Benjamin Bergs wint Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux

publish date
20.11.2022

Benjamin Bergs van het 6de jaar ‘Horeca’ en zijn commis Noah D’haemer van PIVA winnen de prestigieuze kookwedstrijd ‘Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux’ op maandag 21 november op Horeca Expo in Gent.

Benjaming Bergs - Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux
Stijn Jammaers, Benjamin Bergs en Noah D'haemer

De Benelux-wedstrijd wordt georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux” met als juryvoorzitter was Michaël Vrijmoed (in opdracht van Peter Goossens). Verder zetelden ook Floris Van Der Veken (Hof van Cleve), Roger Van Landeghem (Restaurant Michel) en Lode De Rover (Fleur de Lin) in de jury. De wedstrijd vond plaats op Horeca Expo in Gent en het thema van de wedstrijd was paling met calamares. De winnaar van deze wedstrijd wordt begeleid en mag in 2023 deelnemen aan de internationale finale ‘Jeunes Talents Escoffier’.

Benjamin Bergs behaalde in april 2022 zilver op AEHT Cornet Trophy in Hasselt en vorige maand brons op de internationale AEHT-wedstrijd in Senigallia in Italië. Hij heeft het wedstrijdritme te pakken: “Bij de AEHT-wedstrijden in Hasselt en Italië werkte ik in team met mensen die ik niet kende en moesten we de menu bijna à la minute uitwerken. Deze wedstrijd is iets totaal anders. Nu zijn we goed voorbereid en hebben we enkele weken getraind op de perfecte uitvoering van mijn recept. Mijn commis Noah D’haemer en ik hebben een stappenplan. Alles wordt afgewogen en we weten de volgorde waarin we moeten werken. En dat is ook nodig, want ter plekke hebben we ook maar 3 uur om twee gerechten tot in de puntjes te presenteren voor de gerenommeerde jury.”

 

 "Mooi, he! Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Het waren korte nachten en ik heb er heel veel energie in gestoken. Het is mooi om hiervoor beloond te worden. Het niveau lag hoog, maar het gevoel zat goed. De jury was ook heel positief. Ik ben heel blij met dit resultaat."

Stijn Jammaers, technisch adviseur hotel, is een tevreden begeleider: “Ik ben trots op de weg die Benjamin heeft afgelegd. We zijn in juni 2022 begonnen met de voorbereidingen voor deze wedstrijd en hebben vele uren training achter de rug. Alle inspanningen heeft hij met veel enthousiasme en plezier gedaan. Benjamin is een beloftevolle jonge kok die een talent heeft voor smaak en presentatie.”

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs: “Door zijn deelname aan de wedstrijd ‘Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux’ kon Benjamin zijn inzet, discipline en de fierheid op zijn verworven vaardigheden en vakkennis tonen. Het provinciaal onderwijs gelooft sterk in het uitdragen van deze attitudes. Benjamin is voor ons dan ook een gedroomde ambassadeur. Ik wens hem van harte proficiat met zijn eerste plaats!"

Noah D’haemer (Mortsel) van het 6de jaar ‘Horeca’ ondersteunt Benjamin tijdens de competitie als commis. Noah haalde vorig jaar de selectie van het Junior National Culinary Team Belgium.

De winnaar van deze wedstrijd wordt begeleid en mag in 2023 deelnemen aan de internationale finale ‘Jeunes Talents Escoffier’.

Horeca Expo: wedstrijden met PIVA

Horeca Expo loopt van 20 tot 24 november in Flanders Expo Gent. Op de beurs worden verschillende wedstrijden gehouden waar leerlingen van PIVA aan deelnemen:

  • Maandag 21/11 Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux met Benjamin Bergs en Noah D'haemers van 6HTa
  • Dinsdag 22/11 Graham’s Port & Pairing Cup met Ruben van Miert (7BRDa) en Liam Soursrafil (6BKb)
  • Donderdag 24/11 Champagne Championship Belgium 2022: expect the unexpected! met Yasmin Barrientos Rojas (6HTa) en Kimany Vermeulen (7BRDa)

Verslag van dag 2 op Horeca Expo

De wedstrijd met Benjamin en Noah zit vooraan in het filmpje

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.