Meld je aan voor een start in PIVA

publish date
28.03.2024

Heeft je kind een passie voor voeding of toerisme? Dan is je zoon of dochter bij PIVA op de goede plek. Onze leerkrachten delen graag hun vakkennis en ruime ervaring. Vanaf het eerste jaar geniet je kind van een topopleiding en maakt kennis met voedingstechnieken. Inschrijven voor 1A of 1B in PIVA doe je via 'Meld je aan'.

Keukenmagie met de eerste graad
Keukenmagie met de eerste graad

De aanmeldperiode is gestart! Je hebt tijd tot en met vrijdag 19 april 2024 (tot 17 uur) om je kind aan te melden of om je aanmelding te vervolledigen voor het eerste jaar in PIVA of een andere school in Antwerpen. Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt heeft geen invloed op de verdeling van de vrije plaatsen.

Waarom aanmelden in ‘Meld je aan’?

‘Meld je aan’ is een centraal aanmeldsysteem op initiatief van het Lokaal Overlegplatform Antwerpen dat alle secundaire scholen in de regio Antwerpen vertegenwoordigt. Dankzij ‘Meld je aan’ moet je niet dagenlang aanschuiven voor de schoolpoort en krijg je gelijke kansen om je kind in te schrijven in de scholen van jouw keuze.

Hoe aanmelden?

De website van ‘Meld je aan’ wijst je stap voor stap de weg naar PIVA:

 • Tussen maandag 25 maart (vanaf 9.30 uur) en vrijdag 19 april 2024 (tot 17.00 uur) kan je jouw kind online aanmelden voor het eerste jaar secundair onderwijs schooljaar 2024-2025.
 • Je gebruikt ‘Meld je aan’ ook als je kind recht heeft op voorrang (broers of zussen op PIVA of kinderen van personeel op PIVA).
 • Je krijgt een e-mail op donderdag 8 mei 2024 en een bericht in je postvak op het meld-je-aan platform. Daarin staat of je je kind kan inschrijven, en in welke school.
 • Als je kind is aangemeld, is het nog niet ingeschreven. Je moet je zoon of dochter nog inschrijven in PIVA. Dit moet gebeuren tussen dinsdag 14 mei en maandag 10 juni 2024.
 • Wachtlijst: Als er geen plaats is voor je kind in de school van jouw voorkeur, sta je automatisch op de wachtlijst. Je wordt door de PIVA gecontacteerd als er een plaats vrijkomt.

Project van de eerste graad: Keukenmagie

In het eerste jaar A-stroom en B-stroom krijgen de leerlingen in PIVA 4 uur per week voedingstechnieken waarin ze al kunnen proeven van lessen in onze keukens. Zo hebben ze gewerkt aan een duurzame burger en kwamen er heel erg lekkere dingen uit. De chefs en directie waren oprecht onder de indruk van deze smaakbommetjes.

In het tweede jaar worden de uren in de praktijk uitgebreid. Zo maken de leerlingen van de B-stroom in 12 uur per week kennis met bakkerij, slagerij en restaurant & keuken. Voor de leerlingen van de A-stroom gaat het om 6 uur per week en zij krijgen ook een voorproever van de opleiding toerisme.

Diner voor 200

De leerlingen van de eerste graad willen supergraag tonen wat ze al hebben geleerd want ze zijn daar uiteraard zeer trots op. En daarvoor krijgen ze de kans tijdens 'Keukenmagie', een diner voor 200 gasten - hun ouders. Keukenmagie geeft hun de kans om hun passie voor koken en gastvrijheid te tonen. De tweedejaars zijn de sterren van de avond. Ze lopen enthousiast en geconcentreerd de voeten van onder hun lijf om al het lekkers te serveren aan de genodigden. Zowel de leerlingen van het 1e als het 2e jaar hebben eerder in de week gewerkt aan de voorbereidingen voor het diner: groentjes snijden, koekjes bakken, mise en place, decoratie ontwerpen, de zaal klaar zetten... 

Voorbereidingen voor Keukenmagie met de voltallige eerste graad

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Teamwerk

De avond van Keukenmagie staat in het teken van teamwerk: leerlingen ontvangen de gasten, helpen met de afwerking van de borden en desserten in de keukens, dienen op en ruimen af... en paraderen op het einde van de avond door de zaal onder luid applaus. Ze doen dit samen met de leerkrachten van de eerste graad - praktijkleerkrachten maar ook de leerkrachten van de algemene vakken - aangevuld met directie, zorgteam, leerkrachten zaal van de derde graad... Het is mooi om te zien hoe het team ervoor zorgt dat de avond loopt als een trein. En jawel, in de coulissen - de gang tussen keukens en zaal - gaat het er soms rumoerig aan toe door de gezonde spanning. Het resultaat is een fantastische succeservaring voor de leerlingen en verwennerij voor de ouders die trots en voldaan huiswaarts keren.

Een impressie van de avond zelf: instagram.com/p/C42jUouojsC/

PIVA Opendeurdag op 20 april 2024

Opendeurdag op 20 april 2024

De Opendeurdag van PIVA is hét moment om de school in actie te zien en om een eerste ervaring op te doen tijdens workshops bakkerij, slagerij, hotel en toerisme. Bewonder onze splinternieuwe keukens in de afdeling hotel waar de tweedejaars strijden voor de titel Young Master Chef hotel. Breng zeker ook een bezoek aan de zopas gerenoveerde theorieblok waar we de opleiding toerisme in de kijker zetten. Zaterdag 20 april kan je ook inschrijven voor het 2e tot 7e jaar in PIVA. Eerstejaars maken gebruik van 'Meld je aan' - aanmelden tussen 25 maart en 19 april 2024.

Wat? Opendeurdag PIVA
Wanneer? Zaterdag 20 april 2024 van 11u tot 17u.
Locatie? PIVA, Desguinlei 244 in 2018 Antwerpen

Op het programma:

 • kennismaking met onze opleidingen bakkerij, slagerij, hotel en toerisme
 • laat je rondleiden in de school door leerlingen van 5 toerisme
 • wedstrijd Young Master Chef met tweedejaars in de afdelingen bakkerij, slagerij en hotel
 • lunchen in restaurant FreeFlow of in de Tearoom of genieten van het lekkers van bakkerij en slagerij op het terras
 • bewonder onze splinternieuwe keukens in de afdeling hotel en de gerenoveerde theorieblok
 • inschrijven voor het 2e tot 7e jaar PIVA 
 • maak kennis met het volwassenenonderwijs van CVO Vitant op onze campus
 • én workshops: lees hieronder meer over de workshops bij bakkerij, slagerij, hotel, toerisme en CVO Vitant