7BGE aan de slag met hopscheuten

publish date
09.03.2022

Maandag serveerden de leerlingen van het 7de specialisatiejaar Gastronomie & Events een vijfgangenmenu met hopscheuten onder begeleiding van gastchef Wouter Keersmaekers. Hopscheuten worden enkel nog in België gegeten, het is een delicate en zeldzame groente.

Hopscheuten menu

Gastchef Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop): “Hopscheuten zijn een stuk van ons culinair patrimonium dat we willen behouden. We zetten op deze manier hopscheuten in de kijker. Het is heel belangrijk dat de nieuwe generatie jonge koks deze groente kennen. Het is dan ook fantastisch om dit event samen met PIVA te organiseren.”

 
Wouter: "Hopscheuten lijken op sojascheuten maar smaken hazelnootachtig en bitter. Vroeger waren die scheuten eten voor arme mensen. De mensen die op de plantages werkten, kregen de scheuten mee naar huis. Nu is het een delicatesse omdat ze schaars zijn."

 

PIVA serveert hopscheuten

Wouter Keersmaekers: “Contact met mensen die in het beroep staan, motiveert de leerlingen. De wisselwerking tussen PIVA en De Schone bestaat al langer. Tachtig procent van de mensen die mij bij mij werken hebben een PIVA-verleden. Het is logisch dat ik hier graag een les in ruil geef. Ik ben dankbaar voor de stagiairs die bij me werken.”

Piotr Ladysz (18) uit Mortsel is één van de leerlingen die zijn weekends doorbrengt in de keuken van De Schone van Boskoop. “Daar leer je natuurlijk een bijna vergeten groeten als hopscheuten kennen”, zegt Piotr, die al vanaf zijn twaalfde school loopt aan PIVA. “Hopscheuten zijn lekker, ja. Buiten Vlaanderen heb ik het nergens gezien.”

7BG&E bij hopscheutenteler Paul Temmerman
7BG&E bij hopscheutenteler Paul Temmerman in Opdorp

Praktijkleerkracht Luc Godon. “Volgende week gaan we met de hele klas hopscheuten oogsten. Dan zullen de leerlingen begrijpen waarom hop 150 euro per kilo kost.”

Het was een succes van aperitief tot nagerecht. Bedankt aan de begeleidende leerkrachten Luc Godon, Maarten Greveling, Caroline Van Honsté, Mark Simons, Lynn van Dommelen en gastchef Wouter Keersmaekers. Dank ook aan De Hopgenoten, Wijndomein Oud Conynsbergh, Royal Belgian Caviar, hopscheutenteler Paul Temmerman, hazelnootolie van Migino en culinair fotograaf Koen Dhollander.

Interesse in een creatieve opleiding voeding of toerisme? Kom naar de Opendeurdag op zaterdag 23 april.