Goud voor PIVA op Chocolate Student Challenge

publish date
19.11.2022

Leerlingen en leerkrachten in PIVA vinden plezier en creativiteit in hun werk en halen voldoening uit het resultaat. Die bevlogenheid wil PIVA stimuleren met deelnames aan wedstrijden zoals de Chocolate Student Challenge, dit jaar georganiseerd in l’Institut Emile Gryzon in Anderlecht. Vrijdag 18 november hebben Jarne Heivers en Hayley Van de Wouwer van het 7de specialisatiejaar ‘Banketbakkerij en Chocoladebewerking’ goud behaald met hun chocolade sierstuk “Cacao Industrial”.

Goud voor PIVA op Chocolate Student Challenge
Jarne Heivers en Hayley Van de Wouwer

De Chocolate Student Challenge (voorheen Concours Jacques Saey) is een organisatie van chocoladebedrijven met de steun van Choprabisco, Alimento, Belcolade en Vergers Boiron. Juryvoorzitter was Alexandre Bourdeaux. Togo Matsuda (Belgische selectie voor World Chocolate Masters), Yasushi Sasaki en Daniel Stallaert waren enkele van de gerenommeerde chocolatiers in de jury.

Jarne en Hayley hadden 8 uur de tijd om samen een chocolade sierstuk te creëren en pralines en gebak op basis van soezendeeg. De wedstrijd was een teamprestatie: Hayley maakte de soes, Jarne de crumble voor de soes, Hayley de vulling… Na een goeie voorbereiding op school onder begeleiding van praktijkleerkrachten Jurgen Baert en Kristof De Vocht waren ze perfect op elkaar ingespeeld.

Goud voor PIVA op Chocolate Student Challenge
"Cacao Industrial"

De kers op de taart

Jarne Heivers (Broechem) houdt wel van wat competitie. Hij was er klaar voor en had slechts enkele bezorgdheden: “Het chocolade sierstuk is de etalage. Zo’n 12 kg chocolade. Het sierstuk moet stevig zijn en vooral ook recht om de pralines en soezen te presenteren. De uitdaging is natuurlijk de andere omgeving, een werkruimte die we niet kennen.”

Hayley Van de Wouwer (Sint-Job-in-'t-Goor) blikt tevreden terug op het verloop van de wedstrijd: “In het begin liep alles supervlot. Ons gebak en de pralines waren ruim op voorhand klaar. Het sierstuk bezorgde ons nog stresserende momenten om dat er last minute elementen waren afgebroken maar uiteindelijk hadden we nog 2 minuten over. En we hebben de overwinning behaald. We zijn supertrots op elkaar en dankbaar voor de steun van onze onze leerkrachten.”

Belgian Chocolate Master en praktijkleerkracht Jurgen Baert is trots op de mooie prestatie van Jarne en Hayley: “Leerlingen zien groeien tijdens hun schoolcarrière en dan in het 7de afsluiten met een overwinning in een scholenwedstrijd is de kers op de taart voor een leerkracht.”