De wereld ontdekken met PIVA

publish date
12.05.2022

Ook voor Erasmus+ loopt het schooljaar op zijn einde. Vorige week vertrok de laatste lichting voor 8 weken op stage. Evy, Nele, Jarne, Axel en Kyano van het 7de jaar restaurantbedrijf en drankenkennis trokken naar Italië. Yasser, Noah, Nils, Daeymen en Len verkozen het zuiderse Tenerife, terwijl Sander, Piotr en Andrea van het 7de jaar gastronomie en events zich verschanst hebben in Noorwegen. 

PIVA ontvangt buitenlandse studenten
PIVA ontvangt buitenlandse studenten uit Duitsland, Letland en Italië

Deze week ontvingen we ook onze laatste inkomende stagiairs: Pauline, Sophie en Estella uit Duitsland zullen drie weken stage lopen bij patissiers (oud-leerling) Gewaegd, Lints en Schoenaers. Samen met de twee Letse studenten Hette en Ksenija en onze Italianen Marco en Gabriele hebben we weer een full house!

Erasmus+ student Sahin in Tenerife
Sahin, 5 maanden Tenerife

MATURITEIT

Eerder dit schooljaar brachten leerkrachten een bezoek aan Erasmusstudenten in het buitenland. Zo trok Koen Vereycken, leerkracht toeristische aardrijkskunde, naar Tenerife om er de Erasmus+-studenten te bezoeken die er vijf maanden stage lopen: “De indruk die blijft hangen, is de (vroegtijdige) maturiteit van de leerlingen. 18 à 19 jaar is heel jong voor een buitenlandse stage van meer dan vijf maanden. Zeker met COVID-19 kon de overgang voor hen niet groter zijn; van een gesloten leven en waarschijnlijk vaker thuis dan lief, naar een heel nieuwe omgeving waar je het zelf moet uitzoeken.

“Het deed me deugd om van de leerlingen te horen hoe ze zich hadden aangepast. Het meest in het oog springend was Sgot, die eigenhandig voor zichzelf een nieuwe stageplek had geregeld. Zijn eerste stageplek vond hij niet uitdagend genoeg. Is zo’n actie niet de droom van elke leerkracht (en ouder)?

“De leerlingen hadden intussen ook allemaal een vaste routine. Dat wil zeggen dat ze zich volledig hadden aangepast. Extra Spaanse oefening werd door menig stagementor gesuggereerd via een Spaanstalige vriend of vriendin. De liefde als middel en niet als doel: zakelijke romantiek. De leerlingen gaven ook met plezier een inkijk in hun leven op Tenerife, weliswaar soms geholpen mits de gewiekste ondervragingstechnieken van meneer Janssens en het heerlijke eten dat we op en rond de stageplekken voorgeschoteld kregen.

“Met een zeer voldaan gevoel konden we huiswaarts keren. Genoten van het landschap, van het lekkere eten, het gezelschap en de verhalen die me met enige melancholie terug brachten naar mijn eigen studentenjaren.”

“‘Iedereen moet weten wat een leuke ervaring het is. Je bent wel 5 maanden weg van je familie maar daar maak je een andere familie." - Sahin, 5 maanden Tenerife
PIVA Erasmus+ student Evy in Italië
Evy, 5 maanden Italië

EEN GROTE FAMILIE

Babette Putteman en Frédéric Vandermeer trokken samen op stagebezoek naar Italië: “Wat een plezier om onze (afgestudeerde) leerlingen aan het werk te zien in Bardolino, Italië. Ondanks Corona en de strenge Italiaanse maatregelen hebben ze heel wat ervaring opgedaan.

“Evy gaf heel trots een demonstratie van het dresseren van een dessert op een bord, iets wat ze als patissier nog niet eerder had gedaan. Ook zeer hartverwarmend om te zien hoe de studenten helemaal werden opgenomen in het keukenteam. Bo leerde zelfs meer dan een mondje Italiaans van haar chef. Trots op onze leerlingen… Ze zullen hier zeker gemist worden!”

Babette trok ook samen met Kris Van Rysselberghe op stagebezoek naar Zweden: “Mastan en Ilias van 7BBC liepen 4 weken stage in Göteborg, Zweden. We gingen hen de tweede week bezoeken.

“Mastan werkte in Hotel Dorsia als patissier in de keuken. In het hotel bereiden ze alles zelf: van het kleinste chocolaatje tot het brood voor het ontbijt. Leuk detail: patisseriechef Mikaela liep 12 jaar geleden stage in Antwerpen met behulp van PIVA.

“Ilias liep stage in restaurant OBGB. Ook zijn chef was superenthousiast over de verantwoordelijkheid die hij al aankon in de keuken. Beide leerlingen mochten meteen vast beginnen!

“Tijdens ons bezoek vond de nationale bakkerijwedstrijd voor jonge werknemers plaats in gastschool Ester Mosesson. De finale werd gewonnen door Andrea Wiberg, een Zweedse studente die 4 jaar geleden stage liep bij bakkerij Lints en toen door ons begeleid werd. Erasmus is één grote familie en het doet deugd als paden onverwacht weer kruisen!”

“Ik sta steviger in mijn schoenen,” zei Dwayne over zijn stage in Slovenië. Dat wensen we al onze leerlingen in het buitenland toe.

“‘Ik ben nog socialer geworden en durf nu sneller mensen uit het buitenland in het Engels aan te spreken. Ook heb ik geleerd dat geld sparen heel erg belangrijk is." - Evy, 5 maanden Italië
7BBC op stage bij Lenôtre in Parijs
7BBC op stage bij Lenôtre in Parijs

ZELFSTANDIG

Alle leerlingen van 7BBCc hebben twee weken stage gelopen bij Lenôtre in Parijs. Praktijkleerkracht Erwin Hulsbosch bezocht de tweede groep in Parijs: “De chefs waren enthousiast over de prestaties van onze leerlingen. Men vroeg daar om de volgende stage met meer - lees zoveel mogelijk leerlingen die een goede opleiding genoten aan PIVA - terug stage te lopen! Ook de Franse taal was voor geen van de leerlingen een probleem. En het zelfstandig leven op hotel in Parijs verliep eveneens goed.”