Hoe zou het zijn met de Erasmusstudenten?

publish date
10.01.2022

Het is ondertussen al drie maanden geleden dat we zestien van onze afgestudeerde leerlingen de wijde wereld instuurden. Tijd voor een kleine update!

Een Erasmusstage tijdens corona zorgt voor wat extra uitdagingen. Er waren af en toe wat problemen, zoals heimwee, verveling tijdens lockdown, te weinig werk. Ondertussen zijn de meeste uitdagingen overwonnen en waren de verslagen die we kregen heel positief. We laten jullie even meelezen…

Kathleen in Riga: “Ik heb de eerste week toch zwaar mijn twijfels gehad, maar na één maand zou ik er niet weg willen. Het personeel is zo vriendelijk en ik leer zoveel bij. Ik zou geen andere plaats meer willen! 

“Ik heb hier een superleuke tijd en zou het niet anders willen. De stad is ook zo mooi dat ik er zo verliefd op ben geworden dat ik er een tattoo van heb laten zetten… Ik zal het ook wel echt missen. Maar ik ga er nog het beste uit halen, voor zover covid het toelaat!”

Elise in Tenerife: “Na één maand ben ik veranderd van werkplek. Ik werk nu in een hotel als receptioniste. Dit is meer voor mij. Ik heb leuke collega’s die me veel dingen leren. Ze helpen mij met Spaans en ze leren mij meer over het werk als receptioniste. Ik ben zeer blij dat ik veranderd ben, want ik denk dat ik anders niet gelukkig was.”

Lena in Letland: “Door de covid-omstandigheden ben ik in een hotel gestart. Daar heb ik 1 maand gewerkt en daarna ben ik veranderd naar één van de beste restaurants van Letland. Nu werk ik in Restaurant 3 wat een enorm fijne plaats is, met hele fijne collega’s waar ik al heel veel heb bijgeleerd. Wat gaat de tijd snel! Het mag trager gaan!”

"Ik ben al redelijk snel naar de warme kant mogen verhuizen en daar ben ik zeer fier op!”
Afgestudeerde leerlingen in het buitenland met Erasmus+

Met Erasmus doe je niet enkel praktijkervaring op!

Nick in Tenerife: “De eerste maand waren we op onszelf in het appartement en kregen we er ook wat taakjes bij die moesten gebeuren zoals naar de winkel gaan, koken, poetsen, kleren wassen en strijken. Maar het beviel eigenlijk heel goed zo op jezelf zijn. 

“Ook heb ik hier wat uit geleerd: veel minder uitstelgedrag vertonen. Met dit alles te doen, besefte ik ook wat mijn ouders nog allemaal voor mij doen thuis. Dit neem ik zeker mee als ik terug België ben!”

Maar natuurlijk wordt er wel degelijk aan de praktijkskills gewerkt!

Bo in Italië: “Ik ben aan het werk in Hotel Veronesi De La Torre, een zeer plezante werkplek. Ik ben hier begonnen aan de koude kant op 25 september en ben vorige week rond 7 december verhuisd naar de warme hoofdgerechten. Het keukenteam geeft me een heel welkom gevoel en ze vertrouwen me ook al sinds dag één in de keuken. Zoals je ziet ben ik al redelijk snel naar de warme kant mogen verhuizen en daar ben ik zeer fier op!”

Sien in Italië: “Op 25 oktober ben ik gaan werken als stagiair in het hotel Aqualux in Bardolino. Ik heb me heel snel ingewerkt waardoor ik ondertussen al op mijn eigen mag werken. Ik maak het buffet, zorg dat de gasten hun amenities krijgen enzovoort. 

“Ik leer de ingrediënten kennen in het Italiaans en leer natuurlijk de Italiaanse gerechten, zoals tiramisù, panna cotta, cannoli, carpaccio ananas... Ik leer ook hoe je dessertborden leert maken.”

Coördinator Schotland over Jasper en Ingo: “These two are absolutely thriving. They’re really happy with their work, their teams and their learning. 

“They’re really inspired and getting clearer about what they’re most passionate and motivated about - though they work hard at everything. Jasper is loving working in ‘conference’ where they have a buffet style and feed hundreds of people per night. He even got to be team leader for a night recently. The pressure of so many people to look after is really energising for him. Ingo is very interested in the finer food and making it look and taste extra nice.

“Their managers are really happy with them too. Their work ethic, keenness to learn, and skills are all fantastic.”

Dwayne in Slovenië: “Na de eerste twee weken zijn we beginnen werken. In het begin was het allemaal wel even zoeken maar dat duurde niet lang. Ik was redelijk snel mee met alles en behoorde direct bij het team. Tot nu toe is het echt al een super ervaring.”

Op naar 2022, voor meer avonturen van onze Pivanezen!

Babette Putteman, coördinator internationalisering

Elise Vanhamel doet haar stage in hotel Valle Oratava in Tenerife
Elise Vanhamel loopt stage in hotel Valle Orotava in Tenerife

Groeten uit Tenerife

Hallo, ik ben Elise Vanhamel en ik heb toerisme gestudeerd in PIVA. In juni 2021 ben ik afgestudeerd. Na het 6de jaar heb ik besloten om mee op Erasmus+ te gaan, om een buitenlandse stage van 5 maanden te vervullen. We konden kiezen tussen zes landen. Mijn keuze viel op het zonnige Tenerife. Ik ben op 26 september 2021 vertrokken en op 26 februari kom ik terug naar België. Intussen zit ik hier al iets meer dan twee maanden en het is megaleuk.

Je leert nieuwe mensen kennen, je leert de taal, andere gebruiken,... De eerste maand hier in Tenerife moesten we Spaanse les volgen en mochten we leuke activiteiten doen. Eens je aan het werken bent, heb je daar namelijk niet zoveel tijd meer voor. Ik had gelukkig al wat voorsprong met Spaans, dus bij mij ging het iets vlotter dan bij de anderen. Maar ze helpen je hier heel goed waardoor het wel wat gemakkelijker gaat.

Na deze introductiemaand ga je ervaring opdoen in je studierichting. Ik werk in een hotel als receptioniste. ‘Mijn’ hotel heet Valle Orotava en is splinternieuw. De collega’s zijn heel vriendelijk en helpen indien nodig. Ze leren mij echt vanalles: de taal, cultuur en receptionistenwerk. Mijn dagtaak als receptioniste is de mensen inchecken en uitchecken, voorbereidingen treffen voor de volgende dagen, facturen maken, mensen helpen waar nodig,... Het is een hele ervaring.

Als je ooit de kans krijgt om deel te nemen aan Erasmus+ zou ik het zeker aanraden! 

Elise Vanhamel