Hoogdagen voor de afdeling slagerij

publish date
13.10.2023

Donderdag 12 oktober ontving PIVA de Belgische Keurslagers voor de vakwedstrijd ‘De Kristallen Kroon’ waar de beste huisgemaakte boerenpaté werd bekroond. PIVA was zeer vereerd om deze editie van ‘De Kristallen Kroon’ te verwelkomen in de school. Het was namelijk de eerste editie waaraan een Scholencup voor slagerijscholen werd toegevoegd. Na de publieksprijzen op Meat Expo voor de beste boerenpaté door slagersleerlingen waren de leerlingen benieuwd of hun paté ook in de smaak zou vallen bij een jury van Keurslagers.

Marc Van Tilborgh (algemeen directeur Belgische Keurslagers), Antwerps schepen Peter Wouters, winnaar  Ben Somers van Boechout en gedeputeerde Luk Lemmens
Marc Van Tilborgh (algemeen directeur Belgische Keurslagers), Antwerps schepen Peter Wouters, winnaar Ben Somers van Boechout en gedeputeerde Luk Lemmens

De Kristallen Kroon 2023 voor de beste Huisgemaakte Boerenpaté

Jaarlijks worden 160 Keurslagers gevraagd een product te maken en in te sturen voor de proeverij waarna de begeerde trofee de Kristallen Kroon wordt uitgereikt. Na eerdere edities waar de keurslagers op zoek gingen naar de beste vol-au-vent, pittigste préparé of beste gedroogde worst was het product voor 2023 huisgemaakte boerenpaté.

De Keurslagers werden eerst beoordeeld door een juryteam samengesteld uit eigen collega’s. Op basis van deze voorselectie werden de finalisten bepaald. De beste boerenpatés werden voorgeschoteld aan een jury van vakmensen en consumenten onder leiding van gerenommeerde kok Jan Buytaert.

De finalisten waren Keurslager Somers uit Boechout, Keurslager David en Liselotte uit Moerbrugge, Keurslager Demuynck uit Blankenberge, Keurslager Decock uit Knokke en Keurslager Ortwin en Patricia uit Veurne.

De winnaar van De Kristallen Kroon 2023 is Ben Somers van Keurslager Somers in Boechout. Het is reeds de vierde Kristallen Kroon die hij in zijn slagerij kan zetten.  

Bijna 100 boerenpatés van keurslagers en slagerijleerlingen
Bijna 100 boerenpatés van keurslagers en slagerijleerlingen

Scholencup Kristallen Kroon

Jan Buytaert, hoofd van de jury, beoordeelde niet enkel boerenpaté van professionelen, maar ook van slagerijscholen. Om de wedstrijd zo objectief mogelijk te laten verlopen, kreeg elke school dezelfde potten om te vullen met hun paté. De deelnemende slagerijscholen waren COOVI Anderlecht, Kogeka Geel, Hotelschool Hasselt, GO Diksmuide, Ter Groene Poorte Brugge en Provinciale school PIVA.

De leerlingen van 5 Slagerij (finaliteit arbeidsmarkt) stuurden als team hun ambachtelijke boerenpaté in. De leerlingen Lowie Stoffelen, Toon Vermeylen, Olivier Vervaet en Kyenta Ysewijn van 5 Slagerijtechnieken (dubbele finaliteit) voegden een eigen toets toe aan hun individueel ingestuurde boerenpaté. De leerlingen werden gecoacht door Tony De Clerq.

Gedeputeerde voor onderwijs Luk Lemmens mocht de X prijs uitreiken: “Deze prestigieuze wedstrijd biedt leerlingen de kans om hun grenzen te blijven verleggen. Ik wil daarom de leerlingen van 5SLa, Lowie Stoffelen, Toon Vermeylen, Olivier Vervaet, Kyenta Ysewijn alsook hun coachende leerkrachten van harte feliciteren met hun deelname. Maar ook Keurslagers wil ik danken om met deze Jeugdcup het mogelijk te maken voor onze gedreven leerlingen om hun vaardigheden met deze unieke, competitieve uitdaging verder te kunnen ontwikkelen.” 

PIVA viel dit keer niet in de prijzen. De allereerste Scholencup gaat naar COOVI Anderlecht, zeer toepasselijk want de trofee werd overhandigd door jurylid en Anderlecht-icoon Paul Van Himst.  

  TA Slagerij Pascal Roelands van COOVI, Marc Van Tilborgh, gedeputeerde Luk Lemmens en Paul Van Himst
TA Slagerij Pascal Roelands van COOVI, Marc Van Tilborgh, gedeputeerde Luk Lemmens en Paul Van Himst

PIVA wint meermaals op Meat Expo

We blikken nog even terug op Meat Expo, de vakbeurs in Kortrijk van 24 tot 27 september. Toen namen leerlingen van het 5de en 6de jaar en duaal deel aan verschillende wedstrijden. Het vakmanschap van onze leerlingen valt niet te ontkennen.

Winnaar Het Gouden Mes

Het Gouden Mes is een vakwedstrijd voor jonge leerling-slagers uit de leertijd / duaal leren. De opdracht bestond erin om in een tijdspanne van 90 minuten een varkenribstuk uit te benen en hiervan een perfecte mignonnette te snijden. Daarna kregen de leerlingen een gepelde schouderblad te verzorgen. De laatste opdracht was het verwerken van gehakt en spek tot 3 verschillende panklare producten.

De winnaar van het Gouden Mes 2023 werd Kenji Fioole uit PIVA Antwerpen. Senne Decloedt van PIVA behaalde de derde plaats. Hierdoor komt de wisselbeker voor de tweede maal op rij naar PIVA. Eveneens kregen we de titel van beste school met duale opleiding voor slagerij.

Laureaten Special Juniorcup 2023

Voor de vakwedstrijd Special Juniorcup 2023 stuurden de leerlingen van 6 Slagerij 21 ambachtelijke vleesproducten en hammen in. Maar liefst vijftien producten scoorden hoger dan 90/100. Yarne Maerevoet behaalde de hoogste score in ambachtelijke vleesproducten en Aïsa Rachach kreeg de trofee in de rubriek ambachtelijke kookham.

5SLa met hun boerenpaté

Publieksprijzen Paté Tastings

Ten slotte organiseerde Meat Expo voor het eerst Paté Tastings met een publieksprijs. Op dinsdag en woensdag werden er paté tastings georganiseerd voor de scholen waarin de leerlingen van 5 Slagerij (finaliteit arbeidsmarkt) deelnamen. Zowel de boerenpaté op dinsdag als de appelpaté op woensdag – van 5SLa van PIVA – wonnen de publieksprijs. Duidelijk een teken dat de producten van PIVA voldoen aan de verwachtingen van de markt en consument.

Kyenta, Olivier, Toon en Lowie met hun inzending voor Scholencup Kristallen Kroon