Een geslaagde AEHT Cornet Trophy

publish date
07.03.2023

Provinciaal Instituut PIVA was afgelopen donderdag en vrijdag de gastschool voor de 11de editie van ‘AEHT Cornet Trophy’, de Belgische preselectie op deelname aan de Europese AEHT-wedstrijd en conferentie in Litouwen. “Het is een eer dat PIVA gastschool mag zijn voor de 11e editie van de AEHT Cornet Trophy”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe. “Temeer omdat PIVA ook de voorbije 10 jaar steeds present heeft gegeven op de wedstrijd.” Maar liefst 10 hotelscholen namen hieraan deel. PIVA viel hierbij in de prijzen met een gouden, een zilveren en 2 bronzen medailles. 

AEHT Cornet Trophy 2023
De winnaars van AEHT Cornet Trophy 2023 met Viki Geunes (Zilte***), Matthias de Caluwé (Horeca Vlaanderen), Luk Lemmens (gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid en Onderwijs) en Peter Buelens (Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach)
AEHT Cornet Trophy 2023: Celine De Smet
Celine De Smet tijdens de vaardigheidsproef bier tappen & serveren

Association Européenne des ecoles d'Hôtellerie et de Tourisme - is ontstaan in 1988 en verenigt meer dan 400 hotel- en toerismescholen en is actief in meer dan 80% van de Europese landen. Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “Deze nationale en internationale wedstrijd biedt leerlingen de kans om, zelfs buiten de grenzen van Vlaanderen, ook hun eigen grenzen te blijven verleggen. Ik wil daarom alle deelnemers alsook hun coachende leerkrachten van harte feliciteren met hun deelname. Maar ook de sponsoren wil ik uitgebreid danken om het voor de leerlingen van maar liefst 10 scholen mogelijk te maken hun kennis en vaardigheden met deze unieke, competitieve uitdaging verder te kunnen ontwikkelen.

De nationale wedstrijd telde vier disciplines: Restaurant Service, Culinary Art, Pastry en Tourist Destination. Gedurende 2 dagen gaven leerlingen van 10 hotelscholen, in duo’s die via loting aan elkaar gekoppeld werden, het beste van zichzelf in 1 van deze 4 disciplines.

Hoofdsponsor Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach, partner VLAM/Lekker van bij ons en driesterrenchef Viki Geunes, sinds vorig jaar de peter van de AEHT Cornet Trophy, steunden het initiatief om studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen.

"Voor Brouwerij Palm & De Hoorn en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd.” stelde Peter Buelens, PR & Communication manager van Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach.

AEHT Cornet Trophy 2023: Ajan Pockelé
Ajan Pockelé tijdens de vaardigheidsproef tongschar fileren

“Deze studenten zijn onze toekomstige chefs”, steekt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, enthousiast van wal. “We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord. Jaarrond werken we naar horeca via onze website www.lekkervanbijons-horeca.be. Ons partnership van deze wedstrijd geeft daarnaast de kans om in de diepte te inspireren en te informeren”, besluit Filip Fontaine.

Sinds vorig jaar is driesterren chef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de AEHT Cornet Trophy. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”  

AEHT Cornet Trophy 2023 - Tourist Destination
Jarne Stessens & Jasmin El Menialawy

Liefst 4 PIVA-leerlingen vielen in de prijzen

Celine De Smet, zilver in de Restaurant Service, Ajan Pockelé, brons in Culinary Art, Amaani Hamdaoui PIVA brons in Pastry en Jasmin El Menialawy PIVA, goud in Tourist Destination, waren de PIVA-leerlingen die hun inzet, enthousiasme en samenwerking zagen beloond worden in deze AEHT Cornet Trophy. Gouden medaille Jasmin El Menialawy gelooft dat haar goud te danken is aan de goede samenwerking met partner Jarne Stessens (VTI Spijker) en het feit dat ze veel had meegenomen uit de lessen en workshops die ze kregen. “Dat het altijd beter meevalt dan je denkt”, neemt Jasmin mee uit deze intense tweedaagse.

AEHT Cornet Trophy is een wedstrijd die draait om teamwerk; elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Als organiserende school selecteerde PIVA reservekandidaten die, indien nodig, een team zouden vervolledigen. Jasmin El Menialawy behaalde goud in de competitie Tourist Destination maar was oorspronkelijk reserverkandidaat:  “Als reserve was het schrikken toen ik opeens moest deelnemen donderdagochtend. Dat was even stresserend maar het was vooral heel leuk om te doen. Ik ben met de toerismeleerlingen van de andere scholen op die twee intense dagen ook echt bevriend geworden en dat vond ik wel het mooiste aan de wedstrijd.”

