AEHT Cornet Trophy 2024

publish date
07.03.2024

Elf Belgische hotel- en toerismescholen namen op 28, 29 februari en 1 maart 2024 deel aan de twaalfde editie van de AEHT Cornet Trophy. Vorig jaar vond de wedstrijd plaats in PIVA, dit jaar was het de beurt aan VTI Spijker in Hoogstraten om de wedstrijd te organiseren. Leerlingen uit de verschillende scholen streden in vier wedstrijddisciplines: Culinary Arts, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination.

Laurence Verleyen behaalt zilver op AEHT Cornet Trophy 2024

Zilver voor Laurence Verleyen in Pastry

Roger van Damme, verkozen tot beste patissier ter wereld in 2017 en ambassadeur van Hoogstraten aardbeien, was nauw betrokken bij de pastry discipline. De Hoogstraten aardbei was dan ook een verplicht te gebruiken product tijdens de pastry wedstrijd. 

Laurence Verleyen behaalde zilver samen met haar teamgenoot Ryan Rossignol van Technigo Aalst. 

Laurence had er dan ook alles aan gedaan om goed voorbereid aan de wedstrijd te starten: "Ik heb er veel voor gedaan: thuis bakken, op school bakken, in de weekends bakken, in het verlof bakken en op al mijn vrije namiddagen achter de potten en de pannen staan. Maar met veel goesting en met veel plezier."

In een wedstijd telt alles mee, weet Laurence: "Elke seconde telt en je moet op vele kleine details letten. Goed kunnen samenwerken en je inleven in je onbekende teamgenoot en zijn creatie samenvlechten met de jouwe is cruciaal." 

Roger van Damme was onder de indruk van de smaken die Laurence presenteerde voor het dessert. "Roger van Damme is een belangrijk persoon in de culinaire wereld, iemand die iedereen wel kent. Hij was ook als jurylid aanwezig en het verbaasde me dat hij zo toegankelijk was en betrokken was bij het hele gebeuren. Zijn positieve feedback heeft me blij gemaakt en mij aangespoord om me te blijven inzetten. Kortom, ik ben blij dat ik hem heb mogen ontmoeten. Ik was al fan van zijn gerechten en nu ook nog van de mens die erachter staat.

Op donderdag moesten de deelnemers aan pastry een vaardigheidsproef afleggen. De proef bestond uit het bereiden van een madeleine als mignardise. In het filmpje hieronder zie je Laurence aan het werk in PIVA tijdens haar voorbereidingen voor de wedstrijd.

 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Daan Hendrickx behaalt brons op AEHT Cornet Trophy 2024

Brons voor Daan Hendrickx in Culinary Arts

De jonge chefs van Culinary Arts bereidden gerechten met lokale producten zoals zeekat en het zenuwstuk van het rund. Als vaardigheidsproef moesten de kandidaten zeekat op kundige wijze en onder tijdsdruk schoon en bereidingsklaar maken. De zeekat diende gevacumeerd en correct geconserveerd te worden. De volgende dag werd de zeekat verwerkt in het voorgerecht voor de wedstrijdlunch.

Daan Hendrickx van 5HTd behaalde brons samen met teamgenoot Virginia Malama van COOVI Anderlecht.

Daan was er aanvankelijk niet op gebrand om mee te doen met een culinaire wedstrijd. "Mijn chef heeft mij overtuigd en daar ben ik heel blij om. Ik heb veel geleerd en ik zou graag nog eens meedoen aan een wedstrijd. Ik was tevreden over de smaken, maar minder over de presentatie."

Matteo D'haese op AEHT Cornet Trophy 2024

Matteo D'haese in Restaurant Service

De eerste wedstrijddag voor de kandidaten Restaurant Service stond in het teken van bier met vaardigheidsproeven als bier tappen, schenken en serveren volgens de regels van de kunst. De deelnemers moesten eveneens drie verschillende bieren blind proeven. Hierbij werden ze getest worden op hun smaken en de beleving van de bieren. Ook hun kennis van de verschillende soorten bieren zal getoetst worden.

Matteo D'haese vind van zichzelf dat hij niet zo stressbestendig is. Was de deelname dan wel een fijne ervaring?
Matteo: "Ik heb meer vertrouwen gekregen door de wedstrijd; vooral de zelfzekerheid om aan tafel gerechten en dranken voor te stellen. Ik ben blij dat ik me heb ingezet en mijn onzekerheid aan de kant heb geschoven en alles gegeven heb dat ik kon. En bovendien leerde ik er nieuwe mensen kennen waar ik een goeie band mee kreeg tijdens de driedaagse."

Matteo heeft al grootse toekomstplannen: "Ik ben volop bezig met het brainstormen over mijn eigen horecazaak die ik later ga overnemen van mijn ouders, Barelza in Waasmunster."

Matteo werd vierde samen met zijn teamgenoot Altay Oz van Campus Wemmel.

Wat maakt de AEHT Cornet Trophy nu zo uniek?

De AEHT-wedstrijden - nationaal en internationaal - vergen niet enkel de eigen vakkennis en creativiteit van de individuele leerling. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Op korte tijd moeten de studenten samen een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder: teamwork is de sleutel tot succes en gedeelde verantwoordelijkheid primeert.