Belgium Chocolate Awards 2022

publish date
01.06.2022

PIVA en chocolade, dat is een winnende combinatie. Zo blijkt ook weer op de Belgium Chocolate Awards in Brugge: een leerling, leerkracht en een oud-leerling van PIVA gaan respectievelijk met brons, zilver en tweemaal goud naar huis.

Belgium Chocolate Awards 2022
Chocoladereep Strawberry Champagne van Renzo Devleeschauwer

Brons: Renzo Devleeschauwer

Renzo Devleeschauwer van het 7de jaar chocoladebewerking behaalde vorig jaar zilver in de categorie 'Praline Studenten' en nam dit jaar deel als professional in de categorie 'Chocoladereep'. Zijn reep Strawberry Champagne leverde hem een bronzen medaille op.

"De chocoladereep is opgebouwd uit een gelei van munt en witte wijn, een ganache van aardbei met limoen en als krokante laag zit er in de moullage een bresilienne van pistache. Als decoratief element pronkt aan de zijkant de skyline van Antwerpen, als verwijzing naar zijn geboortestad. Het concept draait volledig rond de klassiekers witte wijn en cocktails. Als cocktail werd gekozen voor de strawberry mojito in een fris en fruitig jasje."

Je kan Renzo volgen op instagram onder de naam @rd_pastry 

Belgium Chocolate Awards 2022
Praline Regalo van Lynn van Dommelen

Zilver: Lynn van Dommelen

Leerkracht bakkerij Lynn van Dommelen behaalde - net als in de vorige editie - zilver met haar praline Regalo.

"De praline heeft een gelei van de Mexicaanse vrucht guanabana (ponthier) en een ganache met de kruidige elementen van een Mexicaanse ‘mole’, gecombineerd met Callebaut Evocao wholefruit chocolade. De praliné l’ancienne is gemaakt met pecannoten, pindanoten en gesuikerde cacao nibs. De creatie is geïnspireerd op een reis naar het Mexicaanse Yucatan, waar veel smaken dus ook op gebaseerd zijn, zoals de mole die klassiek bestaat uit vele specerijen. Guanabana is een zeer gekend fruit in Mexico en heeft wat weg van passievrucht. Dit sluit aan bij de volle smaak van de Evocao-chocolade. De praline is vervaardigd uit noten die veel in de Mexicaanse keuken worden gebruikt."

Je kan Lynn van Dommelen volgen op instagram onder de naam @lynnvando

Belgium Chocolate Awards 2022
Chocoladereep Maracuja van Tio van Ginneken

Goud: Tio van Ginneken

Oud-leerling Tio van Ginneken gaat met maar liefst twee gouden medailles naar huis!

Praline Coco Rosé: "De praline is opgebouwd in 3 lagen: een fris, lichtzure gelei van lychee roos (framboos), een ganache van witte chocolade, kokos en vanille en een krokantje van gekarameliseerde kokos, honing en citruszeste. Met de praline verwijst Tio naar rode, geurende rozen, waar iedereen blij van wordt. Voor bijvoorbeeld valentijn of moederdag is een boeket bloemen een ideaal geschenk en ook pralines passeren dan vaak de revue, dus door beide werelden samen te brengen, wordt het ideale geschenkje gecreëerd."

Chocoladereep Maracuja: "De chocoladebar bestaat uit 3 lagen: een licht gezouten vanille boterkaramel geblust met passievrucht, een melkchocolade ganache met banaan, passievrucht en een subtiele toets van kalimansi en ten slotte krokante pecan praliné. Gouden spikkels, zwart-gele cacaoboter, een chocoladekrulletje en oranje gekleurd rondje chocolade met een stempel en bladgoud pronken bovenaan op de creatie."

Je kan Tio van Ginneken volgen op instagram onder de naam @tioke_
Lees ook het interview met Tio op made-in.be

Belgium Chocolate Awards 2022
Jarne Heivers, Lynn van Dommelen en Drik Elgersma

Ook Jarne Heivers (6TBBa) en Drik Elgersma (7BBCc) mogen trots zijn op hun creatie.