Andrea, Daeymen, Jinte en Lucas naar AEHT in Estland

publish date
27.10.2021

Van 1 tot 6 november vindt in Tallinn in Estland de 34ste editie van AEHT plaats, een internationale wedstrijd voor hotelscholen. Jaarlijks zijn o.a. Oostenrijk, Portugal, Italië, Kroatië, Spanje en Nederland van de partij op deze competitie waaraan laatstejaars studenten deelnemen, gecoacht door hun leerkrachten. PIVA selecteerde vier van haar leerlingen voor deze internationale wedstrijd. Jinte Declerck zit in het 6de middelbaar. Lucas Laceur Belon, Andrea Traore en Daeymen Seghers-De Mey volgen een 7de specialisatiejaar.

AEHT is ontstaan in 1988 en verenigt meer dan 400 Europese hotel- en toerismescholen uit meer dan 40 landen. AEHT is tevens een platform voor meetings en wedstrijden - nationaal en internationaal. PIVA neemt van bij de start in 1988 jaarlijks deel aan de nationale en internationale wedstrijd AEHT voor studenten.

In totaal nemen op deze zesdaagse 388 deelnemers het tegen elkaar op in 10 verschillende wedstrijden. De extra moeilijkheid tijdens de competities is dat de leerlingen door loting gekoppeld worden aan deelnemers van andere landen. Teams worden beoordeeld op professionaliteit, werkvaardigheden, sociale vaardigheden en teamwork.

AEHT-deelnemers 2021
Andrea, Daeymen, Jinte en Lucas

Spannend, maar ook een droom die uitkomt!

Jinte Declerck, afkomstig uit Antwerpen, studeert toerisme “om te reizen en nieuwe culturen te leren kennen”. Zij zal Estland promoten in de competitie ‘Tourist Destination’. Het exacte thema wordt later bekendgemaakt maar de nadruk zal liggen op duurzaam en verantwoord toerisme.

Lucas Laceur Belon en Andrea Traore zijn beiden afkomstig uit Lokeren. Lucas zal zich moeten bewijzen in de ‘Pastry Competition’ en Andrea in de ‘Culinary Art Competition’ met ingrediënten uit een mystery basket. Lucas vindt zowel de voorbereiding als de effectieve wedstrijd spannend: “Ik hoop mijn grenzen te kunnen verleggen en te ontdekken hoe ver mijn passie voor het vak me kan brengen.” Andrea: “Ik hoop dat het mij leert omgaan met stress en met werken in groep.”

Daeymen Seghers-De Mey uit Hamme (Oost-Vlaanderen) zal zijn professionaliteit tonen in de ‘Restaurant Service Competition’. “Dit is echt wel een droom, het idee dat ik binnenkort vertrek naar Estland voor een wedstrijd dringt nog steeds niet door. Hiervoor wil ik de school, de leerkrachten en Erasmus bedanken!”

Toon Veelaert (algemeen directeur), Koen Van Helden (technisch directeur), Stijn Jammaers (technisch adviseur hotel) en Lynn van Dommelen (leerkracht patisserie) zullen de PIVA-leerlingen in Estland tijdens de wedstrijd begeleiden.

Gedeputeerde Luk Lemmens staat volledig achter de deelname: “De toeristische sector en de horeca zijn sectoren die zich steeds opnieuw moeten uitvinden en dat vraagt heel wat inventiviteit en durf. Met het deelnemen aan internationale wedstrijden legt onze provinciale school PIVA de lat hoog en dat zorgt voor gedreven en ambitieuze leerlingen. Ik wens hen veel succes en een unieke ervaring waarbij ze internationale vrienden maken.”

De leerkrachten die de leerlingen hebben klaargestoomd:

  • Lynn van Dommelen en Kristof De Vocht voor Lucas
  • Ann Liekens voor Jinte
  • Caroline Van Honsté en Mark Simons voor Daeymen
  • Luc Godon en Maarten Greveling voor Andrea

 

AEHT

  • Conferentie & Competities, 1-6 november 2021 in Tallinn, Estland
  • Competities, 3 en 4 november in Teko Tallinna Teeninduskool, Tallinn
  • Gala diner & award ceremony, 5 november 2021 in Seaplain Harbour in Tallinn

 

Andrea, Daeymen, Lucas en Jinte naar AEHT in Estland