Eindejaarsdemo met patissier en chocolatier Jan Proot

publish date
26.10.2021

Chocolatier en patissier DelRey is reeds 70 jaar een vaste waarde in Antwerpen voor pralines, verfijnde patisserie en andere zoetigheden. DelRey is sinds 1949 een familiebedrijf, chef Bernard en zoon Jan Proot zijn lid van Relais Desserts, een verzameling van de 100 beste patissiers ter wereld.

In september nodigde PIVA Jan Proot uit voor een demonstratie hier in de school, voor oud-leerlingen en mensen uit het vak.

Eindejaarsdemo met patissier en chocolatier Jan Proot
Jan Proot

Erwin Hulsbosch, voorzitter van PIVA Echo Club: "Allicht kent u huis DelRey in de Appelmansstraat in het centrum van Antwerpen. Dan kent u waarschijnlijk ook Jan Proot, die zijn vader opvolgde als patissier/chocolatier. Naast hun verfijnde taarten zijn ze het meest gekend voor hun “diamanten in chocolade”. 

DelRey schrijft al jaren aan zijn Antwerps verhaal maar kijkt ook ver over de grenzen heen. Diamanten zijn ons handelsmerk, ook in chocoladevorm! En dat mag in het buitenland geweten zijn. DelRey heeft zelfs twee winkels in Japan en Jan vertelde het hele verhaal van de verschillende pop-up-stores in Japan rond de periode van Valentijn en White-day, die er een maand later op volgt en gelinkt is aan Valentijn. Alvorens de demonstratie startte, konden we via een film de productie van deze mooie diamanten bekijken.

Voor Jan was het de vuurdoop wat demonstreren betreft, maar de lovende kritiek achteraf, maakte duidelijk dat hij het er zeer goed van af heeft gebracht.

We maakten kennis met een speciaal en fris biscuit van olijfolie en citroen, in combinatie met framboos en rodevruchtenthee, verwerkt in een mousse.

De cake met hazelnoot is echt iets voor het najaar en was heel modern opgevat.

Ook de combinatie van de opgelegde krieken met frambozengelei in een verfijnde mousse van origine-chocolade was een streling voor de mond én het oog. Want de decoratie die met de “watercut” werd bereid was superstrak en flinterfijn!

We hebben nog even kunnen napraten en degusteren, terwijl we de producten konden bewonderen in een speciaal voor deze editie gebouwde etalage in het lokaal naast onze demoruimte.

Bedankt Jan en alle medewerkers achter de schermen, het was een mooie samenwerking!"

  • Bezoek de website van DelRey
  • Bezoek de website van PIVA Echo Club, de oud-leerlingenvereniging van PIVA.
Nieuwsbrief PIVA Echo Club