300 bezoekers proeven van streekbieren en sterrengerechten op ‘Bier met (Rupel)streken’

publish date
30.11.2018

De eerste editie van ‘Bier met (Rupel)streken’ was meteen een hoogvlieger. Driehonderd mensen kwamen zaterdag in San Marco Village kennismaken met de bieren uit de Rupelstreek. Vier topchefs tilden met speciale gerechtjes de bieren naar een hoger niveau.

 

Na drie succesvolle streekbieravonden stak de vzw Toerisme Rupelstreek dit jaar een tandje bij om de streekbieren te promoten. Onder de noemer ‘Bier met Rupel(streken)’ werden niet alleen meer microbrouwers uitgenodigd, er werd ook een link gelegd met de gastronomie. Vier topchefs, onder wie Bart De Pooter van De Pastorale, mochten elk een gerechtje bereiden dat op een van de aanwezige bieren was afgestemd. Verder waren er optredens, workshops en kookdemonstraties, samen goed voor een programma van acht uur.

Studenten

Een belangrijke rol was weggelegd voor de studenten van hotelschool PIVA. Negen studenten, tussen 19 en 21 jaar, moesten de mise-en-place doen voor duizend gerechtjes. “De chefs zijn elk bij ons een workshop komen geven waarin ze uitlegden hoe we de gerechtjes moesten maken”, vertellen leerkrachten Mark Greveling en Luc Godon. “Per chef ging het om 250 gerechtjes, dus het was een flink karwei. Maar voor onze leerlingen was dit een unieke kans om met koks van hoog niveau samen te werken.”

“Het was een leerrijke ervaring”, vindt Lena Aelberecht (20) van het zevende jaar Traiteur. “Vooral op vlak van dresseren en kruiding heb ik veel bijgeleerd. Van alle topchefs heeft Luc De Laet van Butcher’s Store de meeste indruk op mij gemaakt. Hij is een slager, maar tegelijk ook zoveel meer dan dat. Hij is ontzettend gepassioneerd door vlees en lekker eten. Ik vond het een eer om met hem samen te mogen werken. Zelf hoop ik later een eigen foodtruck uit te baten. Dat is een toekomstdroom.”

Brouwers

Onder de brouwers waren er voor het eerst ook een aantal niet-Rupelianen aanwezig. Zo kwamen onder andere Duvel Moortgat uit Breendonk en brouwerij Warmenbol uit Aartselaar hun bieren voorstellen. Ook van de partij was brouwerij De Blauwe Kuip van Jan De Troetsel. “Ik heb de voorbije jaren altijd deelgenomen aan de streekbieravonden van Toerisme Rupelstreek, dus dit vernieuwde concept wilde ik ook niet missen. Dit kun je beschouwen een heus streekbierenfestival. Ik vind het een mooi concept”, reageert de Nielenaar.

Tweede editie

Aan het eind van de avond kon ‘Bier met Rupel(streken)’ afklokken op driehonderd bezoekers. “We zijn daar tevreden mee, zeker als je weet dat dit pas de eerste editie is”, zegt Karin De Mulder van vzw Toerisme Rupelstreek. “Er is alleszins nog ruimte om te groeien. We gaan nu eerst evalueren en bekijken of er een vervolg kan komen. Maar als je ziet dat streekproducten steeds belangrijker worden, is de kans groot dat er een tweede editie komt.” 

 

Bron:
https://www.hln.be/regio/schelle/300-bezoekers-proeven-van-streekbieren-en-sterrengerechten-op-bier-met-rupel-streken~a97e01c7/

Volgende van de detaillijst