PIVA verrast vzw de Markgrave met speculaas

publish date
06.12.2021

Op 6 december bracht Sinterklaas, vergezeld door de leerlingen van het vierde jaar Bakkerijtechnieken van PIVA, een bezoek aan de vzw de Markgrave. 

De blinden en slechtzienden van de Markgrave hadden heel wat vragen over de levensgrote speculaasvent die de leerlingen bij zich hadden. Ze kwamen ook alles te weten over het ontstaan en de evolutie van de sinterklaastraditie in onze streek. Uiteraard kon er achteraf naar hartenlust geproefd worden van de enige echte PIVA-speculaas.

Leerlingen PIVA tonen speculaasvent

Een bezoek van Sinterklaas én een traktatie van de buren van PIVA. Meer hadden de bewoners van vzw de Markgrave niet nodig om deze sombere dag toch op een opgewekte manier te starten. De leerlingen deden hun uiterste best om er een leuk maar ook interessant intermezzo van te maken. Zo brachten ze, op veilige afstand van de bewoners, de geschiedenis van het sinterklaasverhaal. Dat Sinterklaas in de middeleeuwen als huwelijksmakelaar door het leven ging, wisten veel bewoners nog niet.

Maak je zo’n grote speculaas uit verschillende stukken?” En “Hoe krijg je zo’n enorme speculaasvent in de oven?” Via directeur Caroline Bastiaens stelden de bewoners vragen over de ondertussen beroemde speculaasfiguur. De leerlingen konden via een microfoon op veilige afstand alle vragen beantwoorden. 

PIVA en de Markgrave liggen op een boogscheut van elkaar. De school heeft een lange traditie van sociaal engagement, zowel binnen als buiten de schoolpoort. De bewoners van de Markgrave kennen PIVA dan ook goed. De leerlingen hebben niet alleen de speculaas gebakken, ze brachten ook zelf de geschiedenis van het sinterklaasverhaal. 

PIVA bereidt haar leerlingen niet alleen goed voor op het beroepsleven, maar wil jongeren ook leren met een open blik naar de samenleving te kijken. Een bezoek aan de Markgrave past helemaal in dat ideaal.