Gault&Millau Young Horeca Talents

publish date
03.06.2024

Gault&Millau wil de horeca-opleidingen meer aandacht geven met het Young Horeca Talents Project. Het project geeft jonge, schoolgaande talenten een podium om begeleid door hun vakleerkrachten, mits de deelname aan een reeks “Challenges” hun professionele ambities te verwoorden en te visualiseren. 

De vragen die Gault&Millau de jongeren stelt, zijn "Waar dromen jullie van?", "Wat zijn jullie uitdagingen?" en "Hoe zie je jezelf in 2030?" De hotelscholen in België en Luxemburg werden uitgenodigd via kleine teams van 2 tot 4 studenten, steeds begeleid door een vakleerkracht, om aan challenges deel te nemen. 

Voor PIVA stelden Emme Mees, Fleur Hermans en Simon Chiu van 5 Horeca zich kandidaat onder begeleiding van chef Godon. Zij namen deel aan Challenge A: Leerlingen praten over wat hen boeit in hun opleiding en de deelfacetten ervan, welke de sterke punten en verbeterpunten zijn in de huidige opleidingen, en waar ze als mens en in hun carriere later naartoe willen. Vijftien mei presenteerden onze leerlingen alsook leerlingen van vier andere scholen hun toekomstvisie op thema’s die hun opleiding en hun carrière-ambities bepalen. 

Young Horeca Talents
Emme Mees

De leerlingen bezorgden Gault&Millau een uitgebreid antwoord op de vragen in een powerpoint en een filmpje vergezeld van leuke foto's:

Emme Mees

Emme is 16 jaar en zit nu in haar tweede jaar op PIVA, ze omschrijft haar opleiding als zeer interessant. "Het haalt het beste in mij boven. Er wordt veel aandacht besteed aan de Belgische keuken. Ik vind dit zeker een pluspunt omdat er meer uit de Belgische keuken te leren valt dan ik eigenlijk eerst zelf dacht. Maar ik vind het ergens ook een minpunt omdat ik ook zeer veel interesse heb in andere keukens en hier ook graag uitgebreid over zou willen leren. Verder is het zeker een pluspunt dat netheid en discipline een zeer belangrijke rol spelen in onze school. We leren hierover op alle vlakken en kunnen dit daarom ook zeker meenemen naar later toe.”

Young Horeca Talents
Fleur Hermans

Fleur Hermans

Fleur is gestart in het eerste jaar in PIVA, aanvankelijk met een interesse in bakkerij maar maakte uiteindelijk de keuze voor hotel om zich niet te beperken tot desserten. “Ik zou graag mijn eigen zaakje opstarten als diëtist. Dat zou ik echt geweldig vinden moest ik zover geraken om een eigen zaakje op te richten zodat ik mensen kan verderhelpen want dat is mijn doel; mensen kunnen helpen die problemen hebben met hun eetpatroon of met allergieën. Ik merk dat daar nog heel wat aan gewerkt kan worden, zeker wat betreft allergieën. Hier in de buurt zijn mij heel weinig plekken bekend waar aangepast eten op de kaart staat voor mensen met een allergie. Ze hebben bijna altijd maar keuze uit één gerecht en ik vind dat daar echt verandering in moet komen. Dat zou ik willen doen door mijn eigen kookboeken uit te brengen die specifiek gebaseerd zijn op allergieën. Want zij verdienen ook evengoed lekker eten zonder dat het maar saai moet zijn."

Young Horeca Talents
Simon Chiu

Simon Chiu

Het lievelingsgerecht van Simon is dumplings. "Ik wil later een haute-cuisine restaurant openen met een persoonlijke twist: de Aziatische keuken in combinatie met Franse technieken en gerechten met een Aziatische twist, dat zie je bijna nooit, zou ik denken. Mijn grootste inspiratie is mijn vader. Hij is 65 jaar en staat al meer als 50 jaar in de keuken. Hij heeft mij zoveel mogelijk informatie, kennis en technieken van de Aziatische keuken gegeven, het is een luxe om deze kennis al te hebben.”

Lancering meerjarenproject rond hotelscholen

Vijf scholen, drie uit Vlaanderen, één uit Brussel en één uit het Groothertogdom namen op woensdag 15 mei bij wijze van proef en op eigen initiatief spontaan deel aan de eerste Challenge. Leerlingenteams van drie tot vier laatstejaars scholieren, bijgestaan door een begeleidende leerkracht gaven antwoorden over hoe zij het onderwijs ervaren, wat de sterke en te verbeteren topics zijn en hoe ze hun toekomstplannen zien. Een uniek concept dat complementair is met andere waardevolle initiatieven die reeds bestaan, en vaak eerder gericht zijn op koken zelf, of andere praktijkproeven. 

Bekijk hieronder de reportage van die dag:

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Toekomst van Young Horeca Talents

Op de voorstelling van Young Horeca Talents in Hotelschool Gent waren ook andere scholen aanwezig om kennis te maken met de Challenges die in september starten en tot het voorjaar van 2025 lopen. Daarvoor worden leerlingen op dezelfde manier bevraagd en gechallenged om een conceptueel restaurant voor hun school uit te werken waarbij actuele thema’s zoals bijvoorbeeld duurzaamheid een belangrijke rol spelen.

>> Gault&Millau Young Horeca Talents