiserie     2 2
TV bedrijfsorganisatie       1
           
PV praktijk bakkerij 10 10 14 12
           
  Totaal aantal uren 33 34 34 34
           
  blokstage bakkerij (weken)     2 4

AV : Algemeen Vak, TV : technisch Vak, PV : Praktijk Vak