Leerkracht toerisme Ann Liekens heeft er ontzettend van genoten om de wedstrijd Tourist Destination te organiseren en te begeleiden. “Via de wedstrijd ontdekten de leerlingen de vele reismogelijkheden in de provincie Antwerpen en gingen creatief aan de slag met de 6 thema’s van Toerisme Vlaanderen (Vlaanderen fietsland, natuurlijk, erfgoed, culinair, congressen & events en iedereen verdient vakantie). Kers op de taart: de presentatie in het auditorium. Met bibberende knieën maar vooral met veel goesting. Leerlingen bloeiden open, maakten vrienden voor het leven en nemen heel wat bagage mee naar huis. Iets mooiers kan ik me niet bedenken.”

AEHT Cornet Trophy 2023 - Restaurant Service
Lisa Laura Depoorter en Celine De Smet

De AEHT Cornet Trophy zijn slechts twee wedstrijddagen maar wel intens waardoor de kandidaten enorm groeien. Celine De Smet behaalde zilver met haar partner Lisa Laura Depoorter (TechniGO! Aalst) in de competitie Restaurant Service:  “Ik heb geleerd dat ik niet zo moet twijfelen aan mezelf. Ik ben sterker en beter dan ik zelf dacht en ik kan ook zelfstandiger werken. Het leukste vond ik om te zien dat alle kandidaten zo goed overeen kwamen vanaf dag één. Iedereen stelde iedereen gerust. We konden onszelf zijn. Ik ben heel trots op mijn teamgenoot en mezelf omdat we hebben doorgezet en hard hebben gewerkt. Onze zilveren medaille is daar het bewijs van.”

Algemeen directeur Toon Veelaert reageert uiteraard verheugd op de goede wedstrijdresultaten van zijn leerlingen: “PIVA moedigt leerlingen aan om deel te nemen aan wedstrijden en hun grenzen te verleggen. Ook de school werd dit jaar uitgedaagd. Een wedstrijd als AEHT Cornet Trophy is een hele organisatie waar we als team naartoe leefden. En teamwerk is ook wat de AEHT-wedstrijden zo speciaal maakt. In de wedstrijden van AEHT én Cornet Trophy draait het niet enkel om de eigen vakkennis en creativiteit van de studenten. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school – een school met een andere manier van werken. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt niet alles zelf in handen maar deelt verantwoordelijkheden en werkt als team. Het is steeds geweldig om zien hoe bevlogen de leerlingen aan de slag gaan. Ze stralen passie uit voor hun vak!”

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs, was trots op alle deelnemers, en in het bijzonder op de PIVA-winnaars: “Door de deelname aan de AEHT Trophy kregen onze leerlingen de kans om hun inzet, discipline en de fierheid op hun verworven vaardigheden en vakkennis te tonen. Het provinciaal onderwijs gelooft sterk in het uitdragen van deze attitudes. Onze PIVA-winnaars zijn voor ons dan ook de gedroomde ambassadeurs. Ik wens hen van harte proficiat met hun resultaten! Tegelijkertijd wil ik alle deelnemers een pluim geven voor hun inzet en discipline. Het was fijn om het enthousiasme van de leerlingen te beleven en te proeven.”

AEHT Cornet Trophy 2023 - Pastry
Amaani Hamdaoui (PIVA) en Eline Lemmens (VTI Spijker)

Overzicht van alle deelnemers en de winnaars:


Restaurant Service:

 • Dina Feremans (PIVA) – Marine Poils (Colomaplus)
 • Amy Ayoub (Ensorinstituut) – Jetse Claes (COOVI-SO) GOUD
 • Gabriela Madjev (Talentenschool Turnhout) – Niels Nuyens (VTI Spijker) BRONS
 • Suzan Nikogosian (Campus Wemmel) – Femke Neelen (Hotelschool Hasselt)
 • Celine De Smet (PIVA) – Lisa Laura Depoorter (TechniGO! Aalst) ZILVER

Culinary Art:

 • Zoë Mercken (Hotelschool Hasselt) – Shanaia Coppens (TechniGO! Aalst)
 • Chelsey De Meyere (Hotelschool Gent) – Colin De Coster (Campus Wemmel) ZILVER
 • Mo Van Overloop (Colomaplus) – Linus Verbist (COOVI-SO)
 • Wannes Tirions (VTI Spijker) – Ajan Pockelé (PIVA) BRONS
 • Amira Cherif (Ensorinstituut) – Amke Janssens (Talentenschool Turnhout) GOUD

Pastry:

 • Yasmine Lemkaddem (PIVA) – Nisrin Ounir (Campus Wemmel)
 • Julie Peeters (Hotelschool Hasselt) – Ismael Mezahi (COOVI-SO) GOUD
 • Eline Lemmens (VTI Spijker) – Amaani Hamdaoui (PIVA) BRONS
 • Chloé Demessemakers (Colomaplus) – Anouk Anné (TechniGO! Aalst) ZILVER

Tourist Destination:

 • Jasmin El Menialawy (PIVA) – Jarne Stessens (VTI Spijker) GOUD
 • Evy Geurts (Hotelschool Hasselt) – Elian D’Hondt (Colomaplus) BRONS
 • Aluko Princess (Campus Wemmel) – Merel Barbaix (Ensorinstituut) ZILVER

 

Links & Pers