Stijgende energieprijzen: onderwijskoepels vragen steun

publish date
22.09.2022

De gas- en elektriciteitsfacturen stijgen. We vragen ons allemaal af hoe we dat kunnen blijven betalen. Ook de scholen vragen zich af hoe ze de hoge energiekosten kunnen blijven betalen. Daarom vragen de onderwijskoepels steunmaatregelen van de Vlaamse regering. Ze willen bijvoorbeeld een compensatie voor energie- en grondstof-intensieve opleidingen zoals bakkersovens in een hotelschool.

Bakkerijlokaal PIVA

Radio 2 Antwerpen belde vanochtend met technisch directeur Koen Van Helden tijdens het programma 'Start je dag'. Dit zijn de cijfers:

Koen Van Helden: “Het is stilletjesaan onhoudbaar. We komen van een jaar waar we een goeie € 300.000 besteedden aan energiekosten. Vorig jaar is dat al opgelopen naar € 925.000 (door corona en reeds gestegen energieprijzen). Voor dit jaar geeft de berekening aan dat het naar € 1.660.000 gaat. Dat komt overeen met 200% van de werkingssubsidie die wij krijgen van de Vlaamse overheid. Het dubbele dus."

Ook ATV, VTM en VRT kwamen langs in PIVA en brachten een item in het middagjournaal.

Koen Van Helden: "Als provinciale school zijn we gespecialiseerd in niche-opleidingen, bij ons is dat voeding en toerisme. De voedingsafdelingen vergen veel energie aangezien we in de lokalen ovens hebben staan en gasvuren om een goeie werking te hebben en goeie lessen te kunnen geven. We proberen dat zo getrouw mogelijk te doen. Een keuken bij ons ziet eruit zoals een keuken in een restaurant, of een bakkerij zoals een professionele bakkerij.

Kris Van Rysselberghe, technisch adviseur bakkerij: "Onze gasovens blijven draaien 24 uur op 24. Ook 's nachts draaien ze op 100 graden om ze tijdig warm genoeg te krijgen om het brood te bakken. En bijna alles vergebruikt energie: roltafels, kneders, silo..."

Op de daken van de school liggen zonnepanelen. Gasovens in de keukens laten we geen volledige service draaien maar worden enkel aangezet bij gebruik. Er wordt geïnvesteerd in energiezuinigere toestellen maar niet alle ovens kunnen meteen vervangen worden. In bakkerij wordt herschikt en nagedacht over het gebruik van de ovens zodat de temperatuur pas verhoogd wordt wanneer die oven effectief gebruikt zal worden. Maar al die maatregelen volstaan niet om de kosten te drukken.

Koen Van Helden: "We zitten met de handen in het haar. We hebben het geluk een provinciale school te zijn waarbij de provincie wat bijpast maar op lange termijn is het niet haalbaar. Doorrekenen aan de ouders willen we niet. We zien nu al dat veel ouders worstelen met het betalen van de schoolfacturen. Ik denk dat die factuur optrekken niet de oplossing is."

Evelien Van den Bossche, technisch adviseur bakkerij: "Onze leerlingen moeten de vooropgestelde doelstellingen kunnen behalen. We kunnen niet zonder het gebruik van de toestellen."

En ook de school of klassen sluiten vindt PIVA geen optie. Ook dan zijn de leerlingen de dupe. Hopelijk komt er een oplossing en extra steun van de Vlaamse overheid.