PIVA wint Juniorcup op Meat Expo

publish date
29.09.2021

De volledige derde graad slagerij nam deel aan de Juniorcup op Meat Expo in Kortrijk Xpo van 26 tot 29 september. Voor de derde keer op rij neemt PIVA de Juniorcup mee naar Antwerpen.

PIVA wint de Juniorcup op Meat Expo
Janco Binnemans, Natan Marschang en Niels Haiverlain

JUNIORCUP

De Juniorcup is een wedstrijd voor jongeren onder de 25 jaar die een opleiding volgen van beenhouwer-spekslager. De wedstrijd werd georganiseerd door Meat Expo onder de auspiciën van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België.

42 producten hebben de leerlingen van de derde graad slagerij individueel ingediend voor de Juniorcup. De leerlingen van 7 traiteur en vleesspecialiteiten streden eveneens mee voor de creatiefste schotel met een extra beker geschonken door Minister Weyts. En met succes!

Niels Haiverlain van 7 traiteur en vleesspecialiteiten kon de Beker van Ben Weyts in de wacht slepen.

Natan Marschang wint de Juniorcup na het behalen van het hoogste aantal punten. Daarnaast is hij laureaat schotel vers vlees alsook laureaat ambachtelijke leverbereidingen.

Janco Binnemans mag zich laureaat bereide of ovenklare gerechten noemen.

Alle inzendingen worden geproefd en gequoteerd door een jury. De leerlingen krijgen een diploma met gouden medaille (minimum 90%), zilveren medaille (minimum 80%) of bronzen medaille (mininimum 70%).

Het team van PIVA behaalde 16 keer goud, 15 keer zilver en 11 keer brons. Laureaten zijn de leerlingen met de hoogste score in één van de 12 rubrieken. De Juniorcup gaat naar de leerling die de hoogste totaalscore behaalde en producten indiende in meerdere rubrieken.

16 X GOUD, 15 X ZILVER EN 11 X BRONS

Een overzicht:

Janco Binnemans (7BTV) diende een dagschotel met gelakt buikspek, een schotel vers vlees (Hamburgerfestival) en 5 ambachtelijke producten in. Goed voor 4 x goud (meer dan 90 punten), 1 x zilver (80 tot 89 punten) en 2 x brons (70 tot 79 punten).

Natan Marschang (6TSV) ging voor een dagschotel van gevulde Duroc de Kempen, een schotel vers vlees (konijn) en 5 ambachtelijke producten. Goed voor 4 x goud en 3 x zilver.

Mounir Meftah (5TSV) behaalde goud met zijn lamsham en brons met zijn schotel tapas.
Gust Wachters (5TSV) behaalde 2 x zilver voor zijn fijne vleeswaren en Gustham en brons voor het chili-chocoladeworstje.
Maarten Stoffelen (7BTV) behaalde goud met beuling en 2 x zilver met witte pens van kip en kip kap met mosterd.
Yordi Van de Kerckhove (6BS) behaalde 2 x goud met beuling maison en ballotine de canard en zilver met grove kop;
Nick Van Hoof (6TSV) behaalde goud met zijn ambachtelijke natuurham.

5TSV en 6BS Kookworsten:
Viktor Maes (5TSV) goud voor witte pens
Gibbe Verstappen (5TSV) zilver voor Luikse pens
Yarne De Boel (6BS) goud voor Beierse bierkogel
Quinten Verhoeven (6BS) brons voor Mortadella
Neo Verlinden (6BS) zilver voor Lotharingse ringworst

5BS Leverbereiding:
Fien Cleys brons voor sherrypaté
Jeno De Smedt zilver voor Italiaanse paté
Kenji Fioole brons voor rumpaté
Milan Leonidas zilver voor dry gin paté Jens Lippens brons voor herfstpaté
Aisa Rachach brons voor paté met noten, rozijnen en rum
Xander Van Troyen brons voor Italiaanse paté

Creatiefste schotel van 7BTV
Niels Haiverlain goud
Dennis Mortelmans zilver
Kenji Vanderheyden zilver
Claudia Dogbano Mfumu en Ilke Claes brons

Albert Vogels, technisch adviseur slagerij: “Het is belangrijk dat de leerlingen zich kunnen meten met andere leerlingen en leren omgaan met de druk die zo’n wedstrijd met zich meebrengt. Het is als leerkracht leuk om samen met de leerlingen te groeien naar de wedstrijd en door diverse try-outs naar een eindproduct te werken.”
 

Enzo Lenaerts van duaal slagerij
Enzo Lenaerts

GOUDEN MES

Het Gouden Mes is een vakwedstrijd voor geselecteerde leerlingen uit de leertijd / duaal leren. De opdracht: vlees, van karkas tot toonbankklaar product en panklaar gerecht verwerken.

Enzo Lenaerts, vorig jaar afgestudeerd aan PIVA in duaal slagerij, behaalde de derde plaats op het Gouden Mes in Kortrijk.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal

Alexander en Olivier van 4TSV
Alexander en Olivier van 4TSV

DEMO GOURMET

Op de Dag van de Jeugd, dinsdag op Meat Expo, hielden twee leerlingen van 4TSV een demonstratie gourmet, Alexander en Oliver.