Grensverleggend teamwerk in Litouwen

publish date
10.11.2023

Grensverleggend leren, uitdagingen overwinnen en de wereld ontdekken: PIVA heeft al 25 jaar lang een sterk Erasmusprogramma waar de internationale wedstrijd AEHT jaarlijks deel van uitmaakt. Dit jaar namen 5 leerlingen van PIVA deel aan de wedstrijd voor hotel- en toerismescholen in Vilnius, Litouwen. Dina Feremans wint brons in de competitie Restaurant Service.

AEHT 2023 Vilnius Restaurant Service
Dina Feremans en haar teamgenoot Pia uit Oostenrijk

Grensverleggend teamwerk in Litouwen

Maandag 6 november vertrokken Vic Young, Kato Janssens, Jasmin El Menialawy, Dina Feremans en Ajan Pockelé met hun begeleiders naar Vilnius. De AEHT Annual Conference ging dinsdag feestelijk van start met een muzikaal en vurig spektakel, gevolgd door wedstrijdbriefing en de loting van de teams, want AEHT is een teamwedstrijd.

AEHT is een wedstrijd die niet enkel draait om de eigen vakkennis en creativiteit van de studenten. Elke deelnemer vormt een team met één of twee studenten van een ander land. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt niet alles zelf in handen maar deelt verantwoordelijkheden en werkt als team. Communicatie en kennis van Engels zijn zeer belangrijk en een extra uitdaging. 

PIVA deelnemers:

 • Brons voor Dina Feremans (6 Restaurant en keuken). Zij streed op dag 2 van de competitie in Restaurant Service samen met Pia uit Oostenrijk.
 • Vic Young (6 Horeca) nam deel aan Culinary Arts en vormde een team met Elija uit Litouwen en Gioele uit Italië.
 • Ajan Pockelé (7 Gastronomie & Events) streed mee in de competitie Decathlon. Hij vormde een team met Helena uit Kroatië en Benas uit Litouwen.
 • Jasmin El Menialawy (6 toerisme) bracht een presentatie voor Tourist Destination samen met Larisa uit Kroatië en Marie uit Zweden.
 • Kato Janssens (7 Banketbakkerij en chocoladebewerking) streed mee voor de Pastry Award in team met Ritvars uit Letland.

 

Brons voor Dina Feremans op AEHT 2023
Brons voor Dina Feremans op AEHT 2023

Brons voor Dina Feremans in Restaurant Service

Dina Feremans kwam de tweede competitiedag in actie waardoor ze kon rekenen op de steun van het voltallige team van begeleiders en de andere PIVA-studenten die hun wedstrijd de dag voordien hadden gehad. Dina had eerder in februari deelgenomen aan de AEHT Cornet Trophy, de nationale wedstrijd in PIVA. "Ik wist deels wat ik mocht verwachten en ook hoe het eraan toe zou gaan. Alleen lag het niveau wel hoger waardoor het nog meer een uitdaging vormde."

"De grootste uitdaging tijdens AEHT is dat je pas de dag zelf weet welke zaalbereiding je zal moeten maken. Je partner moet het gerecht op dezelfde manier kunnen bereiden. Daarna moet je ook nog eens alles goed met je partner overlopen want in andere landen wordt er weleens op een andere manier gewerkt, zoals het geval was met mijn partner uit Oostenrijk. Om dan op één lijn te komen met elkaar, kan lastig zijn. Een goeie leerschool voor de Erasmusstage die ik na PIVA wil doen."

Evelien Van den Bossche, technisch adviseur bakkerij en coach in Vilnius: “Wij hebben vanop afstand mogen ervaren dat onze leerlingen op een topniveau gekookt, gebakken en gepresenteerd hebben. Wij zijn super trots op hen!”

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen, is trots op de deelnemende leerlingen: “Het niveau van de concurrentie in Vilnius was hoog maar onze leerlingen hebben laten zien wat échte teamgeest en toewijding betekenen. Elke uitdaging biedt kansen voor groei, en we geloven dat deze ervaring hen zal blijven inspireren op weg naar professioneel succes. Ik dank ook de leerkrachten die onze leerlingen jaar na jaar niet alleen vaardigheden maar ook de juiste werkattitude bijbrengen. Daarmee gaan onze jongeren zeker een succesvolle toekomst tegemoet in de horeca of toeristische sector.”

Alle deelnemers hebben de smaak van de buitenlandse ervaring te pakken en hebben plannen om 5 maanden op Erasmusstage te gaan zodra ze afgestudeerd zijn. PIVA heeft dit schooljaar 16 afgestudeerde leerlingen met Erasmus+ in Tenerife, Letland, Zweden, Finland, Noord-Ierland, Hongarije en Italië. En we sturen niet enkel leerlingen uit, we ontvangen ook leerlingen uit onze partnerlanden.

