PIVA lanceert nieuw Antwerps Gebak

publish date
26.04.2023

De Antwerpse Bakkersunie koos de 160ste verjaardag van Elixir d’Anvers als het uitgelezen moment om de traditionele Antwerpse cake een hedendaagse twist te geven en ging daarvoor in zee met PIVA en Elixir d’Anvers. Het Antwerpse gebak met een eigenwijs smakenpalet werd voorgesteld tijdens de Opendeurdag van PIVA.

Antwerps gebak met Elixir d'Anvers, uitgewerkt door PIVA
Antwerps gebak met Elixir d'Anvers uitgewerkt door PIVA

Antwerps gebak met Elixir d’Anvers

Het klassiek Antwerps gebak is een stevige, smeuïge cake op basis van amandelpoeder. Maar ook al koesteren de sinjoren hun tradities, er was een consensus dat een 21e eeuwse toets welkom was. Ook moest de link naar een andere Antwerpse beroemdheid gemaakt worden, met name het befaamde Elixir d’Anvers, die in 2023 haar 160e verjaardag viert.

Om traditie en vernieuwing in balans te houden in het recept, moest een creatieve combinatie van ingrediënten gevonden worden. Hiervoor werd een dankbare partner in de provinciale school PIVA gevonden, die van creativiteit haar handelsmerk maakt en dit naar haar leerlingen gedreven uitdraagt.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “Vanuit de provincie Antwerpen investeren we sterk in PIVA, onder andere in moderne apparatuur en keukens. Maar onze leerkrachten dragen belangrijke attitudes en vaardigheden zoals creativiteit, inzet en fierheid uit naar zowel naar onze leerlingen als de buitenwereld. Zo doet de school al mee aan diverse (inter)nationale wedstrijden met haar leerlingen. Het is dan ook een eer dat de Antwerpse Bakkersunie ons hierin erkent en als partner voor deze opdracht betrokken heeft.” 

Antwerps gebak met Elixir d'Anvers
Antwerps gebak uitgewerkt door PIVA

Het uiteindelijke Antwerpse gebak met vulling is een trendy ‘gâteau de voyage’ geworden, een cake die je door zijn compacte presentatie en houdbaarheid makkelijk kan meenemen op bezoek en op reis. De basis van de cake doet nog steeds eer aan het traditionele recept, maar wordt aangevuld met moderne toetsen. Het nieuwe Antwerpse gebak is een combinatie van verschillende smaken zoals lagen amandeldeeg met donkere chocolade, Elixir d’Anvers en de zachte smaak van boterroom. 

Antwerpse streekproducten

De Antwerpse Bakkersunie promoot het vakmanschap van de bakkers in de provincie tot ver buiten de Antwerpse grenzen. We mogen trots zijn op onze Antwerpse streekproducten zoals Antwerpse Handjes, het worstenbrood van Verloren Maandag, het Liers Vlaaike en het Roggeverdommeke. Aan dit gekende rijtje voegen we nu de hedendaagse versie van Antwerps gebak aan toe.

Lancering Antwerps Gebak tijdens de Opendeurdag
Geert Bossuyt (Antwerps Bakkersunie), Kris Van Rysselberghe (PIVA) en Steve Dua (Elixir d'Anvers)

Geert Bossuyt van Bakkerij Bossuyt in Ekeren en voorzitter van Bakkers Antwerpen: “Het is altijd al een droom geweest als voorzitter een gebak te maken voor al onze Antwerpse bakkers, de bakkers die lid zijn van de Bakkersunie.”

Elixir d’Anvers is een sterk Antwerps merk dat dit jaar 160 jaar bestaat. Elixir d’Anvers vindt het een fijn initiatief van de Antwerpse Bakkersunie om de bakkers te laten kennis maken met de mogelijkheden van de likeur door middel van dit nieuwe recept. “Proef de passie en ons vakmanschap,” moedigt Steve Dua van Elixir d’Anvers aan.  

Creativiteit is ook de passie van PIVA. Een project zoals de ontwikkeling van het nieuwe Antwerps gebak is een grensverleggende project waar we graag aan meewerken. Kris Van Rysselberghe, technisch adviseur bakkerij in PIVA: “We hebben in Antwerpen heel lekkere lokale producten waar we in de praktijklessen graag mee aan de slag gaan. Het was dan ook een heel leuke uitdaging om een hedendaagse versie te maken van het Antwerps gebak, met Elixir d’Anvers als hoofdingrediënt. We hebben gekozen voor een ‘travel cake’ of ‘gâteau de voyage’ omdat dit een heel toegankelijk en gemakkelijk te produceren gebak is.”