AEHT Italië: medailles voor Culinary Art en Restaurant Service

publish date
21.10.2022

Deze week vond de 35ste editie van AEHT - Association Européenne des ecoles d'Hôtellerie et de Tourisme - plaats, dit keer in Senigallia in Italië. PIVA neemt van bij de start van AEHT in 1988 jaarlijks deel aan de internationale wedstrijd. Zeven leerlingen konden hun grenzen verleggen in culinaire en toeristische competities. Benjamin Bergs en Yasmin Barrientos Rojas werden voor hun inzet, vakkennis en passie beloond met een medaille.

Deelnemers aan AEHT Italië 2022

De voorbije dagen hebben 4 leerlingen hotel, 2 leerlingen toerisme en 1 leerling bakkerij van PIVA het beste van zichzelf gegeven tijdens de competities in Panzini High School in Senigallia. De leerlingen werkten steeds in team met één of meerdere anderstalige studenten uit één van de 40 deelnemende landen. Sociale vaardigheden en kennis van Engels zijn minstens even belangrijk als culinaire of toeristische kennis.

Algemeen directeur Toon Veelaert blikt tevreden terug op de voorbije dagen: “De zenuwen stonden strak gespannen maar onze leerlingen waren vooral heel gemotiveerd. De uitgelatenheid na de wedstrijd was mooi om zien wanneer de stress van hun afviel. Omgaan met stress in deze omstandigheden hebben velen nog niet eerder meegemaakt en dat is dus een leerrijke ervaring.

“Leuk om te zien hoe de leerlingen met elkaar verbroederen, met hun Europese teamgenoten en met de deelnemers van de andere Belgische hotelscholen. In maart organiseert PIVA de nationale AEHT Cornet Trophy en verwelkomen we graag onze conculega’s voor culinaire en toeristische uitdagingen op eigen bodem.”

Yasmin en haar teamgenoot Daan

BRONS VOOR YASMIN BARRIENTOS ROJAS IN RESTAURANT SERVICE

Yasmin Barrientos Rojas (Nieuwkerken-Waas) toonde zich een zeer bekwame zaalmedewerker en wint brons met haar teamgenoot Daan uit Nederland.

Yasmin Barrientos Rojas: "Ik heb samengewerkt met Daan uit Nederland. De grootste uitdaging die wij hadden was onze zaalbereiding. Wij wisten namelijk maar een half uur voor we het echt moesten doen dat onze opdracht een pepersteak flamberen was. De samenwerking met Daan verliep heel goed en we konden goed op elkaar inspelen. De jury was wel heel streng op de kleine details en daar zijn we dan ook veel op verbeterd. We moesten de avond voordien 4 menu’s van buiten leren en 4 verschillende soorten wijn kennen, gelukkig hadden we dit goed kunnen verdelen en daardoor hebben we een mooi resultaat kunnen neerzetten voor de jury die ook redelijk tevreden was. De grootste uitdaging was heel veel productkennis leren en verwerken en daarna kunnen presenteren en ook het inspelen op de situatie."

Benjamin en teamgenoten

BRONS VOOR BENJAMIN BERGS IN CULINARY ART

Benjamin Bergs (Antwerpen) van 6 Horeca vormde een team met Afonso uit Portugal en Lukas uit Oostenrijk. Zij hadden als opdracht het bereiden van finger food, vegetarische starter met pasta en als hoofdgerecht konijn in porchetta.

Benjamin Bergs: “De grootste uitdaging was tijd en op de moment zelf inspelen op de situatie. Op een wedstrijd gaan er altijd dingen fout en daar moet je dus goed op kunnen reageren. Verder kregen we maar 2 uur de tijd voor drie gerechten en dat is suuuper weinig. We hebben de lat zo hoog mogelijk proberen leggen en dan moet je wel doorwerken. Het was dus pittig!

Het was wel super leuk, de samenwerking met mijn teamgenoten liep vlot en we waren vrij goed op elkaar ingespeeld op korte tijd. Het was leerrijk om met studenten uit andere landen samen te werken en te kijken hoe het in hun land staat qua niveau. Ik had goede teammates en heb er wel wat van kunnen leren. Een mooie kans voor PIVA.”

Robin Storms - Decathlon - AEHT 2022

Decathlon

Robin Storms (Brasschaat) moest zich bewijzen in 10 onderdelen waaronder het maken van pastadeeg en garnituur, hollandaisesaus, tortelli en amuses bereiden… samen met Hans uit Estland en Lukas uit Italië.

Robin Storms: “Ik vond het heel leuk. Zo’n wedstrijd is een stressmoment maar ik heb nu geleerd om beter te werken onder stress. Ook het publiek maakte het spannend en interessant. De grootste uitdaging was dat je niet wist hoe goed de skills van je teamgenoten waren. Je moest de taken verdelen onder elkaar en een beetje inschatten – op basis van lichaamstaal – hoe goed ze zijn. Communicatie is toch echt wel belangrijk, dat heb ik vooral geleerd op AEHT.”

Senne Rooms - Cocktail - AEHT 2022

Cocktail

Senne Rooms (Haasdonk) had uit de lijst van 12 klassieke cocktails een White Lady getrokken. Hij vormde een team met Ivana uit Kroatië.

Senne Rooms: "De grootste uitdaging was voor mij het omgaan met de stress. Ik vond het leuk om samen te werken met mensen uit andere landen. Mijn Engels kan beter, dat heb ik hier wel geleerd."

Morena Goossens - Pastry - AEHT 2022

Pastry

Morena Goossens (Antwerpen) creëerde een modern dessert geïnspireerd op een citroentaart samen met de Litouwse Kamile.

Tijdens AEHT heb je niet alles zelf in handen en dat kan soms frustrerend zijn: “In de Pastry competitie moesten we een dessertbord maken met een vernieuwend citroentaartje. De samenwerking met mijn teamgenoot uit Litouwen verliep moeizaam door het verschil in niveau en werktempo. Omdat er veel punten op samenwerking staan heb ik me heel rustig moeten houden toen we in tijdnood kwamen. De week in Italië vond ik heel leuk maar de wedstrijd zelf verliep dus niet zoals gehoopt."

Jonathan Van hunskerken - Tourist Destination - AEHT 2022

Tourist Destination

Jonathan Van hunskerken (Melsele) wist duurzaam toerisme in Senegallia te promoten op een innovatieve manier in team met Mia (Kroatië) en Carolina (Portugal).

Jonathan Van hunskerken: “Het was een uitdaging om het thema gastronomie en kunst goed te verwerken in onze presentatie voor Tourist Destination. Het was niet eenvoudig om goed te communiceren in het Engels met mijn teamgenoten uit Kroatië en Portugal maar ik vond het wel leuk om te weten te komen hoe zij in hun land te werk gaan."

Front Office

Nora Bersoul (Hoboken) demonstreerde vaardigheden voor front office operaties en een gastvrije benadering en onthaal van gasten.

Nora Bersoul: "Mijn teamgenoot Sara was afkomstig uit Kroatië. Het was heel leuk om mensen uit andere landen te ontmoeten. De AEHT-wedstrijd draait rond samenwerking en dan is communicatie belangrijk, dat was een uitdaging maar het ging over het algemeen heel goed. We moesten onze vaardigheden laten zien aan een jury en een publiek dit gaf heel veel stress maar dat hoort er natuurlijk bij."

Benjamin Bergs - Culinary Art - AEHT 2022
De gerechten van Benjamins team voor Culinary Art