Ambitieuze theorievleugel PIVA opent de deuren

publish date
19.04.2024

Vandaag werd de volledig gerenoveerde theorieblok, een investering van meer dan drie miljoen euro, officieel in gebruik genomen. Daarmee is een nieuwe kaap in het masterplan van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen voor deze site genomen. Alle theorielessen voor leerlingen van PIVA zullen voortaan doorgaan in dit gerenoveerd gebouw, in plaats van gespreid over verschillende gebouwen aan de Desguinlei.

Ambitieuze theorievleugel PIVA opent de deuren
De gerenoveerde theorieblok werd geopend door gedeputeerde Luk Lemmens, in aanwezigheid van technisch directeur Koen Van Helden, en het architectenteam van Provincie Antwerpen.

Het renovatieproject van de theorievleugel omvat meer dan 4000m² aan vloeroppervlakte, verdeeld over 4 verdiepingen. “De beschikbare oppervlakte van het gebouw werd heringedeeld en geoptimaliseerd, waardoor er nu meer leslokalen zijn dan vroeger. De bestaande gangen die enkel voor circulatie werden gebruikt, worden voortaan op verschillende plaatsen mee als klaslokaal of als polyvalente ruimte gebruikt. Hiermee wordt de toekomstige visie op ons onderwijs ruimtelijk vertaald. Zo kunnen leerkrachten nu makkelijker co-teachen en leerlingen in kleine groepjes samenwerken”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen mee.

Helemaal bovenaan in het gebouw vind je de Sky Suite waar de opleiding Toerisme vaak terug te vinden zal zijn. Tot slot is ook de sporthal, die we delen met derden, vernieuwd. In totaal een investering van meer dan drie miljoen euro.” 

Ambitieuze theorievleugel PIVA opent de deuren
De STEM-lokalen werden gemoderniseerd en zijn dankzij flexibele kastenwanden voorzien op co-teaching.

Originele elementen en nieuwe technologie smelten samen in industriële look

Naast de nodige bouwkundige werken werden ook de technische installaties waaronder ventilatie, elektra en sanitair gemoderniseerd. Ook de didactische uitrusting kreeg een flinke upgrade. Elk lokaal werd voorzien van nieuwe Clevertouch-borden, een investering van maar liefst € 75.000. 

"Net als bij de renovatie van de keukens, hebben we ook bij de theorieblok gezocht naar de meest duurzame oplossingen voor deze campus. Het moderniseren van onze onderwijsfaciliteiten tot kwalitatieve en innovatieve gebouwen, inspireert onze leerlingen en bevordert moderne vormen van lesgeven, zoals co-teaching”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens.

Ambitieuze theorievleugel PIVA opent de deuren
Leerkracht Ann Liekens geeft les in het opgefrist toerismelokaal op de bovenste verdieping, het lokaal werd door de leerlingen omgedoopt tot Sky Suite.

In de afwerking vind je een mix van materialen; veel van de originele elementen zijn bewaard gebleven, zoals de betonnen ribbenplafonds. Dit geeft het geheel een industriële en moderne look. Tegelijkertijd werd er dankzij de keuze van kleuren (voor vloer en schilderwerken) en behoud van retro-tegeltjes toch gezorgd voor een warme sfeer.

De grote polyvalente zaal kreeg een warme oranje vloer en aangepast meubilair. Hier kunnen leerlingen tussen twee lessen door bij hun leerkrachten terecht of samenwerken aan projecten. De voorkeur ging naar warme materialen (hout) en zachte kleuren.

High in the sky!

Op de vierde verdieping vinden we het nieuwe toerismelokaal, de Sky Suite. “PIVA is bij het brede publiek vooral gekend als voedingsschool, maar de school heeft ook een sterke opleiding toerisme. Met een brede basisvorming van talen, bestemmingen, cultuur en specifieke kennis over de toerismesector zijn onze alumni klaar om de wereld te ontdekken.” zegt Ann Liekens, leerkracht Toerisme.

Zij is heel enthousiast over het nieuwe vaklokaal: “Onze Sky Suite op de vierde verdieping is ruim en licht. Ik heb veel goesting om er les te geven. Om het de bezoekers van de opendeurdag makkelijker te maken, zakken we 20 april af naar de polyvalente ruimte op de eerste verdieping, een uitstekend lokaal om het vakantiesalon in te richten met de leerlingen van 6 toerisme.”

Ambitieuze theorievleugel PIVA opent de deuren
Gedeputeerde Luk Lemmens test de akoestiek en de vernieuwde infrastructuur in de sporthal.

Sporten met aandacht voor akoestiek

Als laatste werd ook de sporthal vernieuwd. Er kwam een nieuwe sportvloer, de ramen werden vervangen door energiezuinige exemplaren, het binnen schrijnwerk werd vernieuwd en alles werd geschilderd. Daarnaast was er ook extra aandacht voor het plaatsen van akoestische panelen.

Dankzij de verbetering van de akoestiek zal ook de vaste huurder – blindensport Vlaanderen – de sporthal nóg beter kunnen gebruiken dan voordien. Zij rekenen immers op geluid om hun sport te beoefenen, zoals bijvoorbeeld ballen met belletjes voor slechtzienden.

Samen sterk

Vrijdag voor de paasvakantie vond de grote verhuis plaats (filmpje op Instagram). Leerlingen en leerkrachten brachten samen al het lesmateriaal naar het nieuwe gebouw. Als beloning trakteerde de school de leerlingen op een heerlijke pasta. Bekijk ook het TikTok-filmpje van de sporthal.

Ontdek het zelf!

Bezoek op zaterdag 20 april de bruisende campus van PIVA en neem een exclusief kijkje achter de schermen van de keukens van de toekomst. Bezoekers kunnen deelnemen aan diverse workshops, van het maken van cupcakes en hamburgers tot een barista workshop en het bereiden van gastronomische desserts. Daarnaast is de strijd om de titel van Young Master Chef met leerlingen van het 2e jaar in volle gang in de bakkerij, slagerij en hotelafdelingen. Een speciaal hoogtepunt is de introductie van het ‘Antwerps Handje pateeke’, bereid met Elixir d’Anvers. Dit unieke gebakje symboliseert de rijke culinaire traditie van Antwerpen en de innovatieve aanpak van PIVA, een smakelijke aanrader dus. 

Praktische info die je kan helpen op de dag zelf om vooral niets te missen, vind je hier.