AEHT 2023 Vilnius Culinary Arts
Vic Young en teamgenoten Elija uit Litouwen en Gioele uit Italië

Culinary Arts met Vic Young

Vic Young nam deel aan de competitie Culinary Arts met teamgenoten Elija uit Litouwen en Gioele uit Italië. Hij vond AEHT een leerijke en leuke ervaring: "Je leert heel veel van de chefs en tijdens de masterclass. Het is ook leuk dat er een band ontstaat met andere deelnemers uit de Belgische delegatie. Je trekt op met de andere Belgen en je wisselt ervaringen uit met de andere Belgische deelnemers in Culinary Arts. Samen hadden we een leuke tijd." 

Het PIVA-team telt veel oud-leerlingen en misschien kunnen we in de toekomst ook wel rekenen op Vic: "Ik zou graag na PIVA nog een leerkrachtenopleiding volgen maar zal ondertussen ook werken in een restaurant. Hierna zou ik graag beginnen met werken en later een leerkracht in de hotelopleiding worden." 

AEHT 2023 Vilnius Decathlon
Ajan Pockelé tijdens de Decathlon wedstrijd

Decathlon met Ajan Pockelé

In februari deed Ajan Pockelé (7BGE) nog mee met Culinary Arts tijdens de AEHT Cornet Trophy in PIVA en behaalde toen brons met zijn compagnon va VTI Spijker. In Vilnius nam hij deel aan de Decathlon wedstrijd en vormde een team met Helena uit Kroatië en Benas uit Litouwen.

De decathlon is een kamp met 10 onderdelen tegen de tijd, sommige onderdelen doen de studenten als team, andere in hun eentje: 

 1. Op 14 minuten Litouwse Švilpikai bereiden
 2. Messen hanteren en groenten snijden - 7 minuten
 3. Vrije garnering en methode - 6 minuten
 4. Lamsbout snijden - 10 minuten
 5. De emulsiesaus bereiden is een team event
  - 5 minuten pauze om te overleggen
 6. Lam bereiden als team
 7. Groenten bereiden  - 8 minuten
 8. Vrije garnering - 8 minuten
 9. Finaliseren van het hoofdgerecht
  - 5 minuten pauze
 10. Als team finaliseer je 2 amuses en een hoofdgerecht voor 4 personen

Geen medaille voor Ajan Pockelé wel complimenten van de jury want ze zagen in hem zeker een toekomstige chef. "De ervaring die ik had opgedaan tijdens de AEHT Cornet Trophy in PIVA heeft zeker geholpen. Daardoor ken je het verloop van een AEHT-wedstrijd. Het heeft ook geholpen tegen de stress en het heeft me zelfvertrouwen gegeven in de keuken. Deze wedstrijd heeft mij geleerd om op mijn strepen te staan en mij niet te laten doen door anderen."

"Ik heb wel een paar fouten gemaakt die ik niet had mogen maken, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik ben blij dat ik mijn zenuwen onder controle had en daardoor is het eigelijk wel goed gegaan."

AEHT 2023 Vilnius Tourist Destination
Jasmin El Menialawy tijdens haar presentatie voor Tourist Destination

Tourist Destination met Jasmin El Menialawy

Jasmin El Menialawy (6TO) behaalde goud op de AEHT Cornet Trophy in PIVA met haar teamgenoot van VTI Spijker. In Vilnius vormde ze een team met  Larisa uit Kroatië en Marie uit Zweden.

Het doel van de wedstrijd dit jaar was om Vilnius te promoten met speciale aandacht voor innovatief, onverwacht, digitaal en multicultureel toerisme. Duurzaamheid en verantwoord toerisme zijn ook belangrijke factoren. Het precieze thema werd bekendgemaakt tijdens de briefing aan het begin van de wedstrijd. Jasmin en haar team kregen als opdracht de organisatie van een trip voor twee verschillende etnische doelgroepen.

Jasmin was tevreden over de inhoud van haar presentatie maar ondervond wel wat technische problemen bij de voorstelling van de website omwille van het Litouwse toetsenbord. Het was zeker een leerrijke ervaring: "Ook al is de samenwerking niet altijd gemakkelijk door de taalbarrière, als er wederzijds respect is en een wil om je best te doen, kan er nog iets goed van gemaakt worden."

AEHT 2023 Vilnius Pastry Award
Pastry van Kato Janssens en haar teamgenoot Ritvars uit Letland

Pastry Award met Kato Janssens

Kato Janssens (7BBCe) nam deel in de competitie Pastry Award. AEHT draait rond teamwerk en dat was meteen ook de grootste uitdaging voor Kato: "Het is niet evident om met iemand samen te werken die niet op hetzelfde niveau zit als jezelf. Om dan samen tot een desert te komen dat voor beide niveaus haalbaar is, kan best lastig worden. Ik ben tevreden dat we ondanks het verschil in niveau toch samen een mooi dessert gebracht hebben."

Links

34 Belgische leerlingen namen deel aan AEHT en brengen 6 medailles naar huis

 • Strategic thinking: goud voor Erasmushogeschool Brussel
 • Tourist destination: brons voor Hotelschool Hasselt en zilver voor VTI Spijker in Hoogstraten
 • Cocktail: brons voor VTI Spijker
 • Restaurant Service: brons voor PIVA
 • Pastry: brons voor Hotelschool Gent