Met Erasmus+ naar Finland

publish date
14.06.2021

Christophe Schellemans is in 2018 afgestudeerd in de richting hotel aan PIVA. Na zijn 7e jaar Banketaannemer Traiteur* is hij met Erasmus+ op stage vertrokken naar Finland. Hoe zou het nu zijn met Christophe?

Erasmus+ met Christophe Schellemans
Christophe Schellemans in Finland

5 maanden Finland

Vanuit zijn interesse in verschillende culturen en verschillende soorten keukens koos Christophe Schellemans ervoor om een stage met Erasmus+ te doen van 5 maanden.

Christophe Schellemans: "Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat 5 maanden zo snel voorbij konden vliegen. Wat ik kan zeggen is dat ik nog nooit zoveel herinneringen heb gemaakt, mensen heb leren kennen en zoveel heb bijgeleerd in zo’n korte tijd. Wanneer het leven je een opportuniteit geeft, is het aan jezelf of je ze neemt of niet. Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden, maar dat stopt mij niet om de wereld te zien."

Toen Christophe zich opgaf voor Eramsu+ had hij niet echt een idee waar hij naartoe wilde gaan. Hij wilde vooral één van de 12 studenten zijn die zo'n mooie kans kregen.

Verhuisd naar Finland

Waarom terug naar Finland gaan als je in België werkervaring kan opdoen? Hier zit je bij je familie en vrienden.

Christophe: "Wel dat is niet hetzelfde. En ja, het is een hele grote stap om alleen naar een ander land te verhuizen maar dat is een uitdaging en maakt het leven minder saai."

If you ask me what makes me very happy.
Well I will answer you... cooking.
It is my passion, it’s my life.
I don’t care how long I need to work,
when I can cook I can do it for hours and hours.
I love my job with my whole heart.
I keep learning stuff and that keeps me motivated
because if I keep learning I keep growing.
If I keep growing I can work in better places.

Erasmus+ met Christophe Schellemans

Erasmusstage is een aanrader

Christophe: "Eén van de leuke dingen aan dit project is de vele activiteiten die je kan gaan doen met je groep; zoals musea bezoeken en de zoo op een eiland. Met een paar van onze groep zijn wij samen naar Lapland gegaan voor een week en hebben we een huisje gehuurd met een sauna en een open haard. Verder heb ik leuke herinneringen aan de slee met rendieren en huskies, Santa Clause Village, ijsvissen, het Laplands museum, eilandjes bezoeken, houseparty’s, Estland bezoeken, ijsbreker boot, fancy hotels bezoeken... De eerste drie weken gingen we ook naar school in Finland. We leerden over de Finse cultuur, de Finse taal en de geschiedenis."

De tijd vliegt

Christophe: "Ik zit hier nu al bijna 2 jaar. En ik kan je zeggen, de tijd vliegt voorbij. Je hebt geen idee hoeveel nieuwe mensen ik heb leren kennen, wat ik doorstaan heb en wat voor nieuwe herinneringen ik heb gemaakt. In 5 maand kan je véél doen. Wat kan je dan niet doen in bijna 2 jaar. Je kan het wel geloven (lacht). En het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk maar dat is het leven. Ik ben nog maar 23 en ik kan al zeggen van: “Wow wat ben ik trots op mezelf. Ik heb al wat bereikt!”"

Elke ervaring is goed

Christophe: "Ik had een jaarcontract in Hotel Kämp (Erasmus-werkplaats) maar dat liep af en door corona kreeg ik spijtig genoeg geen nieuw contract. Ik heb dan naar werk gezocht en uiteindelijk gevonden. Ik heb een nieuw restaurant mogen opstarten maar na 1 maand hadden ze alle nieuwe werknemers op ‘laid off’ gezet, dus weer werkloos voor 4 maanden. Nu werk ik in een Mexicaans bedrijf dat tortillas maakt. Het is een klein bedrijf met maar 3 werknemers, mij bijgerekend. Toch doen we 130 à 180 kg per dag. Ik zie het als een nieuwe ervaring en iets goed voor op mijn CV."

Vrije tijd in Finland

Christophe: "In mijn vrije tijd amuseer ik me met vrienden van andere nationaliteiten. Ik trek mijn plan. Ik organiseer BBQ’s met vrienden of ik leer nieuwe mensen kennen. De feestdagen vier ik met vrienden of ga ik vissen als het mooi weer is. In de zomer is het licht 24/7 en lekker warm, dus ja, home party’s (lacht) enz..."

>> Je kan Christophe Schellemans volgen op instagram

 
Internationalisering is één van de troeven van PIVA. Onze school organiseert buitenlandse stages met de steun van Erasmus+, een uitwisseling met een middelbare school in China en neemt deel aan internationale wedstrijden.
 
* Vanaf schooljaar 2021-2022 smelten 7BBT en 7BSR samen tot een 7e jaar Gastronomie & Events. Je kookt op culinair niveau in ons à la carte restaurant en neemt deel aan een aantal grote events in samenwerking met Belgische topchefs. Lees meer over 7BGE